Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Națională a României a fost marcată în toată țara prin ceremonii militare, cu depuneri de coroane de flori și defilări de trupe și tehnică militară. În Capitală, Ministerul Apărării Naționale a organizat la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol, o ceremonie în memoria eroilor români care au căzut pe câmpurile de luptă.
Cel mai așteptat moment al zilei a fost Parada Militară Națională din Piața Arcului de Triumf, unde au defilat peste 2.400 de militari și personal din Ministerele Apărării Naționale și Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Administrația Națională a Penitenciarelor.
În blocul de paradă au fost și circa 250 de militari străini, din cadrul detașamentelor dislocate în țara noastră, precum și din țările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României.
Dispozitivul de tehnică militară a cuprins 130 de mijloace terestre și 40 de aeronave militare. Publicul prezent la Arcul de Triumf a putut vizita și standurile expoziționale organizate de structurile Sistemului Național de Apărare.
Sonia Raicu (realizator rubrică): Peste 1.500 de militari și specialiștii din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Administrația Națională a Penitenciarelor, precum și aproximativ 120 de mijloace tehnice, au participat la parada de Ziua Națională a României din acest an desfășurată în Capitală.
Primii care au trecut pe sub Arcul de Triumf au fost parașutiștii, care au purtat steagurile a 25 de structuri militare, cu experiență în misiunile din Afganistan, Irak sau Bosnia-Herțegovina.
Pentru prima dată, în România au fost prezenți și militarii Diviziei 101 Aeropurtate a Armatei Statelor Unite ale Americii, cunoscut sub numele de „Screaming Eagles”, specializați în misiuni contra terorismului.
Din blocul de tehnică militară prezent la paradă au făcut parte transportoare blindate Piranha 5, recent intrate în dotarea Forțelor Terestre, vehicule HUMVEE și lansatoare de rachete Patriot, dar și instalațiile HIMARS, aflate în dotarea Brigăzii 8 Rachete Operative de la Focșani, din 2021.
Partenerii NATO au fost și ei prezenți la paradă. Militarii francezi, polonezi și portughezi au defilat cu tehnica din dotare, iar avioanele și elicopterele nu au mai survolat decât la Timișoara, pentru că în toate celelalte garnizoane în care au fost organizate parade militare, condițiile meteo au fost nefavorabile.
Noi măsuri luate de guvernul României în vederea paradei militare naționale din acest an
Publicat de Gabriel Stan,
28 noiembrie 2022, 14:43
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Guvernul a aprobat o serie de măsuri destinate organizării, desfășurării și finanțării în acest an a paradei militare naționale, care va avea loc la București de Ziua Națională a României.
Executivul a stabilit că Ministerul Apărării Naționale poate invita cel mult 600 de persoane care vor face parte din detașamentele armatelor statelor membre NATO și partenere.
Cazarea, asistența medicală de urgență și transportul personalului străin se asigură prin grija Ministerului Apărării, cu mijloace proprii.
La parada din Piața Arcului de Triumf vor participa peste 1.500 de militari și personal din structurile sistemului național de apărare, cu circa 120 de mijloace tehnice, dintre care 40 de aeronave.
”Securitatea națională nu are termene, și asta pentru că suntem nu doar o armată și o țară care primește securitate, dar mai ales suntem furnizori de securitate. Am legat această temă a emisiunii de faptul că în curând va fi Ziua națională și această Zi națională este unul dintre termenele despre care vrem să vorbim și despre faptul că în misiune, militarii nu au termene, nu au momente de repaus, au doar o misiune de îndeplinit. Invitatul, în direct, este comandantul Comandamentului Forțelor Întrunite, generalul maior Dorin Ioniță” – col. Cristian Dumitrașcu, realizatorul emisiunii.
#CFI #jointforces #army #multinationalforces #military #armata #NATOforces #WeAreNATO #securitatenationala #ArmataTv #ArmataTV360
??? Vă rugăm să nu uitați să vă abonați la canalul nostru de Youtube și, bineînțeles, să trageți de imagine cu mouse-ul pentru a vă bucura de un video la 360 de grade! Pentru o vizionare mai clară, setați rezoluția la 5K!
