Reportaj Babadag – Regimentului 307 Infanterie Marină
Publicat de Gabriel Stan, 27 decembrie 2021, 12:40
Foarte mulți oameni ne întreabă zilele astea ce o să fie, ce o să fie, vreo mare grozăvie, pentru că noi vorbim despre cele militare și aici ne referim sigur la tensiunile care sunt în partea asta de lume, nu putem să le răspundem altfel decât printr-un reportaj pe care l-am realizat într-o zonă sensibilă a României, în zona graniței de sud-est, acolo se află militarii Regimentului 307 Infanterie Marină. Iar Infanteria Marină își dezvoltă astfel capacitatea de a răspunde întotdeauna rapid și eficient în zona de coastă la un spectru divers de amenințări caracteristice flancului estic al Alianței și al Uniunii Europene.
Cu alte cuvinte oamenii noștri sunt acolo, avem capabilități. Primul interlocutor, comandantul Regimentului de Infanterie Marină din Babadag, colonelul Marius Gheorghescu.
Colonel Marius Gheorghescu: Regimentul 307 Infanterie Marină de la Babadag trece la acţiuni tactice ofensive pentru neutralizarea desantului aerian tactic inamic în zona lacunară Razim – Sinoe, în condițiile amenințărilor de tip hibrid. Sunt tactici de supraveghere și siguranță a elementelor de infrastructură critică din zona de responsabilitate împotriva elementelor paramilitare teroriste și a grupurilor de cercetare-diversiune a inamicului, ulterior trecând gradual la acțiuni de intensitate mare, în etapa a treia, acțiuni tactice ofensive pentru neutralizarea desantului aerian tactic inamic în zona lagunară Razim – Sinoe. Antrenăm toate subunitățile de luptă ale regimentului, un scenariu integrat, specific conflictelor moderne, amenințărilor din flancul estic al Alianţei NATO.
De mai mulți ani încercăm ca toate exercițiile infanteriei marine să se bazeze pe scenarii, pe acțiuni reale din zona de responsabilitate. Ne uităm în permanență ce se întâmplă în flancul estic al alianței, în regiunea extinsă a Mării Negre și putem spune că avem parte de tot felul de amenințări, care mai de care mai neconvenționale, mai convenționale, care ne pun în valoare capacitatea de analiză, deprinderile pentru amenințări multispectru.
Am alături de mine comandanții de subunități, comandanţi de plutoane, care au desfășurat pe parcursul întregului exerciții diferite misiuni și sarcini tactice specifice exercițiului.
Locotenent Cocâi George, camandant al companiei I.S.R.: Compania I.S.R. executată recunoaște și cercetări în sprijinul subunităților de infanterie marină pentru a descoperi inamicul în aria de responsabilitate. Compania poate marca terenul prin desfășurarea acțiunilor de parașutare, de desant aerian, prin desantul amfibiu cu bărcile și, de asemenea, prin recunoașterea elementelor inamice prin introducerea în teren a scafandrilor de luptă.
Sublocotenent Genova Alexandru, locțiitorul Companie 1 Infanterie Marină: Foarte, foarte frig, dar oamenii au acționat conform procedurilor și nu au lăsat vremea să le oprească acțiunile. Compania a avut un număr de 196 de oameni. Zona langulară este una foarte grea, dat fiind specificul ei: avem terestru, avem naval, trebuie să avem o mobilitate destul de mare și ușoară, de aceea ne folosim de bărcile noastră de asalt, de TAB C-urile din dotarea companiei, uneori de elicoptere, acționăm pe toate palierele: terestru aerian și naval, chiar și sub apă.
Sublocotenent Todilă Lucian, comandăm pluton Geniu: Pe parte de geniu am asigurat mobilitatea trupelor. În cazul primirii unei misiuni care necesita transportul pe zona lagunară, practic, am asigurat o grupă de trecere desant pentru mobilitatea trupei. Noi suntem pregătiţi să acționăm indiferent de situaţie. Sunt oameni experimentaţi, fiecare ştia ce avea de făcut, indiferent de situaţie eram pregătiţi să acţionăm, cu riscuri minime.
Sublocotenent Aborșoaiei Ionuț: Aborșoaiei Ionuț, comandantul Plutonului Armament Greu, care a desfășurat activități de sprijin al Companiei de Infanterie Marină, prin aruncătoarele AG9 și aruncătoarele 22 de mm. Acest pluton, pe lângă sprijinul Companiei de Infanterie Marină, a asigurat și sprijinul elementelor de cercetare ale companiei, grupa Antiblindate, având până acum aruncătoarele AG9. A fost introdus lansatorul de rachete antitanc Spike, una dintre ultimele achiziții ale Armatei. Este un sistem de rachete foarte bun, având bătaie maximă între 4.000 de metri, este un sistem foarte precis.
Colonel Marius Gherghescu: Nici o Armată nu are o altă modalitate de pregătire, de instruire decât prin exerciții. Exercițiul, instrucția rămân două elemente fundamentale în pregătirea oricărei armate pentru război, să fim serioși. Complexitatea scenariilor, a exercițiilor, adaptarea lor la realitate, la amenințări și la alte tipuri de provocări fac diferență. Finalul, etapa a treia, a fost o acțiune manevrieră, în care a fost nevoie de spațiu de desfășurare succesiv pentru fiecare subunitate.
Având în vedere un inamic care venea dislocat aerian, fie prin parașutare, fie prin debarcare cu elicopterele, specificul acțiunii impunea un spațiu ceva mai mare decât spun normele tactice pentru a se regrupa, ceea ce ne impunea nouă un anumit spațiu de manevră mai larg decât de obicei.
O unitate care se instruiește permanent, o unitate care este în permanentă supraveghere a zonei, o unitate care este dornică de mai mult în ceea ce privește instrucția, în ceea ce privește performanța, în ceea ce privește înzestrarea tehnică, o unitate care evoluează de la an la an, o unitate care are o perspectivă de dezvoltare foarte bună în viitor, o capabilitate a Armatei Române unică, o capabilitate necesară în această zonă.
Reportajul a fost realizat de Cristian Dumitrașcu, de la Jurnal Militar Radio România Actualități.