Adrian Gîtman (realizator rubrică): Nava hidrografică maritimă „Căpitan comandor Alexandru Cătuneanu” a sosit luni în Portul Militar Constanța, la finalul participării la exercițiile multinaționale REPMUS și DYMS 22, desfășurate în apele Oceanului Atlantic și în Portugalia.
Misiunea marinarilor militari români a început pe 20 august și a cuprins cercetări hidrografice, manevre tactice și antrenamente comune de căutare-salvare și de comunicații.
Cele două exerciții s-au desfășurat sub egida NATO și au avut ca principal scop consolidarea cooperării între structurile aliate în domniile hidrografiei, oceanografiei și a echipamentelor autonome de cercetare subacvatică.
Nava românească a avut la bord un echipaj de 59 de militari, patru ofițeri de stat major și a fost comandată de locotenent-comandorul Laurențiu Toma.
Locotenent-comandor Laurențiu Toma: Noi am executat cercetare hidrografică și oceanografică în vederea asigurării imaginii și datelor necesare pentru grupurile de luptă împotriva minelor și pentru grupurile de desant.
Informații, în special despre batimetria și relieful fundului mării, sunt foarte importante pentru desant, iar partea de oceanografie, de proprietăți biochimice, fizice ale apei, sunt foarte relevante pentru grupurile de luptă împotriva minelor.
N-a fost greu, pentru că oamenii sunt pregătiți, știu ce au de făcut. Procedurile stabilite în comun le aplicăm și la exercițiile locale, ne-am integrat foarte bine.