Ziua Internațională a Familiei
Publicat de Andra Radu, 15 mai 2019, 13:45
Ziua Internațională a Familiei este sărbătorită, în fiecare an, la data de 15 mai. Evenimentul reflectă importanţa familiei, în condiţiile în care oamenii au început să se îndepărteze de instituția numită „familie”.
Activităţile specifice acestei zile sunt reprezentate de conferinţe, seminarii, programe radio şi TV, articole de presă şi programe culturale, conform site-ului Organizaţiei Naţiunilor Unite, www.un.org.
În Rezoluţia 44/82 din 9 decembrie 1989, Adunarea Generală ONU a proclamat anul 1994 ca fiind „Anul internaţional al familiei” pentru ca mai apoi, în 1993, Adunarea Generală să decidă, în Rezoluţia A/Res/47/237, ca data de 15 mai a fiecărui an să fie marcată ca Ziua internaţională a familiilor.
Începând cu anul 1995, Ziua Familiei este sărbătorită în multe țări pentru a sensibiliza opinia publică și de a sublinia importanța familiei.
La 25 septembrie 2015, cele 193 de state membre ale ONU au adoptat în unanimitate Obiectivele pentru Dezvoltare Durabilă, un set de 17 obiective care au ca scop eliminarea sărăciei, discriminării, abuzurilor şi deceselor care pot fi prevenite, distrugerea mediului înconjurător. Familiile, politicile publice şi programele orientate spre familie sunt vitale pentru îndeplinirea acestor obiective, mai notează site-ul oficial al ONU.
La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului, susținută și de Patriarhia Română, ziua de 15 mai a devenit oficial și Ziua familiei române.
În fiecare an, secretarul general al ONU alege un motto special pentru eveniment. Tema de anul acesta este „Familii și acțiunea climatică”. Se va pune accent pe educarea oamenilor în ceea ce privește schimbările climatice.