Ziua Forţelor Terestre
Publicat de Gabriel Stan, 24 aprilie 2023, 14:17 / actualizat: 25 aprilie 2023, 10:29
În fiecare an, la 23 aprilie, este Ziua Forţelor Terestre. Mai multe evenimente au fost organizate în ţară în acest weekend, în Capitală publicul fiind aşteptat în Parcul Carol, cu expoziţii de tehnică, exerciţii demonstrative pregătite de militari ai acestei categorii de forţe.
Cu acest prilej vă invităm să ascultaţi un interviu realizat de Cristian Dumitraşcu cu şeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-maior Ciprian Marin.
Cristian Dumitraşcu (realizator rubrică): Domnule general, bine aţi venit la Radio.
Ciprian Marin: Bine v-am găsit. Am onoarea să vă salut.
Cristian Dumitraşcu: Am onoarea să vă salut. E un fel de a spune ‘bine aţi venit la Radio’, pentru că, de fapt, suntem invitaţi chiar la sediul Forţelor Terestre.
Am să încep amintindu-mi de discursul pe care l-aţi avut la învestire, în care aţi fost foarte direct şi v-aţi referit la misiunea principală a Forţelor Terestre şi la războiul de lângă noi, fiindcă nu putem să ocolim acest subiect.
Ciprian Marin: Aşa este. Am considerat foarte potrivit ca de la început să stabilesc care sunt obiectivele prioritare pentru mine şi atunci toate sunt circumscrise, de fapt, războiului de lângă noi.
Am văzut cu toţii că, în Ucraina, agresiunea pune foarte multă presiune pe forţele terestre. Noi monitorizăm ceea ce se întâmplă, analizăm şi, prin urmare, trebuie să învăţăm din lecţiile învăţate, să ne adaptăm procedural, structural.
Cristian Dumitraşcu (realizator rubrică): Spuneaţi despre presiunea care este pusă acolo pe ucraineni, bănuiesc că v-aţi referit şi la această cursă contra cronometru.
Din punctul ăsta de vedere, Forţele Terestre sunt, din ce se cunoaşte, numărul unu în ceea ce priveşte dotarea şi ăsta e un lucru bun. Ce ar mai fi de făcut acum, la momentul la care vorbim, cum aţi preluat şi cum ştiţi că este situaţia?
Ciprian Marin: M-aş feri să clasific, să spun locul unu sau locul doi. Suntem mulţumiţi cu felul în care progresăm.
Cred că mai sunt încă multe lucruri de făcut. Ceea ce eu am spus că trebuie îmbunătăţit este vorba de sistemul de comandă-control pe toate nivelurile, în aşa fel încât să-l eficientizăm, astfel încât să ajungă ordinele, informaţiile cât mai repede, de eşalonul nostru până la eşalonul cel mai mic tactic şi, bineînţeles, pe modernizarea echipamentelor luptătorului.
Cred că acesta ar fi cel mai important element asupra căruia aş vrea să pun accent. Este nevoie să ne uităm la luptători şi să îmbunătăţim capabilităţile acestuia.
Cristian Dumitraşcu (realizator rubrică): Vorbeam despre capabilităţi. Dvs. aţi pus accent pe luptători, şi este adevărat, lanţul de comandă, toate lucrurile care ţin de oameni într-o perioadă în care toată România are de fapt o problemă cu resursa umană, cu pregătirea oamenilor.
Este o perioadă grea, în care foarte mulţi militari ajung la finalul carierei. Aţi fost comandantul Diviziei II Getica de la Buzău. Cunoaşteţi foarte bine care e dinamica personalului şi cum o vedeţi din punctul ăsta de vedere?
Ciprian Marin: Este o provocare, este o provocare şi cred că şi şeful Apărării, domnul general Petrescu, a menţionat că este un obiectiv extraordinar de important pentru noi, retenţia personalului.
Trebuie să îi atragem şi pe tineri către instituţia militară şi, la fel, trebuie să îi păstrăm în sistem şi pe cei care intră şi se perfecţionează în evoluţia acestora în carieră şi, de ce nu, şi pe locotenenţii-colonei, coloneii care se apropie de vârsta mea, la fel, să îi motivăm să meargă mai departe, să rămână fideli instituţiei şi să nu treacă în banca de rezerve atât de repede.
Cristian Dumitraşcu (realizator rubrică): Este una dintre cele mai importante zile de aniversat în Armata României şi nu doar în Armată.
Este Sfântul Gheorghe, este ziua Forţelor Terestre şi, înainte de a vă întreba despre ce se va întâmpla în această zi în toată Armata şi în toată ţara, v-aş întreba despre acest simbol.
Despre tradiţii, despre cum vin oamenii formaţi din şcoală, despre cât de importante sunt aceste lucruri, mai ales pentru cadrele tinere. Să fie ancorate în aceste tradiţii şi în aceste simboluri.
Ciprian Marin: Armata înseamnă în primul rând tradiţie, pentru că rădăcinile sunt foarte adânci în trecut. Forţele Terestre, de fapt, vin din vremuri imemoriale. Probabil că există dintotdeauna.