Creat de col. Viorel Amzărescu, Armata Tv 360, Trustul de presă al MApN
Cu mic cu mare, românii au ieșit la parada din acest an, de 1 Decembrie, fiind contorizate câteva mii de persoane care au asistat la acest eveniment măreț. Asta și din cauza pauzei din anul 2020, precedate de pandemia de Covid-19, cea care a stopat desfășurarea.
De ziua Națională a României, la 103 ani, bucureștenii au asistat la parada organizată la Arcul de Triumf.
Aproximativ 1.500 de militari și specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Administrația Națională a Penitenciarelor, la care s-au alăturat militari străini, cu aproximativ 100 de mijloace tehnice au fost la parada din acest an.
La final, oamenii au avut ocazia să se fotografieze cu militarii prezenți la expoziția de tehnică militară și au oferit câteva opinii în legătura cu parada organizată în acest an.
Andrei Stoica: Pot să spun că există o latură mai delicată, dar noi suntem militari, trebuie să respectăm anumite regulamente. Ziua trebuie să fii militar, iar seara trebuie să fii sportiv şi acest lucru nu trebuie să te împiedice cu nimic.
Reporter: Gabriel Stan – Cât de greu este să te împarţi intre viaţa de militar şi cea de civil, ţinând cont că în ambele părţi dai...
Ziua de 1 decembrie marchează Ziua Naţională a României, o sărbătoare instituită prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990 şi menţionată de Constituţia României din anul 1991, la articolul 12, alineatul 2.
Data de 1 decembrie 1918 a intrat în istoria țării noastre cu ocazia convocării, la Alba Iulia, a Marii Adunări Naţionale a Românilor, lucrările încheindu-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.
Votată în unanimitate, această hotărâre, care a fost citită de Vasile Goldiș și care proclama unirea tuturor românilor într-un singur stat, a avut loc după ce, pe data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, instituțiile reprezentative ale Basarabiei şi Bucovinei votaseră unirea.
La această Adunare Natională au fost prezenţi peste 1.200 de delegaţi aleşi şi aproximativ 100.000 de români care au venit să susţină decizia de instituire a României Mari.
Astăzi, aproximativ 1.500 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, la care se alătură militari străini, cu aproximativ 100 de mijloace tehnice vor participa, începând cu ora 11:00, la Parada Militară Naţională organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti, informează un comunicat al MApN.
Potrivit sursei citate, în funcţie de condiţiile meteorologice, vor evolua şi aproximativ 30 de aeronave.
În zona Arcului de Triumf va fi organizată o expoziţie de tehnică militară, care va putea fi vizitată după încheierea ceremoniei oficiale, până la ora 14:00.
Tot în Bucureşti, începând cu ora 9:00, va avea loc o ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I, iar de la ora 19,00, militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” se vor retrage cu torţe pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional – Calea Victoriei – Palatul Parlamentului – Palatul Cotroceni – sediul brigăzii.
În garnizoana Alba Iulia, începând cu ora 15:00, la Monumentul „Marii Uniri” vor fi depuse coroane şi jerbe de flori, activitatea fiind urmată de ceremonia militară, în zona bulevardului 1 Decembrie 1918, la care vor lua parte aproximativ 550 de militari şi specialişti din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Interne, cu mijloace tehnice terestre şi aeronave militare.
Ceremoniile militare din cele două oraşe vor putea fi urmărite şi online, pe pagina de Facebook a Ministerului Apărării Naţionale.
Muzicieni din România și Republica Moldova reuniți în premieră pe scena Sălii Radio Dublu concert aniversar: Ziua Națională a României și 10 ani de emisie pentru Radio Chișinău
Miercuri, 1 decembrie (ora 19.00), Sala Radio va fi scena unui eveniment extraordinar, ce marchează o dublă aniversare: Ziua Națională a României, dar și 10 ani de emisie a postului Radio Chișinău, parte a portofoliului Radio România. Cu acest prilej deosebit, muzicieni din cele două țări se vor reuni pentru a dărui publicului un concert simfonic de înalt nivel artistic: pe scena Sălii Radio va cânta Orchestra de Cameră Radio, alături de membri ai Orchestrei Naţionale de Cameră a Republicii Moldova.
