Misiuni internaționale
Publicat de Gabriel Stan, 3 februarie 2025, 16:14
Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire o facem în Polonia, unde, la nivelul Detașamentului de Apărare Antiaeriană „Iron Cheetahs”, Rotația a XVI-a din cadrul Grupului de luptă NATO, săptămâna a debutat cu executarea unui exercițiu tactic de orientare, desfășurat în poligonul de instrucție din Bemowo Piskie, urmat de ceremonialele de predare-primire a contingentelor Statelor Unite ale Americii și a comenzii Grupului de luptă NATO din Polonia.
Locotenentul Cosmin Marinescu, din cadrul Detașamentului de Apărare Antiaeriană, vine cu mai multe detalii: Obiectivele principale ale acestui exercițiu au fost perfecționarea deprinderilor militarilor detașamentului în a se orienta în mediul împădurit și de a-și perfecționa condiția fizică pe parcursul a aproximativ 40 de km, prin executarea unei deplasări rapide pe rutele cele mai eficiente.
Edi Nicola (realizator rubrică): Din Polonia coborâm în Balcanii de Vest, mai precis, în Bosnia și Herțegovina, unde misiunea EUFOR ALTHEA, lansată în decembrie 2004, are ca obiectiv principal sprijinirea autorităților din această țară în menținerea unui mediu sigur și stabil.
Misiunea implică aproximativ 1.100 de militari din diverse state membre ale Uniunii Europene, iar România joacă un rol esențial, fiind cel mai important contributor cu trupe, cu un efectiv de aproximativ 600 de militari dislocați în teatrul de operațiuni.
Elementul național de sprijin dislocat în Bosnia și Herțegovina asigură sprijinul logistic, personalului și structurilor românești participante la EUFOR ALTHEA.
La final de misiune, locotenent-colonelul Valeriu Pârvan, comandantul Elementului Naţional de Sprijin, Rotația a IV-a: Printre plusuri, aș putea spune: oportunitatea de a relaționa cu parteneri ai altor state, de a crea legături între militari și a împărtăși fiecare din experiența lui, coeziunea care se creează în cadrul echipei pe durata unei asemenea misiuni.
Edi Nicola (realizator rubrică): Rămânem tot în Balcani, unde săptămâna aceasta, în Camp Butmir, Sarajevo, locotenent-colonelul Vasile Ardeleanu a preluat comanda Batalionului Multinațional de la locoterent-colonelul Laszlo Nagy, în cadrul unei ceremonii militare prezidate de generalul-maior Florin-Marian Barbu, comandantul Forței Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina.
Preluarea comenzii batalionului de către un ofițer român reprezintă o nouă premieră pentru Armata României. Batalionul Multinațional are în compunere militar din Austria, Grecia, Italia, Macedonia de Nord, Republica Moldova, România, Turcia și Ungaria.
Noul comandant al Batalionului Multinațional, locotenent-colonelul Vasile Ardeleanu: Este un lucru foarte îmbucurător să vedem că aici, în bază, sunt structuri care fac parte din diverse domenii. Vedem și infanteriști din forțe terestre, alături de vânători de munte, escadrila de elicoptere.
Ne-am propus să executăm misiuni și de instruire și sarcini operaționale în comun cu aceștia. Este o chestiune și de mândrie națională că mare parte din contingentul existent aici, în bază, este făcut de România.
Edi Nicola (realizator rubrică): În final de rubrică, mergem pe continentul african, mai precis, în Republica Centrafricană, unde prezența României este una activă încă din anul 2015, țara noastră participând în cadrul misiunii de pregătire a Uniunii Europene, la implementarea eforturilor de reconstrucție a forțelor armatei centrafricane.
Din Camp Moana, Republica Centrafricană, ne vorbește locotenentul Antonio Bădescu, comandantul Detașamentului de Protecție a Forței, Rotația a IV-a: Noi în această misiune executăm destul de multe activități prin care îi mai și ajutăm pe cei din această zonă. Oamenii din zona noastră de operații sunt prietenoși, aș putea să le spun. Ştiu că ne facem treaba, că nu dorim să le facem rău. De fiecare dată când ne văd prin patrule, ne salută, ne fac cu mâna. Sunt foarte bucuroşi să ne vadă.