Poezia ca definiție a frumuseții vieții
Publicat de Camelia Teodosiu, 13 septembrie 2023, 09:52 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:17
Cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti desfăşurat între 11 – 17 septembrie, este apreciat drept unul dintre cele mai importante și urmărite evenimente culturale.
Dintr-un București încărcat de farmecul poeziei, vă spun bun găsit la o ediție specială a emisiunii noastre! Sunt Camelia Teodosiu și vă propun să fim parte din emoția unui eveniment de mare amploare derulat în această săptămână în Capitala țării noastre. Este vorba despre Festivalul Internațional de Poezie ajuns anul acesta la cea de-a XIII-a ediție.
Organizat de Primăria Capitalei prin Muzeul Național al Literaturii Române, această ediție a Festivalului Internațional de Poezie de la București surprinde publicul prin abordarea lui amplă și complexă – peste 170 de poeți din 27 de țări de pe 4 continente sunt prezenți, din 11 până pe 17 septembrie 2023, în spații culturale cunoscute din București: Biblioteca Central Universitară „CaroI”, Muzeul Național al Literaturii Române, Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, ARCUB, Librăria Kyralina, Muzeul Cotroceni, Institutul Cervantes din București, Biblioteca Metropolitană Bucureşti, Londohome,, Casa memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, Teatrul Dramaturgilor Români.
Întâlniri cu poeții, mese rotunde, dezbateri, lecturi publice, colocvii pe diferite teme, maratoane de poezie, performance-uri, proiecții de filme și concerte, spectacole de teatru sunt doar o parte a celor peste 50 de evenimente incluse în programul celor șapte zile de festival, unde poezia se împetește cu muzica sau este pusă în valoare de arta teatrală și cinematografică, prin proiecții video și scenografii care dau dimensiuni inedite spațiului și demersului cultural.
Tema din acest an a Festivalului Internațional de Poezie din București este plasată sub cunoscuta parafrază după Cicero: ”Inter arma silent musae” – „Când armele vorbesc – muzele tac” – un exercițiu ambițios de a celebra puterea poeziei și, in extenso, a literaturii; și o pledoarie pentru eternitatea muzelor care au puterea de a inspira artele și cuvântul liber, chiar și în vremurile tulburi și dificile de azi.
Invitata emisiunii este Loreta Popa – prezentă atât în calitate de reprezentantă a Muzeului Național al Literaturii Române – organizator al festivalului, cât și ca scriitoare cu multă experiență în jurnalism. Cu o experiență de peste un sfert de veac în jurnalism, organizatoare de evenimente culturale și promovarea acestora, autoare a 5 cărți, Loreta Popa este pasionată de arta scrisului și îndrăgostită de poezia pe care Mihai Eminescu a transformmat-o în sublim.
Vă invit așadar să descoperim poezia ca definiție a frumuseții vieții.
Autor: Camelia Teodosiu
Credit foto: Dan Marinescu