Medgidia la ceas aniversar
Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin, 3 septembrie 2020, 15:17 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:19
La 2 septembrie 1856, Sultanul Abdul Mecid semnează firmanul prin care localitatea Karasu capătă numele de Medgidia.
Geamia Abdul Mecid este una din cele mai frumoase şi mai mari lăcaşe de cult musulmane din Dobrogea care în secolul trecut avea şi o şcoală mahomedană.
Distrus în timpul războiului Ruso-Turc din anii 1828-1829, oraşul Medgidia, atestat la începutul sec.al XV-lea, a fost reclădit după războiul Crimeei(1853-1856), din iniţiativa lui Said Paşa, guvernatorul otoman al Dobrogei, prin aşezarea, pe vatra vechiului Kara-su, a unui număr de 6000 de emigranţi tătari din Crimeea.
Noii veniţi, toţi de confesiune islamică, au beneficiat, prin firmanul Sultanului Abdul Mecid (1839-1861), datat 2 septembrie 1856, de o geamie ce a primit numele sultanului. Abdul Mecid este cel de-al 31-lea sultan al Imperiului Otoman, sultanul a readus la viață vechea așezare de pe Valea Karasu. Datorită contribuției sale de apune bazele orașului de pe vechea vatră a văii Karasu, Sultanul Abdul Mecid a fost declarat cetățean de onoare al municipiului Medgidia, la 2 septembrie 2006.
Construcţia a fost executată din piatră de calcar, fasonată manual, şi din material lemnos, cedru, ce provine din Munţii Liban.
Geamia este cea mai veche clădire a oraşului şi a avut numele de Mecidiye, după numele sultanului. Pentru că în aceea perioadă nu era electricitate, iluminatul interior se făcea cu două lumănări foarte mari aduse special din Orientl apropiat. În prezent sunt obiective decorative, celelate obiecte aflate în gemie semnifică flacăra, acestea au fost primite în dar de către Sultanul Abdul Mecid, obiectele sunt inscripţionate “Allah”. Minaretul geamiei Abdul Mecid, aflat în colţul din nord-vest, s-a construit tot din piatră de calcar, înalt de 25 m, cu scară interioară. Acoperişul păstrează specificul arhitecturii neoclasice otomane. Un text în limba şi scrierea turcă osmanlî, păstrat, la intrarea în geamie, deasupra uşii, evocă pe ctitorul gemiei şi emblema (muhru) İmperiului Otoman. İnteriorul neschimbat de la inaugurare, păstrează în original, toate detaliile(plafonul de lemn de cedru, coloanele de lemn, balconul şi balustrada din lemn, mimber-ul, mihrab-ul).“Mimber-ul ” reprezintă locul unde elevii vechiului semminar musulman făceau stagiul de practică.
În anul 1993, geamia a intrat în reparaţie capitală, unde au fost consolidaţi stâlpii de susţinere împotriva cutremurelor.
Geamia Sultanul Abdul Mecid reprezintă monument istoric şi face parte din patrimoniul cultural al României. La acest lăcaş de cult sunt trei imami care îşi exercită atribuţiile, doi sunt din partea Muftiatului Cultului Musulman din România şi un imam din partea Ministerului Cultelor din Turcia. La Medgidia (Karasu) erau şase geamii, din care cinci erau întreţinute de locuitori şi una întreţinută de stat. În prezent exista 2 lăcașe de cult musulmane (geamii).
Fotografii din arhiva presonală: Fotografiile reprezintă Geamia Abdul Mecid din Medgidia construită în anul 1856.
Ghiulşen İsmail- İusuf
Radio România Constanța