Evenimentul se va desfășura sub bagheta lui Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în cele mai prestigioase săli de concert ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova. Un alt element special al serii este și prezența violoncelistului Andrei Ioniță, descris de publicaţia The Times ca „unul dintre cei mai captivanţi violoncelişti care s-au afirmat în ultimul deceniu” și desemnat în 2016 „BBC New Generation Artist”.
Programul serii de la Sala Radio va cuprinde: G. Enescu: Pastorale-Fantaisie, B. Bartók: Dansurile populare românești, C. Filtsch: Uvertura în Re major, M. Haydn: Sinfonia Applausus și J. Haydn: Concertul nr. 2 pentru violoncel şi orchestră.
Concertul va fi transmis în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, pe TVR 1 și TVR 3. De asemenea, evenimentul va fi difuzat în live video streaming pe site-urile Radio România și pe platforma vstage.ro
Începând din stagiunea 2020/21, Gabriel Bebeșelea este dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu”, precum și director muzical și dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii Macedoniei de Nord. În afară de acestea, își continuă activitatea ca dirijor principal al Filarmonicii de Stat „Transilvania” Cluj-Napoca, titlu pe care il deține din anul 2016.
Pe lângă aceste poziții, Gabriel Bebeșelea este invitat al unor orchestre precum Royal Philharmonic Orchestra, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, Barcelona Symphony Orchestra, Orchestre National du Capitole de Toulouse, Orchestre Philharmonique de Marseille, Orchestre National de Lille, Singapore Symphony Orchestra etc.
În 2011, Gabriel Bebeșelea a obţinut o bursă la renumita Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, unde a avut posibilitatea să participe la repetiţii şi concerte şi să înveţe de la câţiva din cei mai importanţi dirijori ai zilelor noastre.
Andrei Ioniţă s-a lansat pe scena internațională o dată cu momentul câștigării premiului I la Concursul Internaţional Ceaikovski – Moscova – în 2015, una dintre cele mai importante competiții muzicale din lume. La doar 27 de ani, a interpretat alături de mari orchestre, ca Filarmonica din München, Orchestra Teatrului Mariinski și Orchestra Filarmonicii din Sankt Petersburg, Orchestra Simfonică Radio din Viena şi Orchestra Filarmonicii din Tokyo.
Se bucură de privilegiul de a interpreta pe un instrument de colecţie: violoncelul Giovanni Battista Rogeri (Brescia, 1671), oferit prin generozitatea fundaţiei Deutsche Stiftung Musikleben. În ultimele stagiuni, agenda sa a cuprins un concert la Carnegie Hall – New York, debutul la Wigmore Hall – Londra, precum şi apariţii la Festivalul de la Verbier – Elveția sau Konzerthaus Berlin.
Accesul în Sala Radio va fi permis doar în condițiile respectării reglementărilor legale în vigoare. Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.
Publicat de Andra Radu,
1 decembrie 2020, 11:30 / actualizat: 1 decembrie 2020, 16:59
Se împlinesc 102 ani de la momentul creării României Mari. Ziua de 1 decembrie marchează Ziua Naţională a României, o sărbătoare instituită prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990 şi menţionată de Constituţia României din anul 1991, la articolul 12, alineatul 2.
Data de 1 decembrie 1918 a intrat în istoria țării noastre cu ocazia convocării, la Alba Iulia, a Marii Adunări Naţionale a Românilor, lucrările încheindu-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.
Votată în unanimitate, această hotărâre, care a fost citită de Vasile Goldiș și care proclama unirea tuturor românilor într-un singur stat, a avut loc după ce, pe data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, instituțiile reprezentative ale Basarabiei şi Bucovinei votaseră unirea.
La această Adunare Natională au fost prezenţi peste 1.200 de delegaţi aleşi şi aproximativ 100.000 de români care au venit să susţină decizia de instituire a României Mari.
