Edi Nicola și Violeta Proșa (realizatori rubricā): Prima oprire din această săptămână o facem pe continentul american, mai precis, în Texas, acolo unde 61 de cursanți internaționali, din 51 de state partenere, participă la cursul de „Sergeant Major”, ce pregătește viitorii lideri, de care corpul subofițerilor și armata are nevoie.

În ce condiții ajung militarii români la acest curs, aflăm de la plutonierul ajutant principal Valentin Stanciu, subofițerul de comandă al Batalionului 284 Tancuri – Cuza Vodă.

Valentin Stanciu: Pentru ca un subofițer să ajungă la United States Army Ranger Academy ar trebui, în primul rând, să-și facă treaba foarte bine.

Să fie dispus la unele sacrificii, mă refer aici să stea departe de casă – 13 luni, să fie dispus să lucreze într-un mediu academic, să oferi armatei, oamenilor, celor care te înconjoară, cunoștințele pe care tu ți le însușești pe parcursul acestui an.

Edi Nicola și Violeta Proșa (realizatori rubricā): Traversăm Atlanticul și mergem pe continentul african, unde Armata României participă la misiunea sub egida ONU în Congo cu un număr de şapte ofițeri, care încadrează atât funcții de ofițer de stat major, cât și funcții de observatori militari.

Prioritățile strategice ale mandatului MONUSCO sunt: asigurarea protecției civililor, sprijinirea, stabilizarea și întărirea instituțiilor din Republica Democrată Congo.

Din comandamentul misiunii situate în orașul Goma, analistul de informații locotenent-colonelul, Iustin Gavrilă: Sunt multe, foarte multe ramificații, foarte multe implicații. Este foarte greu să înțelegi toate legăturile intergrupări, intertribale, interstatale.

Este o adevărată nebunie în această zonă și este greu de evaluat ce se va întâmpla, în eventualitatea în care misiunea ONU s-ar închide. Chiar după 20 și atâția de ani de existența prezenței internaționale, aici, putem spune că e totul haos.

Edi Nicola și Violeta Proșa (realizatori rubricā): De pe cel de-al doilea continent ca mărime de pe Terra, revenim mai aproape de case și ne oprim în Polonia, unde zilele trecute, pe platoul bazei de instrucție din Bemowo Piskie, a avut loc ceremonia de predare-primire a misiunii pentru partenerii croați.

Locotenentul Tomislav Brajković, după cele șase luni de zile petrecute în cadrul grupului de luptă: Aceasta a fost a treia misiune a mea în Polonia.

Am avut parte de o colaborare excelentă cu aliații noștri, cu fiecare parte a grupului de luptă.

Aici avem misiunea de a ne antrena, astfel încât să creștem eficiența sistemelor de apărare pe care le avem.

Ne-am îndeplinit și obiectivele până acum în fiecare rotație, deci sunt convins că și aceasta se va desfășura fără probleme.