Musulmanii au sărbătorit noaptea purificării sufletelor Berat Kandili
Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 8 aprilie 2020, 12:40
În noaptea de marţi spre miercuri (7-8 aprilie 2020), musulmani din întreaga lume celebrează, potrivit calendarului islamic (anul 1441), „Berat Kandili”.
Aceasta este a 15-a noapte a lunii Șaban, reprezentând noaptea iertării păcatelor, orice musulman scăpând de păcate prin rugăciune. În această noapte sufletele credincioşilor se purifică de pacăte, apropiindu-se de Alah.
Noaptea „Berat” reprezintă în plus şi vestitorul apropierii lunii Ramazan, cea mai sfânta lună a calendarului islamic. Musulmanii trebuie să uite de egoism, de dușmănie,de minciună. Trebuie să se înţeleagă bine și să îsi ajute frații de religie.
Potrivit Surei 53, versetul 62, Allah a spus: ”Nu este nimeni care să ceară să fie iertat, ca să-l iert? Nu este nimeni care să vrea mijloace de subzistență, ca să i le dau? Nu este nimeni bolnav și în necaz, ca să-l însănătoșesc și să-i alung necazurile? Nimeni nu are alte dorințe ca să i le îndeplinesc?”.
Rugăciunile din această noapte întăresc unitatea familiei şi a comunităţii, aduc pacea şi liniştea interioară, sufletească. În loc de ură şi ranchiună sădeşte dragostea, iubirea şi toleranţa. Noaptea sfântă de Berat este potrivit tradiţiei o noapte în care se face balanţa bine-rău, drept-nedrept, adevăr-minciună, prin intermediul îngerilor ce contabilizează tot ce se întâmplă în existenţa noastră, iar Allah Preaînaltul va decide, (ne) va stabili soarta în funcţie de realizările / nerealizările de peste an. Sporul şi intensitatea rugăciunilor de peste noapte, rostirea/chemarea numelui lui Allah ne vor spori posibilităţile de rodnicie, belşug, abundenţă.
Noaptea de Berat, se distinge de nopţile obişnuite prin măreţia, grandoarea, tăria, buna ştiinţă, prin bravură, primire cordială şi frumuseţea ei. Toate aceste caracteristici o particularizează, o fac specială pentru drept credincioşii musulmani. Noaptea de Berat, se distinge de nopţile obişnuite prin măreţia, grandoarea, tăria, buna ştiinţă, prin bravură, primire cordială şi frumuseţea ei. Toate aceste caracteristici o particularizează, o fac specială pentru dreptcredincioşii musulmani.
Anul acesta în urma extinderii rapide a COVID-19 pe teritoriul României, Muftiatul Cultului Musulman din România a luat hotărârea ca, începând cu data de 13 martie a.c., să se suspende temporar desfășurarea rugăciunii specifice zilei de vineri la toate lăcașurile de cult din țara noastră”, a anunțat miercuri (18 martie 2020) Iusuf Muurat, șeful Cultului Musulman din România. Acesta îndeamnă toți musulmanii să respecte deciziile luate pe plan local și național pentru prevenirea extinderii infectării cu coronavirus: “Dorința noastră este de a preveni extinderea COVID-19 în rândul enoriașilor noștri, având în vedere că sunt și persoane de vârsta a treia care participă la aceste slujbe. De asemenea, astfel venim în sprijinul autorităților centrale și locale, făcând apel încă o dată la enoriași să respecte și să se conformeze cu deciziile care se iau atât pe plan local, cât și național”, a mai precizat sursa citată.
Din această situaţie musulmanii au celebrat acasă această noapte sfântă.
Ghiulşen Ismail-Iusuf,
Radio România Constanţa