În Poiana Braşov şi Bran-Moieciu au fost ocupate, pentru minivacanţa de 1 Decembrie, peste jumătate din locurile de cazare disponibile.
Anul acesta, în Poiana Brașov, diferenţele de preţ sunt date de restricţiile privind utilizarea facilităţilor care, în anii trecuţi, puteau fi achiziţionate în pachetele de servicii pentru astfel de sejururi.
În ce priveşte zona Bran-Moieciu, preşedintele ANTREC, Maria Stoian, a declarat că, în prezent, locurile de cazare sunt ocupate în proporţie de aproximativ 50% în pensiunile din zonă.
În ce priveşte preţurile, Snu s-a pus problema unor majorări. Marea majoritate a patronilor de pensiuni au negociat cu clienţii ca, în cazul în care aceştia sunt nevoiţi să renunţe la rezervare, din motive proprii – ca, de exemplu, unele medicale – sau din cauza unor situaţii neprevăzute care intervin la aceste unităţi de cazare, vacanţa lor să fie reprogramată pentru o dată ulterioară, fără ca sumele plătite să fie returnate.
De asemenea, anul acesta s-a renunţat, din cauza restricţiilor impuse de pandemie, la evenimentele organizate, în mod tradiţional, de sărbători, însă unele pensiunile din zonă îşi menţin oferta de meniuri tradiţionale pentru turişti, atât pentru minivacanţa de 1 Decembrie, cât şi pentru Sărbătorile de iarnă.
În ce priveşte rezervările de Crăciun, există deja un număr de rezervări considerabile.
Hotelierii din Poiana Brașov aşteaptă luna decembrie să vadă dacă nu vor fi impuse restricţii suplimentare de Crăciun şi Anul Nou. În Bran, deja sunt ocupate aproximativ 60% din locurile de cazare pentru sărbătorile de iarnă.
Ziua Naţională, sărbătorită într-un cadru restrâns la Iași!
Publicat de Andra Radu,
10 noiembrie 2020, 16:44 / actualizat: 10 noiembrie 2020, 17:44
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat că din cauza pandemiei de COVID-19 şi a măsurilor care sunt impuse de la nivel central pentru stoparea sa, a decis ca Ziua Naţională să fie sărbătorită într-un cadru restrâns.
„Pentru data de 1 Decembrie vom arbora drapelul şi vom intona imnul naţional în faţa Palatului Culturii, într-un cadru foarte restrâns, fără paradă militară, fără fanfară. Aceasta va fi înlocuită cu un dispozitiv audio. Vom încerca să facem foarte multe evenimente online, în special pentru tânăra generaţie”, a spus primarul Mihai Chirica.
Primarul a precizat, totodată, că manifestările ocazionate de sărbătorile de iarnă, „Orăşelul Copiilor” şi târgul de iarnă, vor fi şi ele limitate în contextul pandemiei.
„Eu cred că această pandemie a lovit în tânăra generaţie. Nu şcoală, nu sărbători, nu vacanţă cum trebuie. Vom orna oraşul. Vom încerca să inaugurăm iluminatul festiv pentru sărbătorile de iarnă pe data de 1 decembrie, zi pe care vrem să o marcăm într-un fel aparte, ţinând cont şi de vremurile pe care le trăim. Nu vom mai face „Orăşelul Copiilor”, nu vom mai face târgul de iarnă. Încercăm să respectăm toate aceste măsuri de izolare socială”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită, între 30 noiembrie și 2 decembrie 2018, la seria de evenimente dedicată Zilei Naționale a României, De 1 Decembrie la Muzeul Satului. Programul va debuta cu un târg al meșterilor populari, chiar de ziua Sf. Ap. Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României.
