Teodora Mazere (realizator rubrică): Gruparea Navală Permanentă a NATO de Luptă Contra Minelor, aflată de două săptămâni sub comandă românească, își continuă misiunea de patrulare în Marea Mediterană, concomitent cu desfășurarea diverselor activități de antrenament menite să întărească cooperarea și interoperabilitatea între navele aliate. Cu detalii despre acțiunile din ultimele zile vine căpitanul Andrei Zamfir, ofițerul cu operațiile în stafful Grupării Navale Permanente a NATO de luptă Contra Minelor.
Andrei Zamfir: Vânătorul de mine aparținând Forțelor Navale ale Turciei s-a alăturat Grupării Navale Permanente a NATO de Luptă Contra Minelor – SNMCMG-2, alături de Nava comandant puitorul de mine și plase 274 „Viceamiral Constantin Bălescu”. Gruparea NATO a desfășurat prima vizită în baza navală din Aksaz, Turcia. Pe timpul scalei, navele au executat secvențe de antrenament în comun și reaprovizionare.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Rămânem pe Marea Mediterană, unde studenții Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, aflați la bordul Navei-școală Mircea, au încheiat cea mai lungă etapă a marșului de instrucție din acest an, cu durata de șase zile și 900 de mile marine, velierul intrând în portul Livorno din Italia pentru o escală de două zile. La bord, instrucția și practica studenților continuă prin cursuri, antrenamente în arboradă, exerciții de vitalitate a navei și om la apă, ultimul fiind desfășurat în largul vulcanului Stromboli.
Căpitan Ștefan Scutelnicu, comandant serviciu manevra velelor la bordul Navei-școală Mircea: Cadeții au trecut prin majoritatea activităților specifice care se execută la bordul lui Mircea și până în momentul actual nivelul lor de pregătire este bun și de aici încolo nu putem decât să construim, să creștem acest nivel și să adăugăm în portofoliul lor de cunoștințe cât mai multe elemente noi de care vor avea nevoie în viitoarea carieră de ofițeri de marină.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Părăsim valurile Mării Mediterane și ajungem pe uscat, mai precis în Kosovo, acolo unde țara noastră contribuie în cadrul misiunii NATO KFOR cu peste 80 de militari. Asigurarea unui climat de securitate sigur și stabil este obiectivul principal al misiunii la care își aduc contribuția militarii români alături de parteneri din 21 de țări. Despre ce presupune această experiență într-un mediu internațional ne vorbește locotenentul Laurențiu Lepădatu, ofițer în cadrul Comandamentului Multinațional din Misiunea NATO KFOR.
Laurențiu Lepădatu: Capacitatea fiecăruia de a-și însuși dezideratul comun demonstrează că, în ciuda așa-ziselor bariere culturale, colaborarea și înțelegerea reciprocă depășesc posibilele diferențe și conduc la realizarea obiectivelor comune.