Nivelul de educație sanitară al românilor este scăzut!
Publicat de Andra Radu, 26 septembrie 2019, 08:07 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:20
Nivelul de educație sanitară al românilor este scăzut. O spun medicii și specialiștii în sănătate publică.
Aceștia susțin că românii nu sunt interesați de metodele de prevenție pentru că ei consideră ca lor nu li se poate întâmpla nimic.
Femeile sunt mai interesate de sănătatea lor decât bărbații.
Președintele Societății Române de Microbiologie, profesor doctor Alexandru Rafila, consideră că se face prevenție de moment
„Una este să faci prevenția bolilor cardiovasculare, iar altceva este să fie educat în acest scop. 5% dintre copiii din România sunt educați pentru sănătate. Ar trebui să dezvoltăm un comitet național pentru sănătate publică care să poată să integreze toate aceste elemente”, a declarat profesor doctor Alexandru Rafila.
La rândul său, președintele Federației Asociațiilor Diabeticilor din România, Maria Mesaros, spune că prevenția înseamnă educație încă din grădiniță.
„Pot să facă măcar o oră pe lună, să îi învețe pe copii cum să mănânce, ce să facă, cum să prevină. De asemenea, medicul de familie trebuie să aibă toată responsabilitatea pentru că are pacienții, să fie decontate serviciile. Eu nu cred că acel 1% din PIB este o sumă imensă. Cred că este bine să se aloce și să se facă de acolo pașii. Pentru prevenție, 1% poate este mult, poate nu, dar, în viitor, nu mai sunt atâți diabetici. De exemplu, diabetul de tip 2 poate fi prevenit, dacă luăm măsuri, nu avem costuri suplimentare”, a declarat Maria Mesaros.