De 1 Decembrie vom afla, printr-o piesă inedită de teatru de umbre, cine a fost Măriuca Zaharia, fetița eroină din Primul Război Mondial, care se odihnește în prezent în Mausoleul de la Mărășești. Spectacolul va începe la ora 12:00 și va avea loc în sala Victor Ion Popa. De la ora 13:00 vom primi onorurile membrilor Asociaţiei Tradiţia Militară în uniformele militare din Primul Război Mondial și vom afla cum se pregăteau soldații de război acum 100 de ani. De asemenea, vom cunoaște poveștile celor care au luptat pe front vizitând expoziția-concept Eroi de război. 100 de portrere. Ziua se va încheia cu o serie de ateliere pentru copii, Cum ne-o imaginăm pe Măriuca Zaharia, cel mai tânăr erou al Primului Război Mondial.
În An Centenar, vă așteptăm cu mic, cu mare, în satul din inima Capitalei, să serbăm împreună Ziua Națională a României. PROGRAM
30 NOIEMBRIE
Sf. Ap. Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României
13.00 – Lansare de carte – Strigătura, autor Rodica Sonia Butnaru
Editura Semne, Bucureşti, 2018
(Sala Victor Ion Popa)
9.00 – 17.00 – Târgul creatorilor populari, produse bio
1 DECEMBRIE Ziua Naţională a României
10.00 – 11.30 – Ateliere de creaţie – Satul Spiriduşilor
Confecționare cocarde de 1 Decembrie, cu înscriere în prealabil
12.00 – 12.30 – Povestea Măriucăi Zaharia – cel mai tânăr erou al Primului Război Mondial
Teatru de umbre pentru copii
(Sala Victor Ion Popa)
13.00 – Parada uniformelor militare – Asociaţia Tradiţia Militară
Coord. Prof. Mircea Stoica
(În muzeu)
13.30 – 15.30 – Tur ghidat în expoziția Eroi de război
Curator – Cristina Liberis
(Sala Gh. Focșa)
14.00 – 16.00 – Atelier interactiv în cadrul expoziției Eroi de război Cum ne-o imaginăm pe Măriuca Zaharia, cel mai tânăr erou al Primului Război Mondial
Coord. Cornel Dumitrescu
(Sala Gh. Focșa)
9.00 – 17.00 – Târgul creatorilor populari, produse bio
2 DECEMBRIE
9.00 – 17.00 – Târgul creatorilor populari, produse bio
Anul 2018 va avea 14 zile libere legale dintre care 11 vor fi în timpul săptămânilor lucrătoare.
Astfel, prima zi de Paști și prima zi de Rusalii sunt în zile de duminică, iar 1 decembrie va fi într-o zi de sâmbătă. În luna ianuarie sunt prevăzute trei zile libere legale: 1 și 2 ianuarie, precum și 24 ianuarie – de Ziua Unirii Principatelor Române.
De Paști, angajații vor avea două zile libere, pe 8 și 9 aprilie, după care următoarea zi liberă legală este 1 mai. Și 1 iunie, ziua copilului, va fi liberă, la fel și de Rusalii, pe 27 și 28 mai.
Românii nu vor lucra nici pe 15 august când este praznicul Adormirii Maicii Domnului, dar nici pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, și nici pe 1 Decembrie. Ultimele zile libere legale de anul viitor vor fi în 25 şi 26 decembrie.
Custodele Coroanei, principesa Margareta, a decis anularea călătoriei simbolice cu Trenul Regal, de 1 Decembrie, din cauza stării de sănătate a fostului suveran al României, regele Mihai I.
”Datorită stării de sănătate a Majestății Sale, Custodele Coroanei a decis, cu părere de rău, anularea călătoriei cu Trenul Regal de 1 Decembrie din acest an. Călătoria simbolică a Trenului Regal pe traseul prevăzut pentru ziua de astăzi va fi reprogramată la o dată, în cursul anului 2018″, se într-un mesajul publicat pe portalul www.romaniaregala.ro.
Principesa Maria a ajuns joi seară la reședința privată din Elveția a regelui, unde îi va sta alături până la mijlocul săptămânii viitoare, conform sursei citate.
Holul Palatului Culturii din Tîrgu-Mureș va găzdui în data de 1 Decembrie o expoziție dedicată Marii Uniri.
Biblioteca Județeană, Muzeul Județean și Arhivele Naționale vor așeza la un loc mărturii ale vremii pentru a recrea atmosfera anilor 1917-1918.
