Ciprian Panga (realizator rubrică): Pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice, Detașamentul de Apărare Antiaeriană „Gheparzii de Fier”, generat de Batalionul 348 Apărare Antiaeriană Dobrogea, continuă instruirea în cadrul grupului de luptă din Polonia.

În această săptămână, militarii au executat un exercițiu de alertare, urmat de un antrenament cu trupe în teren în poligoanele puse la dispoziție de partenerii polonezi.

Căpitan Gabriela Nohai, ofițerul de informare și relații publice al detașamentului: Am avut un exercițiu de alertare la nivelul battlegroup-ului, în care s-a verificat modul de transmitere a informațiilor atât pe timpul deplasării, cât și pe timpul staționării sau ocupării dispozitivului de luptă.

A urmat un exercițiu de antrenament în teren, de nivel baterie, desfășurat de militarii detașamentului în poligoanele Wyreby și Klusy, în care s-au pus în aplicare, validat și actualizat procedurile operaționale existente la nivelul detașamentului.

Ciprian Panga (realizator rubrică): Din Polonia, ajungem în Peninsula Iberică, mai exact în Albacete, Spania, unde un detașament format din 30 de militari și două elicoptere IAR-330 Puma SOCAT, generat de Baza 95 Aeriană din Bacău, participă la cursul aplicat APROC 2023, organizat de Centrul European de Recuperare a Personalului.

Pentru a ajunge în zona de desfășurare a misiunilor, aceștia au parcurs timp de trei zile aproape 3.000 de kilometri, traversând șase tări și patru lanțuri montane, fiind cea mai lungă dislocare cu elicopterele 330 Puma SOCAT.

Amănunte despre misiunile executate în cadrul cursului aflăm de la căpitanul Alexandru Himiuc, pilot-șef în cadrul Escadrilei 952 Elicoptere Puma SOCAT: Cursul se axează pe misiuni căutare-salvare prin luptă, într-un mediu întrunit.

În cadrul cursului, pe lângă partea teoretică, vom executa șapte emisiuni de recuperare personal, în comun cu militari din cinci state.

Pachetele de forțe vor avea în compunere opt tipuri de eronave, printre care avioane multirol Eurofighter 2000, elicoptere precum Tiger, Caracl, NH90 și, bineînțeles, IAR-330 Puma SOCAT.

O parte dintre piloții participanți vor fi evaluați și certificat AMC – Air Mission Comanders. Această poziție presupune controlul tactic al întregului pachet de forțe care execută misiunea.

Ciprian Panga (realizator rubrică): Revenim pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice, acolo unde militarii Detașamentului „Carpathian Vipers”, care execută misiuni de prevenire a încălcării spațiului aerian aliat și de asistență a aeronavelor militare și civile în situații de urgență apărute în timpul zborului în spațiul aerian al Lituaniei, Letoniei și Estonei, au participat la cea de-a doua serie a exercițiului Ramstein Alloy 23-2.

La acest exercițiu au luat poarte detașamentele care execută în prezent misiunea de poliție aeriană în țările baltice, precum și forță din Lituania, Letonia, Germania și Turcia.

Detalii avem de la locotenentul Laura Baștiurea, ofițerul de informare și relații publice al detașamentului: Scenariile de instruire au impus exerciții de alertă pentru reacția rapidă, pierderea legăturii radio, căutare și salvare în luptă, interceptarea aeronavelor care zboară cu viteză redusă, sprijin aerian apropiat și realimentare în aer.

Exercițiul Ramstein Alloy a reprezentat o oportunitate excelentă de a pregăti forțele în îndeplinirea misiunilor de poliție aeriană și de a demonstra nivelul înalt de pregătire, interoperabilitate și cooperare între membrii NATO.