Teodora Mazere (realizator rubrică): La cinci luni de zile de la dislocarea în Campul Butmir din Sarajevo, militarii olteni din compania de infanterie care acţionează în cadrul Rezervei Intermediare pentru operaţia EUFOR Althea continuă să desfăşoare misiuni în sprjinul autorităţilor locale, avâând drept scop menţinerea unui climat de securitate în Bosnia şi Herţegovina.

EUFOR este o forţă militară imparţială, formată din aproximativ 1.100 de militari din 19 naţiuni, UE şi non UE, care se angajează să sprijine guvernul Bosniei şi Herţegovinei pentru a contribui la stabilitatea ţării. Despre cum decurge una dintre misiuni, ne vorbeşte locotenentul Andrei Murariu, comandantul companiei româneşti din Campul Butmir, Sarajevo.

Locotenent Andrei Murariu: Pe timpul misiunilor încercăm să intrăm în contact cu populația civilă, să ne asigurăm că aceștia cunosc misiunea EUFOR şi de ce ne aflăm noi aici.

În general, majoritatea populației cunoaște un minim de engleză pentru a putea conversa cu dumnealor, iar în cazul în care vin la noi, încearcă să facă poze cu noi, să ne salute și ne dăm seama că sunt recunoscători și mulțumţi pentru faptul că suntem aici și încercăm să menținem acest climat stabil și sigur.

Teodora Mazere (realizator rubrică): Părăsim continentul european și mergem în Asia, pe un teritoriu zguduit de conflicte, mai precis în Irak. În acest stat sunt desfășurate două operații: NATO Mission Irak și Operation Inherent Resolve, ambele vizând consolidarea instituțiilor și forțelor aparținând sistemului de securitate al Irakului. Cu detalii despre cele două misiuni vine colonelul Vasile Bătinaș, consilier superior pe probleme de capacitate de luptă în cadrul NATO Mission Irak.

Colonel Vasile Bătinaş: Deosebirea principală dintre NATO Mission Irak și Operation Inherent Resolve este dată de faptul că misiunea NATO se axează în special pe nivelurile strategic și operativ, în timp ce operația Inherent Resolve este focusată în special la nivel tactic.

Sunt două misiuni nonn-combat al căror obiectiv este consolidarea instituțiilor și a forțelor care aparțin sistemului de securitate al Irakului, ca acestea să fie capabile să lupte împotriva terorismului și să asigure stabilitatea țării pe termen lung.

Teodora Mazere (realizator rubrică): Din Irak revenim pe continentul european, mai precis în Polonia, acolo unde o parte din artileriștii antiaerieni ai Batalionului Potaissa acționează pentru şase luni de zile alături de militarii americani, britanici, croați și polonezi.

Zilele acestea, „Geparzii transilvani”, împreună cu parteneri din cadrul Grupului de luptă, au participat, în Lituania, la o expoziție de tehnică. Totodată, militarii români continuă procesul de instruire prin desfășurarea exercițiului de rezolvare a unei situații tactice și a modulului de instruire Combat Life Saver, alături de partenerii americani.

Căpitan Liviu Burtică, ofițerul de informare și relații publice al celui de al 11-lea detașament românesc dislocat în Polonia: Au avut o parte teoretică și una practică. La sfârșit participanții au trecut prin emoțiile unui examen exigent, s-au gândit permanent că manechinul căruia i se acorda primul ajutor putea fi camaradul care a suferit diverse traume pe câmpul de luptă. Cu toții au avut de câștigat din această experiență și au învățat să gestioneze situațiile dificile cu care se pot confrunta la fiecare pas.