Adrian Gâtman (realizator rubrică): Forțele Aeriene Române și cele turce, aflate în țara noastră pentru misiunile comune de poliție aeriană întărită, au desfășurat miercuri un exercițiu demonstrativ în Baza 86 Aeriană de la Fetești. Potrivit scenariului, avioanele F-16 au interceptat o aeronavă străină care a intrat în spațiul aerian românesc și care pierduse legăturile de comunicații. Procedurile NATO presupun un anumit mod de acțiune în astfel de situații, am aflat de la căpitanul Octavian Palferentz, pilot în Baza 86 Aeriană.

Octavian Palferentz: Este un proces treptat de escaladare a forței, în care se încearcă reluarea contactului radio cu aeronava respectivă prin diverse mijloace. În caz de ultimă instanță, efectiv sunt decolate avioane serviciului de luptă pentru a intercepta aeronava respectivă și pentru a obține cât mai multe informații.

Reporter: În Baza Aeriană de la Feteşti se află și un detașament al Forțelor Aeriene franceze, format din 40 de militari și trei aeronave Rafale, una dintre ele fiind folosită și în exercițiul de antrenament în comun cu piloții români și turci.

Octavian Palferentz: Am fost foarte bine primiți aici. Facilitățile sunt la standardele NATO. Este perfect pentru noi. Suntem deja obișnuiți cu pista și cu celelalte facilități. Avem tot ce ne trebuie pentru a ne antrena și a trimite în misiune avioanele Rafale.

Adrian Gâtman (realizator rubrică):  Misiunile comune de poliție aeriană întărită sub comandă NATO contribuie la creșterea capacității aliate de reacție rapidă și descurajare, iar prezența piloților francezi în țara noastră face parte din noul concept NATO de dislocare rapidă a forțelor, ne-a confirmat colonelul Corneliu Pavel, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale.

Corneliu Pavel: NATO implementează un nou concept, de redislocare cu termen scurt de notificare. Prezența militarilor francezi astăzi aici la Baza 86 Aeriană Fetești ne arată exact acest lucru.