Evaluarea Detaşamentului de Apărare Antiaeriană rotaţia a X-a, „Gheparzii de Fier”
Publicat de prosavioleta, 21 septembrie 2021, 17:50 / actualizat: 22 septembrie 2021, 10:32
Cristian Dumitrașcu (realizator): Un moment important, un moment forte al emisiunii, un reportaj realizat în poligonul Murfatlar ieri şi alaltăieri. Pentru că am ascultat şi rubrica din teatrele de operaţii, misiuni internaţionale, probabil că ştiţi că oamenii, militarii noştri nu se duc acolo neinstruiţi, ei au parte de o instruire foarte intensă aici, în România, şi de o evaluare, aşa cum s-a întâmplat acum în poligonul de la Murfatlar. Detaşamentul de Artilerie Antiaeriană Rotaţia a X-a a fost evaluat timp de două zile de o echipă de la Comandamentul Forţelor Întrunite şi să vedem dacă şi-au dat girul evaluatorii pentru ca militarii să meargă în teatrul de operaţii din Polonia.
Maior Adam Moronescu: Maiorul Moronescu Adam, comandantul Detaşamentului de Apărare Antiaeriană rotaţia a X-a, „Gheparzii de Fier”. Rolul meu este de a mă asigura că o să fim o echipă unită şi că misiunea are succes. Am fost până în prezent în patru misiuni în teatrele de operaţii, două în Afganistan, două în Polonia. Sunt mai multe calităţi pe care un militar trebuie să le îndeplinească în acelaşi timp – curajul, loialitatea, responsabilitatea şi iubirea faţă de patrie.
Locotenent Cătălin Stareţ: Sunt comandantul Bateriei Artilerie Antiaeriană „Gepard”, locotenent Stareţ Cătălin. A fost o pregătire destul de intensă, militarul din cadrul Bateriei îşi dau practic ultimul examen înainte de a fi dizlocaţi în Polonia. Sunt în Armată de aproximativ 6 de ani de zile. Nu sunt la prima misiune, mai am o misiune în Afganistan şi una în Polonia. Misiunea anterioară în Polonia a fost pe funcţia de locţiitor şi acum sunt comandant de baterie. Bateria Antiaeriană „Gepard” s-a ridicat întotdeauna la nivelul aşteptărilor partenerilor din cadrul Battle Group-ului din Polonia, tehnica este interoperabilă cu ceilalţi aliaţi din cadrul Battle Group-ului Putem desfăşura acţiuni de luptă în orice moment, fără probleme.
Sublocotenent Maria Chirca: Sunt sublocotenent Chirca Maria, comandantul Plutonului de Sprijin din cadrul Detaşamentului de Apărare Antiaeriană. „Geparzii” la început au fost într-o stare nu foarte bună, au avut probleme atât pe parte de şasiu, cât şi pe parte de ELO, respectiv electric, dar şi pe parte de armament. Asta înseamnă că echipa formată din grupa de artilerie rachete antiaeriene, maiştrii militari, pe fiecare specialitate au avut misiunea de a repara „Geparzii”, de a asigura comunicaţiile între „Geparzi”, dar şi de la „Gepard” către punctul de comandă al bateriei, de punere în stare de operativitate a armelor, pentru a putea executa foc în cadrul şedinţelor de tragere şi nu în ultimul rând, ceea ce este cel mai important, partea de şasiu, şi anume, să poată merge ghepardul efectiv pe câmpul de luptă. Din luna iunie şi până în momentul de faţă am reuşit să repunem în stare de operativitate şapte „Geparzi”, un tractor de evacuare, trei camioane şi o autostaţie de Radio Panther.
Maistru Militar Ciprian Dragomir: Sunt maistru militar Dragomir Ciprian, comandant Grup Întreţinere Artilerie şi Rachete. Avem misiunea de a face mentenanţă la Complexul „Gepard” pe armamente, partea electrică şi pe şasiu. Lucrez în armată de 25 de ani şi fac mentenanţă la „Gepard” de aproximativ 7 ani. Am încercat să fac tot posibilul ca tehnica să funcţioneze la parametrii normali. Am făcut curs de specialitate la Turda, curs de specialitate în Germania şi am acumulat experienţă în cadrul Batalionului 348, cât am activat pe această funcţie.
Plutonier major Adrian Leş: Plutonier major Leş Adrian, sunt mecanic conductor. Misiunea mea este de a evacua din câmpul de luptă tehnica dezafectată. Este o acţiune periculoasă, pe care noi, datorită antrenamentelor pe care l-am făcut, reuşim să o ducem la capăt. Pe această funcţie sunt de 10 ani. Într-o situaţie reală riscul este destul de mare, dacă noi nu ajungem în timp oportun la faţa locului, cei de acolo nu reuşesc să-şi desfăşoare activitatea aşa cum trebuie. La exerienţa noastră, undeva la maxim un sfert de oră am reuşi să executăm ce avem de executat acolo şi să începem să ne deplasăm înapoi către zona de mentenanţă.
Locotenent-colonel Sebastian Vişan: Sunt comandantul Batalionului 348 Apărare Antiaeriană „Dobrogea”, locotentent-colonel Vişan Sebastian. Consider că la ora actuală, deşi sunt foarte mulţi tineri, trei sferturi sunt tineri, veniţi de un an-doi în sistem, au reacţionat foarte bine la toate problemele, au încercat să închege, iar comandantul detaşamentului şi comandanţii direcţi au reuşit să formeze o echipă şi am încredere deplină că îşi vor desfăşura misiunea cu rezultate foarte bune.
Locotenent-colonel Petrişor Vladimirescu: Sunt locotenent-colonel Vladimirescu Petrişor, şeful Echipei de Evaluare. Militarii sunt pregătiţi, mai au de lucrat pentru validarea tuturor procedurilor operaţionale pe care le au la nivelul detaşamentului şi bateriei cu acest tip de tehnică, este doar a treia rotaţie, provocările cu Gepard-ul sunt altele decât au fost cele cu Oerlikon-ul, se observă de la o rotaţie la alta un plus valoare, dar asta nu înseamnă că suntem la potenţialul maxim pe care-l putem atinge. Personalul are posibilitatea să se instruiească cele şase luni de zile, job-ul lor zi de zi va fi trainingul.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Acesta a fost reportajul din poligonul „Murfatlar”, succes militarilor din Artileria Antiaeriană care vor pleca în Polonia în misiune. Arată bine armata, de la firul ierbii din poligon.