Teodora Mazere (realizator rubrică): Desfășurată sub egida Uniunii Europene, pe durata a 100 de zile, operațiunea „IRINI” urmărește respectarea embargoului ONU asupra armelor impus Libiei. România este reprezentată la această misiune de puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”  şi de un detaşament de scafandri de luptă prin incursiune ambarcat.

Participarea Armatei României la operațiunea „IRINI” contribuie la îndeplinirea angajamentelor asumate de țara noastră față de Uniunea Europeană, precum și la asigurarea securității în Marea Mediterană.

Căpitanul Bogdan Oancea, comandantul detașamentului de scafandri de luptă: În primul rând promovăm misiunea, promovăm faptul că suntem aici pentru a furniza securitate în bazinul Mării Mediterane, îi asigurăm că pot apela la noi la orice oră pentru ajutor şi totodată îi încurajăm să ne ţină la curent dacă află ei ceva legat de misiunea de bază, respectarea embargoului impus Libiei.

Teodora Mazere (realizator rubrică): Timp de două săptămâni, o companie din cadrul Batalionului 24 Vânători de Munte, general Gheorghe Avrămescu, a participat în Kosovo la o serie de activităţi de instruire şi coordonare în comun cu partenerii NATO. Obiectivul acestor sesiuni a fost de a spori interoperabilitatea şi de a pregăti forţele pentru misiuni de menţinere a păcii şi stabilităţii în caz de urgenţă în Kosovo.

Locotenent Ionuţ Ciucan, comandantul companiei din rezerva Kosovo Force: Activităţile au constat în recunoaştere în teren atât terestru, cât şi aerian, conferinţe de planificare, precum şi exerciţii demonstrative destinate implementării tacticilor specifice misiunii, care sunt esenţiale asigurării unui răspuns rapid, contribuind în acelaşi timp la antrenarea militarilor români într-un scenariu cât şi mai apropiat de cel real.

Teodora Mazere (realizator rubrică): Începutul săptămânii le-a adus o nouă provocare „Gheparzilor de Fier”, militarii dobrogeni participând la un exerciţiu cu ţinte aeriene marcate, desfăşurat în apropierea bazei de antrenament Bemowo Piskie. Antrenarea secţiilor Ghepard de a aduce acţiuni de luptă într-un mediu complex, cât şi îmbunătăţirea relaţiilor de comandă-control au fost principalele obiective ale exerciţiului.

Locotenent Diana Aioanei, ofiţerul de informare şi relaţii publice al Detaşamentului de Apărare Antiaeriană Rotaţia a X-a: Avioanele F-16 ale aliaţilor polonezi au reprezentat de această dată ţintele reperate ale „Gheparzilor de Fier”. Au zburat la o înălţime considerabilă, făcând imposibilă identificarea lor cu ochiul liber. A fost prima acţiune de acest gen de la dislocarea noastră pe teritoriul Poloniei. Am reuşit să prindem ţintele cu ajutorul tehnicii, pe care o avem în dotare, pentru idenitificarea aparatelor de zbor.

Teodora Mazere (realizator rubrică): După 5 săptămâni de misiune în estul Mării Mediterane şi 5.500 de mile marine parcurse, Fregata „Regina Maria” a ajuns luni, 6 decembrie, în portul militar Constanţa. Nava militară a desfăşurat misiuni NATO de monitorizare a traficului maritim în cadrul Grupării Navale Permanente a Alianţei Nord-Atlantice.

Tot în această perioadă, echipajul fregatei a participat la exerciţiile multinaţionale Dogu Akdeniz 21, organizat de Forţele Navale ale Turciei şi „Niriis” 21 organizat de Forţele Navale ale Greciei.