Continuă ancheta în cazul tragediei din Timișoara!
Publicat de Andra Radu, 19 noiembrie 2019, 13:17
Continuă ancheta în cazul tragediei petrecute într-un bloc din Timișoara, unde doi copii și mama unuia dintre ei și-au pierdut viața, cel mai probabil din cauza intoxicării cu substanțe folosite la dezinsecție.
Numărul locatarilor din blocul evacuat de pe strada Mioriţei, din Timişoara, internaţi în spitale a crescut. Potrivit ultimului bilanț al ISU, 32 de persoane sunt internate în spitalele din oraș.
Blocul a fost evacuat, iar mai multe persoane au fost cazate în spațiile puse la dispoziție de autoritățile locale.
Potrivit ultimelor date anunțate, au fost 15 apeluri la ambulanță, pentru blocul de nefamiliști, iar opt dintre acestea ar fi venit de la aparținătorii celor doi copii, care au decedat. Serviciul Județean de Ambulanţă Timiş susţine că, de mai multe ori, părinții au refuzat internarea.
Situație devine din ce în ce mai complicată la Timișoara. În atenția autorităților se afla acum și o grădiniță. Firma care a făcut deratizarea în blocuri a repetat acțiunea și acolo.
De asemenea, un alt bloc din vecinătate a fost evacuat după ce s-a descoperit că într-un apartament a intervenit aceeași firmă de deratizare.
Pe de altă parte, procurorii și inspectorii DSP au descoperit că firma care a efectuat operațiunile de deratizare și dezinsecție în blocul de locuințe nu își mai desfăşoară activitatea la punctul de lucru declarat.
Patronul firmei care a efectuat deratizarea a fost reținut.
Avocatul administratorului firmei de deratizare Bistim Dera a explicat că substanţele folosite la deratizare şi dezinsecţie în blocul de pe strada Mioriţei din Timişoara au fost cumpărate ilegal de pe piaţa neagră.
“În cauză există indicii că, în procesul de deratizare, suspectul a folosit un insecticid denumit “Delicia – GASTOXIN”, ce conţine ce are în compoziție fosfură de aluminiu, o substanţă foarte toxică, cu efecte letale în caz de inhalare, și care necesită pentru utilizare autorizație specială”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş.
“Nu le-a procurat legal, le-a cumpărat de pe piaţa neagră. Dar de la un tip care lucrează la o firmă de profil. Ştia de substanţele astea, le-a mai folosit la un moment dat la un hotel, în urmă cu o lună, a avut efecte foarte pozitive. Patronul de la hotel chiar doreşte să golosească toate camere din hotel şi să mai facă o deratizare. A cumpărat aceste pastile pentru hotel. Erau mai puternice faţă de cele folosite uzual. Primind o comandă de la această firmă, care deţine cele două blocuri în Timişoara, având pe stolc deja cumpărate, a zis să folosească şi acolo, având în vedere că acele încăperi nu erau locuite. După ce a plasat aceste pastile el a izolat cu bandă adezivă tocul uşii, a luat şi cheile cu el. Substanţa s-a dus însă şi spre apartamentele vecine, care erau locuite. Nu avea nici el de unde să ştie cât sunt de letale. Urma şi etapa a doua, de îndepărtare şi aerisire. Urma să şi igienizeze. Erau saltele pline de ploşniţe, şi în pereţi”, a declarat Călin Stăiculescu, avocatul lui Sorin Buţă, patronul firmei de deratizare Bistim Dera.