Edi Nicola (realizator rubrică): Instrucția continuă în baza din Bemowo Piskie din Polonia pentru militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană „ Gheparzii Transilvani”, contingentul românesc având misiunea de a asigura, alături de celelalte națiuni, prezența înaintată consolidată pe flancul nord-estic al Alianței.
Zilele trecute, activitățile echipei de recunoaștere din țară au continuat prin participarea membrilor acesteia la toate acțiunile desfășurate de „Gheparzii Transilvani”. Atât reprezentanții următorului detașament, cât și cei ai Comandamentului Forțelor Întrunite și ai Statului Major al Forțelor Terestre au putut să se familiarizeze cu condițiile de instrucție, cu baza materială și cu provocările cu care se confruntă militarii români.
Radu Mureșan, maistru militar principal: Vizita echipei de recunoaștere a continuat cu observarea activităților de întreținere desfășurate după executarea tragerii de săptămâna trecută și a lucrărilor de mentenanță efectuate la sistemele anti-aeriene ghepard.
Am asistat la ședințele de tragere pe timp de noapte cu armamentul individual de infanterie, precum și la un exercițiu de rezolvare a unei situații tactice în poligon, alături de partenerii polonezi din cadrul Brigăzii 15 Infanterie Mecanizată. Ne pregătim să ne întoarcem acum acasă şi să le transmitem viitorilor participanţi la grupul de luptă tot ceea ce am aflat aici, pentru o mai bună pregătire a lor.
Edi Nicola (realizator rubrică): Rămânem pe continentul european şi mergem la sud de Dunăre, în Bulgaria, unde avioanele F-16 din cadrul esacadrilei 53 din Baza 86 Aeriană Borcea participă în această perioadă la exerciţiul multinaţional Thracian Viper 2022.
Pe lângă militarii români, la exerciţiu sunt prezente şi unităţi din cadrul Forţelor Aeriene din Bulgaria, Canada, Grecia şi SUA. Forţele participante la această acţiune efcetuează zboruri în comun şi misiuni complexe de apărare aeriană, scopul principal al exerciţiului fiind acela de a pregăti forţele aliate la operaţiile NATO.
Căpitan comandor Lucian Tātulea, comandant, patrulă de siguranță aeronautică: Noi ne-am propus să exersăm tot ceea ce înseamnă misiuni. Vorbim de misiuni de patrulare aeriană, escortă aeriană, anihilarea apărării aeriene a inamicului, precum și operații împotriva forțelor de suprafață ale inamicului.
Mă refer la interdicție aeriană și sprijin aerian apropiat. Încercăm să acoperim toate misiunile ce pot fi executate în cadrul operațiilor aeriene.
Edi Nicola (realizator rubrică): Din Europa ne mutăm în Asia. Lansată în urma summitului de la Bruxelles din 2018, sub egida NATO, ca urmare a unei solicitări din partea guvernului irakian, NATO Mission Iraq are ca principal obiectiv consolidarea instituțiilor și forțelor aparținând sistemului de securitate al acestei țări.
Zilele trecute a avut loc ședința trimestrială de analiză a îndeplinirii obiectivelor stabilite de șeful apărării irakiene și comandantul NATO Mission Iraq, generalul lt. Giovanni Iannucci.
Colonel Vasile Bătinaș, consilier superior pe probleme de capacitate de luptă în cadrul NATO Mission Iraq: În cadrul acestei ședințe s-au analizat strategia pentru dezvoltarea profesională a subofițerilor, participarea personalului armatei irakiene la exerciții conduse de către NATO, dezvoltarea unui sistem de management al crizelor în cadrul Ministerului Apărării al Irakului și stadiul realizării strategiei de informații pentru apărare.
Atât șeful Statului Major al Apărării armatei irakiene, cât și comandantul NATO Mission Iraq, prezenți la această activitate, au apreciat progresele realizate, precum și importanța sprijinului NATO pentru îndeplinirea acestor obiective.