Edi Nicula (realizator rubrică): Zilele trecute, militarii din cadrul Detașamentului de Apărare Antiaeriană, Rotația a X-a, din Polonia, au derulat un exercițiu de antrenament în teren de nivel baterie, în Poligonul Klusy.
Timp de două zile, artileriștii antiaerieni au exersat tactici și proceduri specifice privind deplasarea pe terenuri greu accesibile, au pus în practică schemele de manevră și s-au antrenat la îmbunătățirea baremelor. Experiența dobândită pe parcursul etapei de instruire de nivel secție și-a pus amprenta asupra modului în care s-au desfășurat principalele secvențe de instruire ale acestui exercițiu.
Locotenent Diana Aioanei, ofițerul de informare și relații publice al detașamentului: A fost un exerciţiu complex, în cadrul căruia a trebuit să rezolvăm mai multe situații tactice, precum respingerea unui atac aerian și a unui atac terestru, extragerea răniților din câmpul de luptă, dar și reacția la un atac chimic. S-a desfășurat într-un ritm alert, pe o perioadă de două zile, timp în care toți militarii şi-au executat activitățile în permanență în terenul de instrucţie.
Edi Nicula (realizator rubrică): Din Polonia, mergem în sud şi ne oprim în Balcanii de Vest, unde misiunea KFOR contribuie la menținerea unui mediu sigur și a libertății de mișcare pentru toate comunitățile din Kosovo, unde trupele aliate și partenere acționează ca parte a forței Kosovo, aparținând NATO.
Munca, în mediul internațional, pentru militarii români înseamnă în primul rând o provocare. Ofițerii alături de subofițeri, soldații și gradații profesioniști sunt parte a unei echipe sudate, conștientă de misiunea încredințată. Plutonierul-adjutant principal Claudiu Biosan conduce echipa care realizează legătura dintre comandament și unitățile subordonate din punct de vedere al comunicațiilor și informaticii.
Claudiu Biosan: Răspundem nevoilor de sprijin venite din partea unităților subordonate. Nici o zi nu seamănă cu cealaltă deoarece pot apărea diverse disfuncții pentru care trebuie să găsim o soluție în cel mai rapid timp posibil. Până la acest moment, am reușit să depășim orice provocare atât datorită bunei organizări, cât și datorită priceperii oamenilor din echipa mea.
Edi Nicula (realizator rubrică): De pe bătrânul continent traversăm Atlanticul și ajungem în Statele Unite ale Americii, mai precis în Texas, locul unde desăvârșirea ca subofițer de comandă al militarilor americani se face prin absolvirea cursului de Sergeant Major, acesta reprezentând ultima formă de pregătire din cariera militară. Plutonierul adjutant principal Florin Băniceanu, unul dintre cursanții programului de formare a subofițerilor de comandă americani.
Florin Băniceanu: În clasa în care sunt acum semestrul acesta sunt doar eu ca student străin și 14 sud-americani. Profesorul mă angajează ori de câte ori e o discuție fiindcă vrea să vadă, și prin perspectiva mea, cum gândesc, cum se face în armata noastră pentru dezvoltarea militarului. Gândirea critică este încurajată aici, la tipul acesta de curs.