Muzica clasică, balsam pentru durere
Publicat de Andra Radu, 4 aprilie 2019, 11:05 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:20
Muzica este întotdeauna prezentă în viețile oamenilor: la televizor, la radio, în autobuz, în magazine și restaurante. Unii dintre noi preferă muzica dance, altii prefera muzica rock, unii vor asculta „orice, atâta timp cât nu este heavy metal“. Tehnologia a evoluat destul de mult încât să permită ascultarea muzicii oriunde.
În schimb, nu sunt multe persoane care dau o șansă muzicii clasice. Nu prea o să găsești prin telefon, ori prin dispozitive speciale de muzică, melodiile lui Mozart, Beethoven, Vivaldi sau Wagner.
Unul dintre motive ar putea fi felul în care muzica clasică a fost văzută din totdeauna. Aceasta, pe timpuri, era asociată cu oamenii bogați. În trecut acest tip de gândire era adevărată, însă acum lucrurile s-au schimbat. În zilele noastre, muzica clasică este accesibilă tuturor.
Deci, de ce majoritatea dintre noi încă nu îi dăm o șansă?!
Dacă te gândești că muzica clasică te poate plictisi, nu ai puteasă te înșeli mai mult. A asculta acest tip de muzică vine cu un mare beneficiu: muzica clasică acţionează precum un analgezic.
Tipul de muzică care te face să te simți mai bine, după o lungă boală, este cea clasică. Acest lucru este din cauza efectelor sale calmante, și capacitatea sa de a ne mângâie și să îndepărteze durerea. Prin ascultarea muzicii complexe, creierul nostru se concentrează pe sunetele, spre deosebire de durerea noastră.
Combinaţia dintre muzica clasică şi analgezice îmbunătăţeşte rezultatul final asupra pacienţilor, susţin cercetătorii de la Universitatea din Utah.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, combinaţia dintre medicamente antiinflamatoare și muzică îmbunătăţeşte cu peste 90% rezultatele analgezice. Inflamaţiile scad cu 70% în cazul administrării antiinflamatoarelor, însoţite de audiţii muzicale.
Pe parcursul experimentului, şoareci de laborator au fost împărţiţi în două grupe: una a fost expusă zgomotului ambiental, în timp ce cea de-a doua, pe fondul muzicii compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart, trei ore pe zi, timp de 21 de zile.
Specialiştii au selectat compoziţii cu progresii ritmice şi au folosit două modele de durere: o operaţie chirurgicală simulată şi o inflamaţie. S-a dovedit că durerea „chirurgicală” a fost redusă cu 77% fără utilizarea de analgezice, doar prin muzică. În combinaţie cu muzica, ibuprofenul a scăzut cu 93% reacţiile la durere în cazul modelului „inflamator”.
Muzica şi medicamentele corespunzătoare au un efect uimitor. Muzica clasică pare a fi cea mai sănătoasă, iar melodiile artiștilor Mozart și Bach au avut cele mai bune rezultate.