Sursa foto: Muzeul Judeţean Mureş / Maros Megyei Múzeum/facebook

Pe parcursul Taberei de arheologie, care se desfăşoară la Castrul Roman de la Călugăreni în această săptămână, copiii urmează să fie familiarizaţi cu modul de organizare a armatei romane, cu echipamentele soldaţilor şi cu viaţa societăţii romane, pe baza descoperirilor din acest şantier arheologic.

„La prima întâlnire vom învăţa despre armata romană şi echipamentul unui soldat obişnuit. Pe parcursul zilei vom realiza un scut roman. Scutul era unul dintre cele mai importante elemente ale echipamentului soldatului roman, pe care putea să îl folosească nu numai pentru apărare, ci şi pentru atac datorită protruziei bulboase din mijloc, numită umbo”, a arătat Muzeul Judeţean Mureş, într-un comunicat de presă.

Copiii vor mai învăţa despre gastronomia romană, vestimentaţia romanilor şi le vor fi prezentaţi banii şi modul în care aceştia au influenţat dezvoltarea monedei în Europa.

„Romanii purtau tunici din lână sau din in. Tunica femeilor era mai lungă decât cea purtată de către bărbaţi. Bărbaţii romani care deţineau funcţii importante purtau o togă albă. În timpul atelierului vom confecţiona o păpuşă din carton, pe care o vom îmbrăca în tunică (…)

Romanii au influenţat semnificativ dezvoltarea ulterioară a monedei în Europa. Primele monede romane au fost emise în secolul IV î. Hr. Mai târziu, oamenii obişnuiţi deseori aflau despre un împărat nou odată cu apariţia monedelor gravate cu portretul acestuia. În partea practică a atelierelor se vor confecţiona denari romani şi o puşculiţă în care se pot păstra aceştia”, se mai menţionează în comunicat.

Participanţii vor vedea şi cum se cercetează săpătura arheologică şi cum se sortează materialul arheologic în categorii.