Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): A venit momentul să ascultăm interviul promis la început. Comitetul Militar NATO, în formatul șefilor apărării, s-a reunit timp de două zile în Norvegia, unde s-a discutat în principal despre implementarea deciziilor luate la summitul de la Vilnius. Reprezentanții statelor aliate au analizat punerea în aplicare a planurilor regionale de apărare, pentru care sunt necesare creșterea efectivelor cu capacitate crescută de reacție, îmbunătățirea sistemelor logistice și creșterea numărului de exerciții și antrenamente în comun. La conferința de la Oslo s-a decis prelungirea cu șase luni a mandatului amiralului Rob Bauer la președinția Comitetului Militar NATO, poziție care va fi ocupată apoi de șeful apărării din Italia, amiralul Giuseppe Cavo Dragone. Despre toate acestea aflăm la „Subiectul săptămânii” de la generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării, în interviul pe care l-am realizat cu domnia sa în această săptămână. Domnule general, bun venit la radio!
Daniel Petrescu: Salut radioascultătorii și mulțumesc pentru invitație!
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică):Trei comitete militare NATO pe an, două la Bruxelles, unul într-o țară membră NATO, acum a fost la Oslo. Lucrurile importante care s-au discutat. Vin, evident, din hotărârile summitului de la Vilnius.
Daniel Petrescu: A fost într-adevăr, o ședință a Comitetului Militar în format cu șefii apărării din statele NATO. S-a desfășurat la Oslo. Ne-am concentrat în principal pe ceea ce ține de recomandarea militară și ceea ce trebuie să facem la nivel strategic, operativ și tactic pentru a pune în aplicare deciziile summitului de la Vilnius. În principal ne-am concentrat pe discutarea planurilor regionale ale NATO, planuri care au fost aprobate la summit-ul NATO, ce forțe sunt necesare, cum sunt necesare aceste forțe și ce capacitate operațională trebuie să realizeze, cum sunt susținute forțele, cum trebuie, prin procesul de planificare al apărării NATO, să generăm capabilitățile care ne sunt necesare. Bineînțeles, în marja întâlnirii comitetului militar, am prezentat și o informare privind evoluția situației de securitate în zona noastră, incidentele pe care le-am înregistrat în ultima perioadă și am avut și oportunitatea unor întâlniri bilaterale, în principal cu omologii mei din Statele Unite, Germania, Portugalia și Spania.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Există o îngrijorare din această direcție pentru situația noastră de la graniță, nesiguranța de la granița cu Ucraina?
Daniel Petrescu: În principal, trebuie să spunem populației că suntem într-o situație de securitate stabilă în ceea ce ne privește pe noi. Suntem o țară NATO, beneficiem de toate asigurările de securitate. Ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă, constatăm o intensificare a atacurilor Rusiei asupra unor obiective civile ucrainene din apropierea granițelor noastre. Această intensificare a atacurilor a generat și incidentele cu dronă de pe teritoriul nostru, incidente pe care le cunoașteți. Nu este numai pericolul acestor drone, există și îngrijorări privind minele marine care plutesc în derivă în Marea Neagră. Toate aceste lucruri le analizăm cu foarte mare atenție, avem reacție, avem capabilități implicate, facem tot ceea ce depinde de noi, astfel încât populația din zonă, în principal populația României în general, să fie protejate.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Din punctul dvs. de vedere, la acest stadiu al implementării pe partea de regional, sunteți mulțumit de cum se desfășoară acum?
Daniel Petrescu: Este foarte important că avem niște planuri agreate. Orice plan necesită capabilități, necesită un sistem de comandă și control bine pus la punct, necesită autorități pentru comandanți, autorizarea anumitor acțiuni și, de asemenea, necesită exersarea prin instruire și exerciții. Suntem pe un drum bun, un drum care ne duce către eficiența acestor planuri și, la nevoie, posibila materializare în practică.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Mesajul de sfârșit tradițional pentru cei care ascultă la radio?
Daniel Petrescu: Armata României își face datoria ca de fiecare dată, suntem la posturi, suntem atenți la ceea ce se întâmplă, avem capabilitățile necesare pentru acțiune și ne coordonăm permanent cu aliații noștri.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Invitat la „Subiectul săptămânii” general Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării. Domnule general, vă mulțumesc și vă mai aşteptăm la Radio.
Daniel Petrescu: Mulțumesc, toate cele bune!