Edi Nicola (realizator rubrică): Pentru început, ne oprim în Polonia, unde detașamentul de apărare antiaeriană ”Sky Gardens” generat de către Batalionul 288 apărare antiaeriană ”Milcov” din cadrul Grupului de Luptă NATO a derulat zilele trecute un exercițiu cu trageri de luptă reale, de nivel baterie. Maiorul Felician Miron, comandantul detașamentului de apărare antiareiană ”Sky Gardens”, rotația a XV-a: La doar câteva zile după preluarea misiunii de la camarazii noștri de la Turda, ”Gheparzii Transilvania”, am participat la exercițiul ”Saber Strike 24”, unde am executat trageri de luptă reale, de nivel baterie cu complexele aeriene ghepard.

Acest exercițiu a fost doar o parte a unui exercițiu major, și anume”Defender 24”. Deși știam din țară, încă din timpul pregătirii pentru misiune că am în subordine militar pregătiți și cu experiență, în urma acestui exercițiu mi-am confirmat încă o dată că mă pot baza pe ei, să îndeplinim misiunea cu succes.

Edi Nicola (realizator rubrică): Din Polonia coborâm în Balcani, mai precis în baza Camp Butmir din Sarajevo, unde s-a desfășurat ceremonia militară de predare-primire a misiunii și responsabilităților contingentului militarilor români dislocați în teatrul de operații Bosnia și Herțegovina.

În cadrul evenimentului, comandantul operației EUFOR ALTHEA, generalul-maior László Sticz, a preluat simbolic de la reprezentantul comandantului Comandamentului Forțelor Întrunite controlul operațional al contingentului românesc aflat în Camp Butmir.

Generalul de brigadă Ovidiu Lungu, șeful de stat major al EUFOR, a mulțumit militarilor pentru încheierea cu succes a misiunii și a urat noului contingent menținerea aceluiași nivel de profesionalism și tenacitate în viitoarele misiunii la care vor lua parte.

Din Europa mergem în Republica Centralafricană, unde militarii români desfășoară activități de consiliere strategică și de educație pentru forțele de securitate locale. Aceștia sigură în prezent cursurile necesare pregătirii în cadrul consolidării capacității forțelor de Securitate în misiunea de instruire a Uniunii Europene în această țară.

Reprezentanții Armatei României participă în Bangui la procesul de pregătire a militarilor din țara gazdă, prin conducerea cursurilor de carieră pentru ofițeri, subofițeri și personalul de specialitate.

Despre cum relaționează militarii români cu partenerii de misiune, aflăm detalii de la plutonierul Dana Stoleru, specialist comunicații în cadrul Detașamentului Protecția Forței: Am avut posibilitatea să interacționăm cu diferiți militari din diferite armate și desfășurăm activități împreună.

Până în acest moment, personal, am simțit că spiritul de camaraderie capăt o altă dimensiune, că relațiile interumane, indiferent de naționalitatea militarilor, reprezintă cumva punctul cheie.

Edi Nicola (realizator rubrică): Plenul reunit al Parlamentului a aprobat, cu majoritate de voturi, participarea militarilor români la Grupul Operativ pentru Combaterea Minelor Marine în Marea Neagră. Inițiativa aparține Turciei, României și Bulgariei, dar se pot alătura și alte state aliate sau riverane Mării Negre.

Potrivit aprobării legislativului, țara noastră poate contribui cu personal de până la șase militari și cu o navă de luptă cu capacități de contracarare a minelor și o echipă de geniști la bord, cu un echipaj de maxim 85 de militari.

În aceeași ședință a fost aprobată și participarea a opt militarii români la operațiile ”Prosperity Guardian” și ”EUNAVFOR Aspides”, coordonate de Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană împotriva rebelilor houthi în Orientul Mijlociu. Fondurile financiare necesare participării la misiune sunt asigurate din bugetul alocat Ministerului Apărării Naționale din anul 2024.