Teodora Mazere (realizator rubrică): Prima oprire de astăzi o facem în Polonia, unde detașamentul de apărare Anti-Aeriană Gheparzi Transilvani, rotația a XIV-a își continuă misiunea alături de aliații americani, britanici, croați și polonezi, în cadrul grupului de lupte NATO.

Militarii batalionului III Apărare Anti-Aeriană Potaisa, coordonați din țară de comandamentul forțelor întrunite, asigură prezența înaintată consolidată pe flancul nord-estic al Alianței, conform măsurilor adoptate în cadrul Summitului de la Varșovia din 2016.

Cum decurg activitățile de la început de an în Baza militară Bemowo Piskie, aflăm de la locotenentul Maria Duhotar, ofițerul de informare și relații publice al detașamentului: Dacă începutul săptămânii ne-a găsit în poligonul de infanterie executând trageri cu armamentul individual, sfârșitul acesteia ne-a surprins desfășurând activități specifice pregătirii tehnice și armamentului pentru executarea unui exercițiu cu trageri de luptă reale cu complexele antiaeriene Ghepard.

Teodora Mazere (realizator rubrică): Din Polonia ajungem în baza militară Camp Butmir, Sarajevo din Bosnia și Herțegovina, unde 170 de Vânători de munte din Batalionul 33 Posada de la Curtea de Argeș, cu 30 de mijloace tehnice, participă până în luna aprilie la misiunea EUFOR Althea.

Aceștia sunt constituiți într-o companie de stat major și de servire și desfășoară activități de escortă, convoi, patrule, securizare a drumurilor și pază-control în obiectivele militare.

Eufor Althea este o operație militară instituită din anul 2004 și se află sub comanda Uniunii Europene, cu scopul de a crea un mediu de securitate sigur și stabil în zonă.

Ultima oprire de astăzi o facem la mii de kilometri depărtare, în Africa, unde militarii români, alături de aliați și parteneri, asigură consilierea strategică și educația pentru forțele de securitate locale.

A trecut o lună de zile de când acolo se află și un detașament de vânători de munte din batalionul 22 Cireșoaia din Sfântu Gheorghe.

Datorită celor aproximativ 30 de militari cu berete verzi care fac parte din protecția forței, misiunea de instruire a Uniunii Europene în Republica Centrafricană se desfășoară în condiții de securitate și siguranță. Comandantul detașamentului, căpitanul Florin Nicoară, ne oferă mai multe detalii despre cum se desfășoară activitățile pe continentul african: Până la acest moment a reușit să ne acomodăm, iar de acum încolo este doar să ne facem treaba și să putem să terminăm cele șase luni emisiuni.

La început chiar a fost o provocare, pentru că diferențele de temperatură sunt destul de mari între ceea ce avem noi la momentul actual în țară și ceea ce se regăsește aici.

Dar, din punctul meu de vedere, undeva la 2 săptămâni după ce am ajuns, disconfortul climatic a început să se diminueze.