Până pe 26 septembrie toţi cetăţenii Uniunii Europene sunt invitați, prin intermediul unei consultări publice deschise,s ă îşi exprime opinia cu privire la viitoarea agendă urbană a Uniunii
Publicat de Stefania Grigore, 28 iulie 2014, 09:30
Comunicarea Comisiei intitulată „Dimensiunea urbană a politicilor UE” descrie situația orașelor din întreaga UE și politicile urbane ale statelor membre, precum și dimensiunea globală a urbanizării.
Comisarul Johannes Hahn, responsabil de politica regională și de dezvoltare urbană a UE, a declarat: „De la poluare la sărăcie, de la șomaj la alimentarea cu energie, provocările cu care se confruntă Europa și obiectivele ei nu pot fi abordate decât prin rezolvarea acestor probleme la nivelul orașelor Europei.”
Comisarul Johannes Hahn:
Peste 2 treimi din populația UE trăiesc în orașe, mai precis 75% din populație este în mediu urban, deci este corect ca reforma politicii de coeziune să acorde orașelor și dezvoltării urbane un loc prioritar pe agenda politică. Suntem interesați să vedem unde putem aduce valoare adăugată, cine șI ce ar trebui să facă și la ce nivel. Acesta este genul de întrebări pe care dorim să le adresăm în consultarea noastră.
Consultarea publică pune întrebări esenţiale precum: De ce este necesară o agendă urbană a UE? Cât de detaliată ar trebui să fie aceasta? În ce domenii poate aduce cea mai mare valoare adăugată acţiunea UE? Ar trebui implicate oraşele în elaborarea politicilor? Iar dacă da, cum anume?
Comisarul Johannes Hahn:
Agenda urbană a UE trebuie să reflecte obiectivele globale ale UE, dar în mod crucial trebuie să respecte principiul subsidiarității, în complementaritate cu politicile naționale ale statelor membre, nu este în intenția noastră să reinventăm roata.Acolo unde putem să îmbunătățim polticile europene adresate dimensiunii urbane să o facem concomitent cu acordarea unui rol mai important orașelor, ca membre ale Uniunii.
Implementarea unei agende urbane a UE nu poate fi realizată doar la nivelul UE. Multechestiuni pot fi soluționate cel mai bine la nivel local, regional sau național, iar unele nusunt de competența UE. Implementarea unei agende urbane a UE ar trebui să se bazeze șipe interacțiunea dintre diferitele niveluri de politici și diferitele sectoare politice.
Dacă doriți să contribuiți la dezbaterea privind agenda urbană a UE, vă rugăm să facețiacest lucru pe cale electronică, urmând instrucțiunile disponibile la adresa:
http://ec.europa.eu și vă reamintesc consultarea publică este deschisă până pe 26 septembrie 2014.