Misiuni internaționale
Publicat de Gabriel Stan, 16 mai 2022, 14:12
Edi Nicola (realizator rubrică): Militarii contingentului românesc „Gheparzii Transilvani”, structură generată de Batalionul 3 Apărare Antiaeriană Potaissa, se instruiesc într-un mediu multinațional, alături de aliații grupului de luptă din Polonia, sub coordonarea Comandamentului Forțelor Întrunite.
Misiunea grupului de luptă staționat în Polonia este asigurarea prezenței înainte consolidate în flancul nord-estic al NATO, detașamentul românesc având în înzestrare sistemul antiaerian Ghepard.
Locotenent Vlad Moldovan, ofiţer de Stat Major din cadrul Detaşamentului de apărare antiaeriană Rotaţia a 11-a: Majoritatea militarilor sunt prezenţi pentru a doua oară în acest tip de misiune, dar cu toţii descoperim schimbările care apar la fiecare rotaţie.
Începând cu primele zile, am reuşit să actualizăm şi să adaptăm procedurile de operarer pentru a ne putea duce la bun sfârşit misiunea încredinţată.
Edi Nicola (realizator rubrică): Din Polonia mergem spre sud şi ne oprim în Bosnia, mai precis în Camp Butmir din Sarajevo, acolo unde continuă misiunea Detaşamentului românesc integrat în cadrul Batalionului Multinaţional al Misiunii EUFOR Althea.
Participarea ţării noastre la operaţia EUFOR Althea reflectă atât consolidarea angajamentului asumat în cadrul UE, cât şi a parteneriatului NATO-UE, reprezentând în acelaşi timp un element de menţinere a securităţii şi stabilităţii în regiune.
Locotenent Andrei Murariu, comandantul Companiei (IR) Althea: Pe data de 7 mai, ultima structură care a fost dislocată în Bosnia şi Herţegovina a împlinit exact două luni. Prin urmare mergem deja pe a treia lună de misiune.
Referitor la regulile bazei, pot spune că ne-am acomodat relativ uşor, deoarece sunt foarte semănătoare cu cele din România, se pune mare accent pe ordinea şi disciplina militară şi în special pe acordarea semnelor exterioare de respect.
Nu contează ce grad avem sau ce naţionalitate avem, ne considerăm egali şi ne respectăm reciproc.
Edi Nicola (realizator rubrică): De pe Continent facem un salt pe mare şi ne îmbarcăm la bordul navei-şcoală „Mircea”, ce a încheiat penultima etapă de navigaţie din actualul marş de instrucţie.
După o săptămână şi o mie de mile parcurse de la Napoli, a acostat miercuri dimineaţă în Istanbul, ultima escală înainte de revenirea în Marea Neagră. La bord au continuat activităţile de instruire şi chiar au avut loc examene pentru elevii Şcolii Militare de Maiştri a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”.
Velierul nostru rămâne în escală la Istanbul până duminică dimineaţă, cand va lua cap compas Constanţa, unde va ajunge în ziua de luni, 16 mai, escortat fiind încă de la intrarea în Marea Neagră de puitorul de mine 274 „Viceamiral Constantin Bălescu”.
Elevul Sebastian Andrei Văcărencu, de la Şcoala Militară de Maiştri Militari a a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”: Cele 49 de zile petrecute pe mare, marea de fapt şi marşul în sine m-au călit foarte mult, mi-au plăcut urcatul în arboradă şi faptul că am învăţat cum se navighează în adevăratul sens al cuvântului, şi nu doar cu ajutorul motoarelor.
Bineînţeles, şi lucrurile de matelotaj, examenele date aici, oamenii pe care i-am cunoscut şi am simţit cu adevărat ce înseamnă să trăim într-un echipaj, să fim 164 de persoane pe 82 de metri de navă.
Cu siguranţă, nu o să mă mai întâlnesc cu această experienţă şi sunt foarte mândru că am fost membru al echipajului navei-şcoală „Mircea”.