Misiuni internaționale
Publicat de Gabriel Stan, 13 iunie 2022, 14:20
Teodora Mazere (realizator rubrică): Săptămâna aceasta a debutat în forţă pentru Gheparzii Transilvani, prin derularea unui exercițiu de rezolvare a unei situații tactice desfășurat în apropierea bazei de antrenament Bemowo Piskie, alături de structuri antiaeriene aparținând armatei poloneze și armatei spaniole.
Desfășurarea acestui exercițiu de nivel baterie a îmbunătățit relațiile de comandă control, prin aplicarea corectă a procedurilor existente la nivelul subunității, precum și coordonarea cu alte structuri din cadrul Alianței NATO, pentru selecția și repartiția țintelor în funcție de parametri de zbor al acestora.
Căpitan Liviu Burtică, ofițerul de informare și relații publice al Detașamentului de Apărare Antiaeriană rotația a XI-a: Este pentru prima dată, de la dislocarea noastră în Polonia, când participăm la un astfel de exercițiu, în care au fost angrenate diverse sisteme de apărare antiaeriană ce aparțin armatei poloneze și armatei spaniole, cu scopul de a detecta, urmări și intercepta ţinte aeriene marcate de avioane și elicoptere poloneze, care au survolat spațiul aerian pe întreaga perioadă a activității de instruire în comun.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Pentru că se apropie sezonul estival, de pe continent ne mutăm pe mare. La mai puțin de o săptămână de când a părăsit portul militar Constanța pentru al doilea marș internațional de instrucție al anului, Nava-Şcoală „Mircea” a navigat prin strâmtorile Bosfor și Dardanele, prin Marea Marmara și Marea Egee, iar în prezent se află în sudul Peloponezului, după trecerea prin arhipelagul grecesc, urmând să intre în Marea Ionică.
La bord se află 100 de studenți militari români și străini, principala activitate pentru cadeți fiind reprezentată de instrucția și antrenamentele pentru lucrul în arboradă, având în vedere că, în mai puțin de două săptămâni, nava va participa la prima regată. Deși toți s-au aflat la prima experiență de acest fel, instructorii navei au fost mulțumiți.
Locotenent Ștefan Scutelnicu, ofițerul secund al navei: Sunt chiar mai mult decât mulțumit de modul în care s-au descurcat. Fiind prima experiență de genul acesta pentru ei, mă așteptam să fie mai timorați.
Bineînțeles, ca în fiecare generație, au fost și câteva exemple de cadeți care au avut puțin mai multă frică, dar și în ei am văzut potențialul și dorința de a-şi depăși, de a-și învinge aceste temeri, de a ajunge să lucreze cât mai sus în arboradă și să demonstreze că pot fi la fel de buni precum colegii lor.
Teodora Mazere (realizator rubrică): De pe mare revenim pe uscat, iar ultima oprire o facem pe continentul asiatic, mai precis în Irak, acolo unde se desfășoară operația „NATO Mission Irak”. Lansată în 2018, sub tutela NATO, ca urmare a unei solicitări din partea Guvernului irakian, această misiune are drept obiectiv consolidarea instituțiilor și forțelor aparținând sistemului de securitate al Irakului.
Colonel Vasile Bătinaș, consilier superior pe probleme de capacitate de luptă în cadrul „NATO Mission Irak”: Misiunea este a asigura consilierea, în special la nivel strategic și operativ, dar în ultima vreme am început să luptăm chiar și la nivel tactic în ceea ce privește evaluarea capacității de luptă a structurilor și comandamentelor armatei irakiene.