Ascultă Radio România Regional Live

Ştefan Ciochinaru: „Întrebarea cea mai importantă pentru noi, românii, este: ce lecție învățăm noi din ceea ce se întâmplă în Ucraina?”

Ştefan Ciochinaru: „Întrebarea cea mai importantă pentru noi, românii, este: ce lecție învățăm noi din ceea ce se întâmplă în Ucraina?”

Publicat de gabrielasaksa, 13 mai 2024, 12:13

Cristian Dumitrașcu (realizator): În discuțiile noastre mai vechi, de la „Jurnal militar” apreciați că este o schimbare de paradigmă în ceea ce privește apărarea, după vechea strategie, apărarea întregului popor, care, se știe de multă vreme, nu doar în cultura noastră organizațională și militară, față de războaiele moderne, unde statele occidentale au fost implicate și unde e altceva, out of area, cum s-a exprimat generalul Pop.
Ştefan Ciochinaru: Da, da.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Credeți că Occidentul a învățat lecția asta? Este pe cale să o învețe?
Ştefan Ciochinaru: Domnule Dumitrașcu, Occidentul a învățat bine lecția. El are, de fapt, multe lecții bine învățate. Întrebarea cea mai importantă pentru noi, românii, este: ce lecție învățăm noi din ceea ce se întâmplă în Ucraina? Vedeți, noi încă nu avem actualizată Legea apărării, ceea ce este o problemă foarte gravă. Discutam chiar acum două zile cu câțiva ofițeri din teritoriu și ei nu înțelegeau, de pildă, de ce nu poate să existe un soldat voluntar care nu are zece clase. Soldatul trebuie să care mitraliera, să sară în șanț și să tragă. De ce trebuie să aibă zece clase? Sau liceul? Este legea veche, legea este depășită. Noi avem nevoie de soldați, avem nevoie de soldați la firul ierbii, așa cum avem nevoie și de baterii Patriot sau de armament, alt armament ultramodern. Ce lecție învățăm noi, cum apărăm această țară, cât de bine suntem pregătiți? Vedeți, președintele statului, aflat la Washington, ne vorbea despre faptul că trebuie să fim echipați, că trebuie să avem o producție internă suficientă.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Despre asta vorbim.
Ştefan Ciochinaru: Că trebuie să alocăm sume mai mari pentru industria de apărare, dacă vrem un sistem funcțional și acesta trebuie să aibă o logistică pe măsură. Războiul este aici, la frontiera noastră, nu în altă parte.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Ați spus despre Patriot. Sunt convins că aveți o părere și o poziție interesantă în ceea ce privește eventualitatea aceea în care am putea să trimitem un Patriot în Ucraina.
Ştefan Ciochinaru: Nu că am putea să trimitem, trebuie să trimitem, trebuie să trimitem. Sunt cred că peste 100, poate chiar 200 de baterii Patriot în Europa, unde nu este nevoie de ele. Nimeni nu amenință în momentul de față țările aflate în liniile trei și patru. În schimb, este nevoie de ele mâine dimineață în Ucraina. Noi avem o baterie Patriot funcțională, operaționalizată, cum spuneți dumneavoastră, militarii, avem încă trei în curs de operaționalizare și încă trei în curs de livrare. Putem să ducem o baterie Patriot în Ucraina și eu am propus și, iată, profit de amabilitatea dumneavoastră pentru a reitera această propunere, ca bateria Patriot donată de România Ucrainei să meargă să apere Odesa – Odesa, care, știți foarte bine…
Cristian Dumitrașcu (realizator): Înţeleg unde bateţi.
Ştefan Ciochinaru: Are un trecut în trecut cu Armata Română și iată ce arc peste timp, ce închidere a parantezei istorice am putea să facem trimițând această baterie românească să apere Odesa. Odesa, în Al Doilea Război Mondial, amintesc ascultătorilor, a fost bombardată de Armata Română.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Care credeți că este decalajul – că tot ați ajuns acolo și am ajuns acolo cu discuția, către Ucraina și către Odesa – decalajul, din păcate, creat de aceste luni foarte lungi în care Ucraina nu a avut de niciunele, acest ajutor american, când credeți că ar putea să echilibreze situația?
Ştefan Ciochinaru: Va fi foarte dificil. Probabil undeva spre sfârșitul verii se va echilibra situația. Șapte luni de inactivitate a Statelor Unite în susținerea efortului militar ucrainean contează. A schimbat, practic, a inversat cursul lucrurilor pe front. Ucrainenii au cedat, au fost obligați să cedeze inițiativa armatei ruse. Armata rusă are în acest moment inițiativa în Ucraina. De aceea o primă etapă – și probabil că dumneavoastră știți mai bine decât mine – va fi de oprire a acestei inițiative, după care, de inversare a trendului. Nu va fi simplu, dar nu este imposibil, atâta vreme cât lumea liberă va sprijini constant și cu ceea ce trebuie Ucraina, pentru că, repet, Ucraina până acum a primit doar atât cât să nu piardă. Nu a primit ce avea nevoie ca să câștige.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Aminteați despre lumea liberă – ce ne facem noi cu vizita asta recentă a președintelui Chinei într-o lume semi-liberă, să zicem, și chiar în lumea liberă, la Budapesta?