Consilierul în comunicare al Consiliului Județean Mureș, Sanda Vițelar:
Biblioteca Județeană va prezenta o parte din colecția de ziare. Muzeul Județean a pregătit pentru această expoziție 12 postere de mari dimensiuni care se constituie într-o sinteză a anului 1918, în istoria românilor, iar Arhivele Naținale Mureș își vor aduce contribuția prin expunerea unor facsimile referitoare la evenimentele premergătoare unirii, la tratatele de pace, proclamații și mărturii ale vremii.”
Expoziția de la Palatul Culturii din Tîrgu-Mureș va fi deschisă vineri începând cu ora 9.
Ziua Națională a României va fi sărbătorită în Parcul Titan printr-un eveniment sportiv destinat maratoniștilor și un spectacol conceput pentru sărbătorirea celor 99 de ani de la Marea Unire.
Dimineața zilei de 1 Decembrie va începe în Parcul Titan la ora 9:00 cu evenimentul sportiv destinat pasionaților de mișcare ce vor participa la maraton. Evenimentul este parte a proiectului „Educație prin mișcare”, finanțat de Primăria Sectorului 3.
Competiția, ajunsă în acest an la cea de-a VII-a ediție, se va desfășura în intervalul orar 9:00-15:00 și va avea următoarea structură:
Seria evenimentelor va continua, începand cu ora 18:00, cu spectacolul „Titanum”, al cărui concept a fost creat special pentru sărbătorirea celor 99 de ani de la Marea Unire.
Desfășurat sub genericul „Pregătiți de Centenar”, spectacolul va include tablouri succesive prin care publicului spectator i se vor prezenta momente cheie, definitorii pentru evoluția poporului român din ultimii 99 de ani, precum și elemente tradiționale, populare, biblioteca personalităților și industrializarea.
În cadrul spectacolului vor evolua 42 de artiști, precum Corul de Copii si Tineret Symbol, dirijat de Luminița Guțanu-Stoian, Ansamblul Rapsodia Carpaților, coordonator Cătălin Macrea, acompaniați de o orchestră de coarde și Alina Radu cu momente de dans contemporan.
Invitatul special al serii este toboșarul Claudiu Purcarin.
Accesul publicului la seria de evenimente prilejuite de Ziua Națională este liber.
Tîrgumureșenii sunt așteptați, și în acest an, în centrul orașului pentru a sărbători Ziua Națională a României.
Autoritățile locale au pregătit discursuri, o ceremonie militară și religioasă, dar și o paradă a costumelor populare.
Purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului județul Mureș, Ela Giurgea:
”Instituția Prefectului județul Mureș invită toți cetățenii județului Mureș și nu numai, în 1 decembrie 2017, la evenimentele organizate pentru marcarea Zilei Naționale a României la Tîrgu-Mureș. Evenimentele vor începe la ora 10, la Sala de Oglinzi a Palatului Culturii din Tîrgu-Mureș, cu tradiționala festivitate de acordare, de către Instituția Prefectului județul Mureș, a celei mai prestigioase distincții a județului, Fibula de la Suseni, unor personalități cu merite deosebite în consolidarea identității mureșene. Programul evenimentelor continuă în Piața Victoriei, la Monumentul Latinității, cu o ceremonie militară și religioasă și o paradă a portului popular, la care vă așteptăm cu drag.”
În centrul orașului evenimentele vor începe la ora 12,00 și vor fi urmate de un spectacol de muzică populară.
Începând de luni, 1 Decembrie, Banatul nu numai că se aude la radio, pe 105,6 FM, frecvenţa studioului regional Radio România Reşiţa, dar se va şi vedea! Radio România Reşiţa va transmite în format visual-radio. Emisiunea Ascultă cum te ascult, de la ora 17:30, va putea fi urmărită şi on-line.
