În această săptămâmă la Inedit vorbim despre Forțele Aeriene Române, care au participat în perioada 6-17 iunie la un stagiu de instruire aplicativ APROC 22, în baza Aeriană Albacete, din Spania.
Detașamentul a fost format din 30 de militari și două elicoptere IAR-330 SOCAT, din cadrul Bazei 95 Aeriană ,,Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu” din Bacău, într-un stagiu ce a vizat executarea unei game largi de exerciții de tip instruire în comun, conform procedurilor NATO.
Pe 16 iunie, Baza 95 Aeriană a împlinit 102 ani de la înființare, fiind organizată o ceremonie militară și religioasă în județul Bacău.
Cursul a fost organizat de către European Personnel Recovery Center (EPRC), în colaborare cu Tactical Leadership Program (TLP) și a fost structurat pe trei zile de pregătire teoretică (academics) și șapte zile de zbor, cu câte o misiune pe zi, cu pachete de câte 5-7 aeronave.
Participarea elicopterelor românești nu a trecut neobservată în presa iberică, fiind evidențiată în publicația Defensa: „Cea mai intersantă prezență este a elicopterelor IAR-330 ale Forțelor Aeriene Române, dislocate în Spania pentru prima dată.
Sunt o variantă a fostului Aérospatiale (azi Airbus Helicopters) Puma, construit sub licență în România pentru uz propriu și export către terți.
Românii operează 60 de IAR-330, dintre care un număr semnificativ au fost modernizate local la varianta IAR 330 Sistem Optronic a Cercetare și Anti-Tanc (SOCAT) cu cooperarea tehnologică a companiei israeliene Elbit Systems.” (Julio Maiz Sanz)
Cum s-a derulat acest stagiu de instruire din Spania, cum a fost drumul până acolo și cum s-au descurcat tinerii piloți ne-a împărtășit unul dintre participanții la acest eveniment.
Comandor Gabriel Goagă: Călătoria a durat undeva la 3 zile, fiind foarte interesantă, cu multe provocări pentru o asemenea distanță…Am avut în total 7 escale pentru alimentare.
Cursul este centrat în mod special pe crearea de lideri, de planificatori, de oameni care să fie pregătiți să ia decizii și să planifice acest tip de misiuni.