Gabriela Saksa (realizator): Săptămâna trecută, o dronă rusească a pătruns în spațiul aerian al României. Fragmentele din această dronă au fost recuperate de pe teritoriul țării noastre în seara de 8 septembrie, în apropiere de Periprava, județul Tulcea. Atacurile au avut loc în noaptea anterioară asupra unor zone obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina. În contextul acestor atacuri, Centrul Național Militar de Comandă a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență pentru a alerta populația din județele Tulcea și Constanța. Miercuri, reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale au participat la Senat la ședința Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță națională.
Generalul de brigadă, Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale: Spațiul aerian al României este bine apărat. La acel moment, în aer au fost două avioane F-16 care au supravegheat în permanență situația. Procedurile de acțiune sunt aceleași care se aplică în tot spațiul aerian al NATO. Se intervine după un set de măsuri care se iau gradual, în mod unitar, în tot spațiul aerian al NATO. La acel moment am fost în legătură permanentă și cu autoritățile NATO. Spațiul aerian al României este gestionat în mod integrat la nivel aliat. La acel moment, cele două avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Române erau în serviciu de luptă Poliție Aeriană, sub autoritate NATO. Au fost decolate și au fost în aer aproape două ore, astfel încât ar fi putut să intervină în situația în care acea dronă ar fi reprezentat un pericol pentru teritoriul național. Cu toată autoritatea instituției pe care o reprezint, acea dronă nu a reprezentat un act deliberat ostil împotriva teritoriului NATO sau împotriva teritoriului României.
Gabriela Saksa (realizator): Discuțiile din timpul ședinței comisiei de apărare a Senatului au vizat și modificările legislative care ar permite militarilor să intervină pentru neutralizarea dronelor ce intră pe teritoriul României. Senator Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională.
Nicoleta Pauliuc: Cu toții am fost de acord în cadrul dezbaterii că pătrunderea în spațiul aerian, pe o distanță de aproximativ 40 kilometri, pe o perioadă de 40 de minute, a unei drone rusești poate fi considerată o vulnerabilitate în contextul lipsei unei legislații care să vorbească despre reguli de angajare actuale. Cu toții, în comisie am discutat despre urgența adoptării unor proiecte de legi care să le permită celor de la Ministerul Apărării să-și îndeplinească misiunile. În acest fel, am vorbit despre necesitatea ca Ministerul Apărării, prin Guvern, să vină în Parlament într-o procedură de urgență. Și solicităm, în acest sens, tuturor instituțiilor avizatoare să dea sprijinul Ministerului Apărării, pentru ca la comisie, în Parlamentul României, să avem aceste proiecte de legi în procedură de urgență.
Gabriela Saksa (realizator): Tot în acest context, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a fost convocat de președintele României pentru săptămâna viitoare, pe 19 septembrie, la Palatul Cotroceni, iar pe agendă va fi și o discuție despre războiul din Ucraina și implicațiile conflictului pentru România. Iar mai târziu, la Jurnal Militar este un interviu cu ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, care a vorbit, printre altele, și despre cum este România pregătită din punct de vedere militar să acționeze în situații similare celei de săptămâna trecută.