Ştefan Ciochinaru: Interesele chineze vizavi de Uniunea Europeană sunt uriașe. Ați văzut că, după vizita din Franța, unde a fost și președinta Consiliului European, acolo a fost o întâlnire foarte importantă. Xi Jinping s-a îndreptat către Belgrad și către Budapesta. Nu întâmplător, sunt cele două porți de intrare în Europa ale economiei chineze. Comentatorii francezi vorbeau de caii troieni, referindu-se, în special, la Ungaria, calul troian al Chinei în Europa, dar Ungaria este și calul troian..
Cristian Dumitrașcu (realizator): Al rușilor, sigur.
Ştefan Ciochinaru: …al Rusiei în Europa și în NATO. Lucrurile sunt foarte delicate. Are loc o confruntare la nivel global. Am văzut, comentariile nu împărtășesc optimismul lor. China are interese economice foarte puternice în Europa, dar Xi Jinping, personal, nu îl va abandona pe Vladimir Putin și va continua să îl susțină. Nu sunt vremuri ușoare, sunt vremuri grele, vremuri complicate, însă, din fericire, potențialul și valoarea economică și militară și științifică a lumii libere este foarte mare, este doar o chestiune de mobilizare. Este adevărat, uriașul se mobilizează mai greu, dar odată mobilizat, nu va mai putea fi oprit.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Da, ați mai spus și acum, în contrapartidă, către final – că mai avem vreo două minute și un pic – există și momentul, la poziția totalmente opusă a președintelui Macron, care a fost singurul din toată lumea liberă care a pus problema că trebuie să apere Ucraina și altfel decât până acum.
Ştefan Ciochinaru: Da, și președintele Macron a lansat un semnal extraordinar de important atunci când a vorbit despre posibilitatea de a se trimite trupe europene în Ucraina. Lumea n-a înțeles semnalul președintelui francez, domnia sa, în subtext, a spus următorul lucru: dacă nu-i oprim pe ruși în Ucraina, va trebui… și nu le dăm ucrainenilor ce le trebuie, pentru asta va trebui să ne trimitem băieții noștri să-i oprească pe ruși și atunci, ca să nu ajungem într-o astfel de situație, trebuie să dăm Ucrainei tot ajutorul de care are nevoie acum, nu peste șase luni.
Cristian Dumitrașcu (realizator): De aceea sunt atât de importante exercițiile care se întâmplă în zilele astea în România?
Ştefan Ciochinaru: Da, sunt foarte importante, sunt extrem de… sunt un semnal. Pe lângă pregătirea pe care o dobândesc militarii noștri împreună, este și un semnal foarte important că NATO este pregătită, în orice moment, să răspundă unei eventuale agresiuni a Federației Ruse.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Domnule Ciochinaru, vă mulțumesc foarte mult pentru intervenția din seara asta de Radio România Actualități. Ne mai auzim și dimineață, la Jurnal Militar și la TVR1, la ProPatria, pentru că avem nevoie ca cei care ne ascultă, cei care sunt acasă, unii dintre cei care ne ascultă, poate au și altfel de informații, nu sunt preveniți de faptul că uneori citesc sau ascultă știri care nu sunt deloc adevărate. Această problemă este una reală și mai mare decât își pot unii închipui și dumneavoastră ați militat mereu pentru ca oamenii să fie îndreptați către o zonă corectă.
Ştefan Ciochinaru: Este război, domnule Dumitrașcu, ei își fac treaba lor, trebuie să ne-o facem și noi.

 

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:19

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Navele din compunerea Grupului Operativ pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră s-au aflat timp de 3...

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:11

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat, miercuri și joi, la Palatul Cercului Militar Național din Capitală,...

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:58

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Senatul a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziționarea de către...

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:53

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii

Adrian Gîtman (realizator rubrică): România și Marea Britanie au, începând de miercuri, un acord de cooperare în domeniul apărării, care va...

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:45

Ziua Statului Major al Apărării

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a împlinit pe 12 noiembrie 165 de ani de la înființare. Cu acest prilej, drapelul...

Ziua Statului Major al Apărării
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:36

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată pe 11 noiembrie prin ceremonii militare...

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:59

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat

Gabriel Hanganu: Să fiu alături de ceilalți militari răniți Invictus m-a ajutat să-mi depășesc limitele și să-mi schimb viața. Mi-am dat...

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale