Misiuni internaționale
Publicat de Gabriel Stan, 20 ianuarie 2025, 17:28
Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem ediția de astăzi cu vești din Republica Centrafricană, unde prezența României este una activă, din anul 2015, țara noastră participând, în cadrul misiunii de pregătire a Uniunii Europene, la implementarea eforturilor de reconstrucție a forțelor armate centrafricane.
Așa se face că numărul militarilor români care desfășoară activități de comandament, de consiliere strategică, educație și perfecționare profesională, cât și de pregătire operațională a crescut în fiecare an.
Despre perioada de acomodare de la începutul misiunii, cât și despre sarcinile detașamentului de protecție a forței ne vorbește locotenentul Antonio Bădescu: A fost o perioadă scurtă în care a trebuit să acumulăm foarte multe informații. Am avut o perioadă de două săptămâni în care i-am avut alături de noi pe colegii de la Medgidia, cei pe care i-am schimbat și a trebuit să ne adaptăm.
Noi ne ocupăm de protecția bazei, avem grijă de securitatea persoanelor din bază și a materialelor și în același timp ne ocupăm cu escorte în afara bazei pentru personalul din cadrul misiunii noastre.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Următoarea oprire este în Bosnia și Herțegovina, unde, alături de militarii detașamentelor românești care participă la misiunea EUFOR Althea, îi găsim pe membrii Elementului Național de Sprijin generat de Brigada 122 Sprijin Logistic „Muntenia”.
Aflată la cea de-a patra rotație, această structură formată din specialiști pe fiecare domeniu de activitate asigură suportul logistic pentru participanții la misiune, fiind totodată pregătită să intervină și atunci când militarii din țară urmează să fie trimiși într-un timp foarte scurt în Balcani.
Locotenent-colonelul Valeriu Pârvan, comandantul elementului național de sprijin: Cea mai mare provocare avută pe durata mandatului ar fi vizitele de nivel înalt care au avut loc în teatrul de operații Bosnia și Herțegovina, mă refer la vizita ministrului apărării naționale, vizita șefului apărării, de asemenea, activități organizate în comun cu partenerii din cadrul EUFOR și cu un înalt nivel de reprezentare diplomatică. Acestea ar fi aspectele sensibile și cu un nivel de dificultate.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Din Bosnia și Herțegovina ne îndreptăm către Bulgaria, țară care găzduiește Grupul de Luptă multinațional cu stat-cadru Italia. Batalionul 45 Comunicații și Informatică a dislocat până acum în Bulgaria cinci detașamente care asigură legăturile de comunicații și informatică pentru entitățile NATO, acestea fiind sub controlul operațional al Comandamentului Multinațional de Divizie de Sud-Est.
Au trecut aproape două luni de la transferul de autoritate între cele două detașamente românești, perioada inițială fiind una destul de solicitantă, toate echipamentele care asigură partea de comunicații fiind schimbate.
Cu detalii vine căpitanul Delia Deaconescu, comandantul Contingentului românesc de comunicații și informatică: Provocările apar zilnic, deoarece sunt diverse elemente care trebuiesc actualizate, mai ales în ceea ce ține rețeaua de misiune.
Întotdeauna se fac actualizări, se rulează diverse aplicații. Încercăm să eficientizăm toate activitățile care se fac manual și încercăm să propunem anumite soluții tehnice, având în vedere o eficientizare a activităților.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Încheiem ediția de astăzi cu vești din Polonia de la artileriștii antierieni dobrogeni, pentru care săptămâna a început cu o ședință de tragere cu armamentul ușor de infanterie, urmată de un exercițiu tactic în teren cu bateria de apărare antiaeriană.
Pe lângă acțiunile de instruire în Baza Bemowo Piskie se desfășoară și alte activități. Amănunte ne oferă locotenentul Cosmin Marinescu, ofițerul de informare și relații publice al celui de-al 16-a lea detașament românesc dislocat în Polonia: Concomitent cu activitățile curente de instruire, militarii detașamentului execută și mentenanța mijloacelor tehnice, prin grija plutonului sprijin logistic pentru buna întreținere în stare de operativitate a tehnicii militare.
Săptămâna s-a încheiat cu participarea militarilor români la o competiție sportivă de volei organizată de către partenerul polonez în colaborare cu şcoala din Bemowo Piskie, activitate ce a avut ca și obiective coeziunea grupului și a echipelor, promovarea spiritului de echipă și a jocului fair play.