Aluniș Eco LiterArt – Eco Numărători din 3 în 3
Publicat de Camelia Teodosiu, 3 august 2023, 17:50
Practici și viziuni artistice adunate în proiectul „Aluniș Eco LiterArt”
Bun găsit vă spune Camelia Teodosiu plină de inspirația adusă de amestecul a trei idei, noțiuni sau domenii întrepătrunse inedit în spațiul magic din Aluniș pentru a da formula „Aluniș Eco LiterArt”.
Este vorba despre un proiect de creație și curatorial dedicat unor practici și viziuni artistice ecoart, experimente, intervenții și documentări artistice în spațiile din Aluniș Retreat și Aluniș Art Center, comuna Colți, județul Buzău, și în cele din Ținutul Buzăului, devenit oficial, din aprilie 2022, Geoparc internațional UNESCO.
3 artiști vizuali -Mălina Ionescu, Andreea Medar și Maia Ștefana Oprea – recunoscuți pentru practicile lor artistice de tip eco, și 3 poeți – Ioana Iuna Șerban, Florina Zaharia și Dan Pleșa – au realizat în ateliere individuale și/sau comune, timp de 10 zile, opere vizuale și literare, pornind de la concepte eco, folosind materiale eco, urmând un mod de viaţă eco pe parcursul proiectului.
”Aluniș Eco LiterArt” este un proiect inițiat și coordonat de Dan Mircea Cipariu și Mihai Zgondoiu. Curator: Ana Daniela Sultana.
Ce s-a întîmplat? Au fost discuții despre ce înseamnă cu adevărat Eco. Ce e cu Natura de ne aruncă atâtea provocări? Prin ce crize trece și ce să înțelegm din modul ei complicat de a comunica?
La atâtea întrebări cu răspunsuri incerte, artiștii implicați au propus în fiecare zi, altceva. Mai întâi au discutat, chiar dezbătut eco aspecte importante, au analizat și au constatat că apar din ce în ce mai multe necunoscute în „ecoațiile” pe care nu și-au propus să le rezolve, ci să le „plămădească” într-un mod cât mai creativ. Au imaginat ”viața ca un depozit eco” și au conștientizat „riscurile obsesiilor ecologiste”. Au ascultat povești din Țara Luanei pentru a se (re)conecta cu natura și a înțelege limbajul pietrelor ridicate la rang de trovanți, al vulcanilor noroioși, al cerului inscripționat cu nori spectaculoși…
Credeți-mă! Am fost acolo și am simțit tot ce am crezut că văd și despre care s-a scris: „imagini eco, imagini amputate, imagini ale memoriei, dragoste și trovanți” reflectate în versuri, desene, rânduri și gânduri ale unor oameni prea ancorați în realitatea incertitudinii flash-uită de ochii artistului.
În această ediție a emisiuniii, patru din personajele implicate în proiectul „Aluniș Eco LiterArt”, ne vorbesc despre experiența trăită : Mihai Zgondoiu, Ioana Iuna Șerba, Dan Pleșa, Maia Ștefana Oprea.
Artist, curator și galerist independent cu studii doctorale în domeniul artelor vizuale, lector universitar Mihai Zgondoiu ne prezintă ne prezintă succint acest proiect bazat pe experiențe anterioare, în ideea că ecologia nu trebuie tratată ca „ceva la modă”, ci ca un comportament de bun simț, cu respect și responsabilitate față de mediul în care trăim.
Poeta Ioana Iuna Șerban – curator la MARe/Muzeul de Artă Recentă, descrie frumusețea și energia locului:
„Mi se pare că am trăit într-un film, un fel de VR, care mi-a fost pus pe ochi și în simțuri, toate zilele astea și a fost cu totul altceva decât mediul în care aș crea de obicei.”
După ce a absolvit Academia de Teatru și Film – specializarea scenaristică și critică de film, Dan Pleșa a început să scrie – poezie, proză, jurnalism cultural, dar a devenit și editor fiind unul din fondatorii editurii Vellant și al revistei de proză scurtă „iocan” care apare în format tipărit. La Aluniș, s-a simțit cotropit de natură și a înțeles că aceasta „are atât de mult echilibru, atât de multă forță, ordine și echilibru în ea însăși” încât devine anti-lirică, oferind răspunsuri pentru tot.
Maia Ștefana Oprea și-a pus semnătura de artist vizual printr-un desen în cărbune pe fațada unei case părăsite ce urmează a fi recondiționată. Subliniază ideea clipei efemere și a transformării noastre în timp. Statornică nonconformismului proriu, Maia reușește să surprindă atât ca artist cât și ca mamă a patru copii cărora le dedică toată ființa și imaginația ei. De aceea, dialogul cu Maia Ștefana Oprea s-a desfășurat în mai multe reprize și tot ce ne povestește, cu un firesc aparte, o face surprinzătoare.
„La Aluniș (unde revin pentru a treia oară) îmi pare lesne de găsit un portal de intrare într-un atemporal și un aspațial, în care problemele lumii curente par a se disipa în rășina de chihlimbar ce zace la Colți, amuletă vie strălucind în străfunduri de zeci de milioane de ani. Intervenția mea efemeră din cărbune pe fațada unei case ce urmează a fi recondiționată (aparent bântuită în trecutul apropiat) se întrepătrunde în mod abstract cu fragmente extrase și remixate din poezia lui T.S Eliot – aflată sub influența pandemiei de acum un secol. Ca și în proiecte recente precum Reconciliere, 2023 și Morphogenetic Industries, 2023, caut să propun potențiale conversații legate de nevoile ecologice ale lumii noastre prezente și viitoare, în care forma pur și simplu hibridizează, invadează, propagă organic materii și spații, ca o pseudo-vegetație.”, a mărturisit Maia Ștefana Oprea.
”Aluniș Eco LiterArt” este un proiect al asociației Euro CulturArt, cu sprijinul financiar al AFCN (Administrația Fondului Cultural Național), și cu susținerea Centrului de Artă Aluniș.
Realizator emisiune: Camelia Teodosiu
Foto: Agenția de Carte / Camelia Teodosiu