Proiectul visual-radio se adaugă noilor nevoi de exprimare new media în care Radio România Reşiţa este deja prezent. New media reprezintă o punte de legătură, indispensabilă, între ascultătorii on-air şi publicul Radio România Reşiţa din Australia, Canada, Noua Zeelandă sau Europa, toţi putând vedea, on-line, emisiuni interactive, ştiri, emisiuni culturale, chiar şi reportaje şi documentare realizate în mirificul spaţiu al Banatului de Munte.
De Luni, 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, Banatul se vede la radio! Începând cu ora 17:30, Ascultă cum te ascult, cu Laura Sgaverdea, pe 105,6 FM şi video live pe www.radioresita.ro
Luni 1 decembrie, de Ziua Naţională a României, Radio România Muzical a programat emisiuni speciale dedicate compozitorilor şi interpreţilor români.
Notturno, produs de BBC consacrat României. În noaptea dintre 30 noiembrie şi 1 decembrie, între orele 01:00 şi 07:00, programul Notturno produs de BBC şi preluat de 13 ţări membre ale Uniunii Europene de Radio, este consacrat României. Vor putea fi ascultate atât înregistrări cu interpreţi şi compozitori români puse la dispoziţia UER de Radio România Muzical, cât şi înregistrări ale unor lucrări româneşti interpretate de muzicieni străini. Dinu Lipatti, Ion Voicu, Corul Madrigal, Horia Mihail, Dana Protopopescu, Orchestra Naţională Radio, Gabriel Croitoru, Orchestra de Cameră Radio, sunt doar câteva nume din lista pregătită de BBC pentru Ziua României în cadrul programului Notturno.
România valorilor muzicale. Începând cu ora 07:00, sunt programate trei episoade ale unei emisiuni intitulate sugestiv România valorilor muzicale. Între orele 07:00-10:00 şi 13:00-17:00 pot fi ascultate cele mai reprezentative lucrări din repertoriul românesc, alături de înregistrări de referinţă semnate de interpreţi români de calibru. Între orele 10:00 şi 13:00, Radio România Muzical difuzează, alături de celelalte posturi Radio România, o emisiune produsă de Radio România Actualităţi, special gândită pentru Ziua Naţională a României.
Discuri în premieră. Între orele 17:00 şi 21:00, vă oferim mai multe discuri în primă audiţie românească, semnate de muzicieni români. Două dintre ele pot fi ascultate chiar în avanpremiera lansării lor oficiale: este vorba despre două albume ale Editurii Casa Radio, semnate de violonistul Răzvan Stoica şi pianista Andreea Stoica, respectiv, de Orchestra Română de Tineret, condusă de Cristian Mandeal.
Răzvan Stoica este violonistul care în octombrie 2013 a cucerit unicul premiu al celui mai important concurs derulat sub egida Uniunii Europene de Radio, New Talent de la Bratislava; noul disc al muzicianului în vârstă de 28 ani cuprinde înregistrările care l-au propulsat în semifinala acestui concurs, realizate în februarie 2013, cât şi noi înregistrări realizate în iulie 2014 la Sala Radio, la iniţiativa Radio România Muzical. Iar pe discul Orchestrei Române de Tineret se regăsesc exclusiv lucrări semnate de compozitori români.
Programul este completat de noul album al pianistei Luiza Borac, apărut în iunie 2014 – Chants nostalgiques şi de extrase de pe două discuri semnate de pianista Alexandra Dariescu, unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni români care activează în prezent în Marea Britanie.
Discurile ce urmează să apară sub sigla Editurii Casa Radio, ca şi albumul Luizei Borac sunt incluse şi în campania Radio România Muzical Votează discul de muzică clasică al anului 2014, derulată pe site-ul www.romania-muzical.ro, acolo unde ascultătorii pot da note discurilor intrate în concurs. Discul anului se stabileşte exclusiv pe baza votului ascultătorilor.
• O Scenă europeană cu muzicieni români. De la ora 21:00, emisiunea Scena europeană, dedicată înregistrărilor primite prin Uniunea Europeană de Radio, propune concerte ale căror protagonişti sunt muzicieni români: violonista Mihaela Martin, violistul Răzvan Popovici şi pianista Alexandra Dariescu
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.