Daniliuc Iulian: Sunt generalul de brigadă Daniliuc Iulian, șeful Direcției personal și mobilizare din Statul Major al Apărării. Exerciții de acest fel au loc de cel puțin trei ori pe an, în județe diferite ale țării, până la zece județe. Ultimul a avut loc în toamna trecută, în județe învecinate, Vrancea și Vaslui. În mod normal, următoarele exerciții vor avea județe din alte regiuni geografice, cu un număr de unități variabil, din toate categoriile de forțe ale armatei. Sunt exerciții, din punctul nostru de vedere, perfect normale de instruire pe linie de mobilizare. Ele au avut loc în toată perioada României moderne. Trebuie să ne întoarcem la izvorul de drept al întregii legislații române, Constituția României. În Articolul 55 avem prevăzut faptul că fiecare cetățean român are dreptul să-și apăre țara.

Bulancea Cosmin: Sublocotenent Bulancea Cosmin, comandant pluton lunetiști în cadrul companiei comandă Batalion 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei”. La MOBEX sunt instructor la atelierul de antrenament în condițiile ședinței de tragere. Le reamintim militarilor din rezervă locul din grupă, funcțiunile din grupă, ce au ei de făcut în cazul în care sunt mobilizați și, cel mai important, sincronizarea dintre militarii activi și militarii rezervişti. Nu este o mare problemă, pentru că militarii deja au fost instruiți și ei doar își reamintesc, sunt pregătiți, știu să tragă, este un mare avantaj, țintele cad și după atâția ani. Orice experiență este binevenită. Am discutat cu mai mulți ofițeri în rezervă, care mi-au dat sfaturi. Ei sunt fericiți că lasă ceva în urmă și m-au îndrumat.

Violeta Proșa (reporter): De ce infanterie, ci nu artilerie, parașutism, altceva?

Bulancea Cosmin: Infanteria mi s-a părut că mi se potrivește cel mai bine. Mi-a plăcut de mic. Calea asta am ales-o încă din școala gimnazială. Mi-au plăcut paradele, mi-a plăcut tehnica, tot ce a ținut de tactică. Îmi respect țara și cum spune și jurământul, mi-aș da viața pentru patrie.

Marica Cristian: Marica Cristian, din Galați, stagiu obligatoriu militar. Am prins când au venit americanii prima dată în România, la Mihail Kogălingeanu. În Constanța am făcut armata. Acolo am terminat. Este prima participare, pentru că acuma mi-a venit rândul. Cei de la CJ Galați au hotărât că trebuie să vin și eu și m-am prezentat. Este o nouă experiență. Au trecut 20 de ani de când n-am mai folosit uniformă, arme. Te ajută, te călește, ca bărbat, să fii puțin mai ordonat, să ai un stil de viață corect, să respecți anumite reguli în viață și poate și în căsnicie. Depinde de fiecare cum crede că merită să facă ceea ce a învățat în armată.

Violeta Proșa (reporter): Făcând o comparație între stagiul militar pe care l-ați satisfăcut și ceea ce ați văzut astăzi în unități, ce este acum față de ce era atunci? Cum vi se pare?

Marica Cristian: Este o diferență mare. Ținuta este altceva față de ce am prins eu când am făcut armata. Noi purtam de la unul la altul. Nu aveai ținută nouă, nu aveai bocanci noi. Dacă ţi se nimereau bocanci mai uzați, asta e, cu asta defilai un an de zile.

Violeta Proșa (reporter): Dacă va fi cazul să mai fiți chemat la astfel de exerciții, veți mai veni?

Cristian Marica: Dacă îmi permite sănătatea, am să revin cu drag.

Leuştean Costel: Plutonier-adjutant principal în rezervă Leuștean Costel. E un exercițiu de antrenament. A început cu prezentarea personalului, echiparea și deplasarea în poligonul Smârdan, unde vom executa o ședință de tragere cu armamentul de infanterie. Este prima participare la exercițiul MOBEX. Înțeleg că se vor face periodic și voi participa cu mare plăcere de fiecare dată. Cred că e o datorie de onoare să îți aperi patria, în primul rând, şi contextul actual obligă la o participare voluntară, mult mai serioasă și firească în același timp.