Edi Nicola (realizator rubrică): Prima staționare a acestei săptămâni o facem în Polonia, unde Detașamentul de apărare antiaeriană „Sky Guardians” din cadrul Grupului de Luptă NATO asigură prezența înaintată consolidată pe flancul nord-estic al Alianței alături de aliații americani, croați, britanici și polonezi.

Despre ultimele activități derulate vine cu amănunte locotenentul Valentin Alexandru, ofițerul de informare și relații publice al detașamentului: Militarii Detașamentului de apărare antiaeriană „Sky Guardians” au executat trageri cu armamentul ușor de infanterie în vederea menținerii deprinderilor tactice pentru descoperirea țintelor în teren, determinarea distanțelor până la ele și lovirea acestora.

La activitate au participat și militari polonezi, care au avut ocazia să mânuiască armamentul de infanterie folosit de către militarii români în cadrul detașamentului.

Edi Nicola (realizator rubrică): Din Europa mergem pe continentul american, unde, în contextul parteneriatului strategic româno-american, o delegație formată din militari ai Batalionului 49 CBRN Argeș, Batalionului 72 Apărare CBRN „Negru Vodă” și Batalionului 202 Apărare CBRN „General Gheorghe Teleman”, din cadrul Statului Major al Forțelor Terestre, precum și ai Companiei 585 Apărare CBRN din cadrul Statului Major al Forțelor Navale, a participat în Alabama, SUA, la o nouă etapă anuală de instruire în format bilateral, sub denumirea de „Carpathian Dragon 24”.

Una dintre secvențele de instruire a constat în integrarea specialiștilor de apărare chimică, biologică, radiologică și nucleară ai contingentului românesc în cadrul structurilor Brigăzii 31 CBRN a Gărzii Naționale Alabama, acționând astfel întrunit în vederea asigurării răspunsului la un eveniment chimic major.

Activitățile de instruire desfășurate în cooperare cu partenerul american au contribuit la consolidarea relațiilor bilaterale și la identificarea unor noi oportunități de colaborare și extindere a acestui format pe timpul unor activități ulterioare de instruire.

Edi Nicola (realizator rubrică): De pe continent ne mutăm pe mare, unde fregata „Regina Maria”, cu un elicopter IAR 330 Puma naval și o grupă de operatori pentru forțe speciale la bord, a acostat zilele trecute în baza navală din Souda, insula Creta, Grecia.

Militarii români participă la operația navală sub egida Uniunii Europene EUNAVFOR MED IRINI, în Marea Mediterană, până în cea de-a doua jumătate a lunii iulie.

Pe timpul escalei fregatei „Regina Maria” în Portul Souda au fost derulate o serie de activități specifice integrării în cadrul grupării navale a operației IRINI.

Militarii din echipa de comandă și din echipa de inspecție a navelor, precum și piloții navali, au participat la instruirea teoretică și practică specifică operației, la sediul Centrului de Pregătire NATO din Souda.

Detalii despre obiectivele acestei misiuni aflăm de la comandorul Alexandru Mitel, comandantul fregatei „Regina Maria”: Obiectivul acestei participări al fregatei „Regina Maria” îl reprezintă îndeplinirea misiunii în volum complet și în condiții de siguranță, având ca scop creșterea interoperabilității cu navele altor state membre UE, dar și creșterea performanțelor profesionale ale membrilor echipajului și din prisma militarilor nou numiţi pe funcție, aflați la prima participare la o misiune în teatrul de operații.