Românii, campioni la aruncatul mâncării!
Publicat de Andra Radu, 31 iulie 2019, 12:39
Tone de alimente ajung în fiecare an la gunoi, în timp ce milioane de oameni nu au ce mânca. Românii cumpără, adesea, mai mult decât trebuie, iar ce rămâne ajunge în containere.
Specialiștii trag un semnal de alarma. Ei spun că, în România, se aruncă aproape 300 de grame de mâncare pe zi. Într-un an se duc la gunoi 130 kg.
”În medie, un cetățean român, aruncă aproximativ 130 de kilograme de mâncare pe an. Totuși, aceasta nu este o valoare reprezentativă la nivel național pentru că sunt mari diferențe între urban și rural. Dacă în mediul rural constatăm că nu se aruncă aproape nimic, în schimb, în cel urban, constatăm că se aruncă mult. Sub coordonarea Ministerului Agriculturii, există în curs de elaborare un studiu detaliat fix pe aceste cantități. În prima parte a anului viitor, ar trebui să știm exact cât se risipește pe fiecare categorie de populație din România”, a declarat Doru Mitran de la Asociația „Mai Mult Verde”.
Un studiu făcut anul trecut arată că românii arunca 22 de kg de pâine pe an. De asemenea, cheltuie lunar 30% din câștig pe mâncare. Media europeană este de 12 procente.
Pe 1 februarie a intrat în vigoare și o lege prin care comercianții trebuie să ia măsuri pentru ca mâncarea să nu fie aruncată.
În prezent, în România alimentele care ajung să expire pe rafturile magazinelor sunt distruse. Această distrugere atrage costuri ridicate, precum și deșeuri care poluează mediul.
„Distrugerea costă. În loc să direcționăm acea marfă către cei care au nevoie… Dacă o conservă de pate expiră mâine, nu cred că e o problemă să o pui la masă în această seară. Aceste termene sunt orientative, nu înseamnă că în ziua respectivă gata, produsul nu mai e bun”, susține vicepreședintele AMRCR, Delia Nica.