Forţele Terestre înseamnă prezent, pentru că nu se poate, aşa cum dădeam exemplu cu Ucraina, nu se poate o operaţie decisivă fără prezenţa Forţelor Terestre. Forţele Terestre înseamnă viitor, bineînţeles, împreună cu celelalte categorii de forţe.
Pentru tinerii care vor să ne vadă, vom fi prezenţi cu o expoziţie de tehnică militară şi sâmbătă şi duminică în Parcul Carol, De fapt, indiferent de vârste, cu programul de la ora 11:00 până la ora 19:00.
La fel, vom fi prezenţi în AFI Palace Cotroceni, iar pe 24 vom avea aici o ceremonie. Va veni cu siguranţă domnul general Petrescu, şeful Apărării va fi alături de noi. Ne vom întâlni cu cadre militare în rezervă, retragere, foşti comandanţi, împreună cu cei care suntem activi.
Aş mai vrea să mai adaug, dacă tot m-aţi întrebat prima oară de obiective prioritare. Dacă ar fi să spun care sunt acestea, în trei cuvinte, ele ar fi oameni, misiune şi modernizare sau modernitate.
Şi am vrut să spun oamenii, pentru că niciodată nu mă refer numai la personalul activ, care înseamnă militari şi civili, ci înseamnă militari în rezervă, retragere, veterani şi familiile noastre. Este un aspect foarte important pentru a înţelege că familia Armatei îi cuprinde şi pe membrii familiilor noastre, de toate vârstele.
Cristian Dumitraşcu (realizator rubrică): Şi că Armata se bazează pe suportul familiei. Militarii se bazează pe suportul familiei.
Ciprian Marin: Şi nu s-ar putea fără sprijinul familiei. Suntem foarte mulţi în Armată care facem naveta, adică avem serviciu în altă localitate decât cea de domiciliu.
Şi atunci asta presupune sacrificiile familiilor, soţiilor, copiilor, care nu sunt întotdeauna puţine, dar ni le-am asumat şi ne facem misiunea bine.
Cristian Dumitraşcu (realizator rubrică): Sunteţi unul dintre militarii care au pornit de jos şi care au ajuns, iată, în funcţia onorantă de şef al Forţelor Terestre. Mi-aş permite să vă întreb la a câta garnizoană schimbată sunteţi?
Ciprian Marin: Nu le-am numărat niciodată, îmi pare rău, aş putea doar să ghicesc. Niciodată nu am numărat structurile prin care am fost şi garnizoane. În orice caz, numărul lor este destul de mare unităţi unitare sunt peste 14 garnizoane, cred că sunt peste cinci, dar asta a semnat că, totuşi, familia, soţia a fost ancorată undeva. Şi eu am fost cel care am făcut naveta la familie.
Am plecat, într-adevăr, n-aş putea spune de jos. Am fost în acord cu vremurile, cu vârsta, cu gradul şi mi-a plăcut întotdeauna ceea ce fac şi sunt aproape de militarii noştri, de tineri şi de cei care sunt la vârsta de mijloc şi mai mari.
Aşa cum spuneam, cred că este extrem de important leadership-ul, apropierea de oameni, înţelegerea nevoii de a-şi îndeplini misiunea şi de a ne face datoria faţă de ţară.
Cristian Dumitraşcu (realizator rubrică): Promovarea imaginii armatei şi atragerea tinerilor către armată, tinerii care pot fi candidaţi.
Ciprian Marin: Într-adevăr, de exemplu, am derulat nişte programe pilot cu Brigada 282, în care unitatea militară sau marea unitate militară s-au ocupat împreună cu Biroul de Informare-Recrutare, au plecat în licee, în şcoli, în localităţile unde se ajunge mai greu, din zona muntoasă a Vrancei, pentru a face cunoscută profesia militară şi de a-i atrage pe oameni către această carieră, care nu este uşoară, dar este foarte frumoasă şi aduce satisfacţie.
Cristian Dumitraşcu (realizator rubrică): Vă mulţumesc tare mult pentru minutele acordate. Sunt convins că şi cu această ocazie şi cu vocea dvs. care a apărut acum la radio, veţi mai aduce câţiva oameni care v-au ascultat şi i-aţi făcut curioşi, nu doar curioşi, i-aţi făcut să îndrăgească această meserie, să îndrăgească haina militară.
Un mesaj pentru marele colectiv pe care îl aveţi în subordine. Ca şef al Forţelor Terestre, aveţi militari în subordine în toată ţara.
Ciprian Marin: Îi apreciez, îi stimez, le cunosc munca aşa cum am spus-o şi le mulţumesc pentru tot ceea ce fac ei şi cu această ocazie specială doresc să le urez ‘La mulţi ani’, sănătate, putere de muncă şi izbândă în tot ceea ce fac!
Cristian Dumitraşcu (realizator rubrică): Invitat la ‘Subiectul săptămânii’ a fost şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Ciprian Marin. Domnule general, vă mulţumesc şi vă mai aşteptăm la radio.
Ciprian Marin: Cu mare plăcere!