Inaugurarea Muzeului Veteranilor din cadrul Centrului de refacere și recuperare al veteranilor din teatrele de operații.
Publicat de Gabriel Stan, 3 august 2021, 14:45
Alexandru Dina (realizator): Mulțumim Edi Nicola. Din nou împreună aici, la „Jurnal militar”. Imediat după emisiunea de săptămâna trecută, Cristian Dumitrașcu s-a alăturat unui marş al motocicliștilor, dedicat veteranilor teatrelor de operații.
Clubul militarilor motocicliști „Green Knights România 1” și alți militari veterani atât din Ministerul Apărării Naționale, cât și din Ministerul Afacerilor Interne, dar și de la alte cluburi moto au plecat din Piața Constituției din București via Aninoasa, județul Dâmbovița, pentru a participa la inaugurarea Muzeului Veteranilor din cadrul Centrului de refacere și recuperare al veteranilor din teatrele de operații.
Colega mea, Ionela Cobzarenco, de la Pro Patria, a stat de vorbă cu motocicliștii, iar pe doi dintre ei îi ascultăm chiar acum.
Ciucanu Marius: Sunt președintele Clubului militarilor motocicliști „Green Knights România 1”. Evenimentul a avut o mare importanță pentru veteranii din teatrele de operaţii, în primul rȃnd pentru deschiderea acestui muzeu în care sunt prezentate fapte de arme ale camarazilor noștri și, pe viitor, poate, pentru acel centru destinat special pentru veteranii din teatrele de operaţii care au în momentul de față dizabilități. Clubul „Green Knights România 1” este un club înființat la nivel internațional. Noi suntem un ‚chapter’ pe România și avem alte trei ‚chaptere’ în Cluj și Craiova. Suntem înființaţi în anul centenar.
De ce a luat ființă acest club? Ȋn primul rând ne cunoșteam, foști camarazi de prin teatrele de operații, și apoi ne mai unea motociclismul. Cu sprijinul celor din afară încercăm să îl dezvoltăm cât mai mult.
‚Barbaru’: Sunt ‚Barbaru’, vicepreședintele lui „Green Knight”, vinovat de tot ce se întâmplă pe aici, de jur împrejurul nostru. Foarte mulţi dintre veteranii răniți în teatrele de operațiuni, care se află pe acest platou, sunt foştii noştri colegi din Batalionul 2 Infanterie Călugăreni, batalion cu care am misiuni externe. Avem coleg care a fost în Somalia în ’91, avem coleg care a fost în Angola din ’95 până în ’99. Foarte mulți oameni frumoși. Topul în baston de acolo, Florin Vuță, fost coleg cu noi în Batalionul 2 Infanterie Călugăreni. Suntem o familie, suntem frați.
Alexandru Dina (realizator): Foarte frumoasă inițiativa camarazilor motocicliști, ca de altfel și inițiativa înființării Muzeului Veteranilor din cadrul Centrului de Recuperare și Refacere de la Aninoasa, inițiativă care aparține Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir”.
Președintele Asociației, Marius Apostol: Prezenţa dumneavoastră alături de noi reprezintă confirmarea succesului unui nou proiect dedicat veteranilor.
Această expoziție este dedicată celor 30 de eroi care şi-au încheiat misiunea cu prețul vieții și celor peste 200 de militari răniți și zeci de mii de veterani din teatrele de operații. Dar nu întâmplător această expoziție este la doar câteva zile de ceremonia militară de la Arcul de Triumf, organizată cu ocazia încheierii misiunii Armatei Române în Afganistan după 19 ani de prezență.
Stimați colegi veterani, dragi copii, pentru prima dată în România avem un muzeu al veteranilor din teatrele de operaţii. Vă mulțumesc!