Anual, la data de 1 Mai este sărbătorită, în peste 80 de ţări din întreaga lume, Ziua internaţională a muncii.
Ziua de 1 Mai este, astăzi, în cele mai multe state, între care şi România, zi nelucrătoare. Pe de altă parte, în multe alte ţări, Ziua internaţională a muncii este prilejul perfect folosit de sindicatele muncitorilor de a face cunoscute revendicările lor sociale sau profesionale.
În România, ziua de 1 Mai a fost marcată, începând din 1890, prin organizarea de petreceri câmpeneşti.
Primele demonstraţii muncitoreşti organizate la noi în ţară au avut loc în 1945, la Bucureşti, iar ultimele s-au desfăşurat în 1971.
După 1990, această zi este sărbătorită prin organizarea de concerte, plimbări cu bicicleta, ieşiri la iarbă verde, diverse activităţi festive, concursuri pentru copii etc.
Tot mai mulți români preferă să-și petreacă Paștele în România, mai ales că anul acesta
vacanța de Paște se unește cu cea de 1 Mai.
Zeci de mii de turiști sunt așteptați pe litoral în minivacanţa de la sfârșitul lunii. De Paște, la Mamaia sunt anunțate festivaluri de muzică pe plajă, dar nu vor lipsi nici petrecerile din cluburi. Anul trecut, în Constanța, numărul turiștilor a trecut de un milion.
Una dintre zonele preferate de români este Bucovina pentru că aici, potrivit turiștilor, această sărbătoare se simte mult mai intens, iar tradițiile nu sunt uitate.
În perioada respectivă, pensiunile vor fi ocupate aproape în totalitate, anunță autoritățile.
Turiștii preferă zonele din preajma mănăstirilor, la Sucevița și Putna, unde gradul de ocupare depășește 9%, iar la Humor, Vama și Moldovița gradul de ocupare este de 90%.
La Câmpulung și Vatra Dornei, pensiunile vor fi ocupate în proportie de 7%.
Nu putem uita de Capitală. Bucureștiul atrage cei mai mulți turiști, având în vedere că este singurul loc din țară unde anul trecut au fost peste două milioane de turiști, din care mai bine de un milion au fost străini.
Singurul județ care a cunoscut o scădere în 2018 față de anul precedent a fost Timiș. Pe ultimele locuri în clasament se află Călărași, Giurgiu, Olt și Sălaj.
Sunt și persoane care aleg să petreacă Paștele acasă, iar masa tradițională în familie rămâne nelipsită.
De la prima ora, marile magazine din municipiul Reşiţa au fost luate cu asalt de cetăţenii dornici să cumpere cele necesare pentru a ieşi la iarbă verde!
Mici, ceafă de porc, cotlet de vită, piept de pui şi pulpă de miel, aceste produse s-au vândut ca pâinea caldă de 1 Mai în supermarket-urile din municipiul Reşiţa. Din coşurile de cumpărături nu a lipsit nici berea şi nici sucurile carbogazoase. Pe semne că oamenii au întins o mare petrecere câmpenească. În acest an cei mai mulţi dintre reşiţeni au preferat să petreacă ziua de 1 mai în aer liber la iarbă verde.
„Cumpărăm mici, carne de porc, facem şi frigărui şi mergem la picnic astăzi de 1 mai. Sper să ţină şi vremea cu noi”, ne-au declarat câţiva cetăţeni.
Ce ne sfătuiesc medicii!
În această zi medicii recomandă oamenilor să nu facă excese. Băutura şi produsele din carne pot crea adevărate probleme de sănătate în special cetăţenilor care suferă de boli cronice.
Potrivit datelor statistice, în România, anual se consumă între 20.000 şi 25.000 de tone de mici, ceea ce înseamnă că pe mesele românilor ajung în jur de 440 de milioane de mici, anual. Raportat la populaţia activă, reiese că un român mănâncă în medie 40 de mici pe an, dar într-o singură zi, cum este cea de 1 Mai, românul consumă mici cât pentru o lună întreagă.
Ziua Internaţională a Muncii, marcată pe 1 Mai în mai multe ţări din lume, printre care şi România.
Labour Day (Ziua Muncii) este cunoscută şi sub denumirea de May Day (Ziua Mai). Reducerea normei orare zilnice de lucru stă la originea semnificaţiei zilei de 1 mai, ca Ziua internaţională a muncitorilor. În anul 1872, circa 100.000 de muncitori din New York, majoritatea din industria construcţiilor, au demonstrat, cerând reducerea timpului de lucru la 8 ore.
Data de 1 mai apare, pentru prima dată, în legătură cu întrunirea, din anul 1886, a Federaţiei Sindicatelor din Statele Unite şi Canadei (precursoarea Federaţiei Americane a Muncii). George Edmonston, fondatorul Uniunii Dulgherilor şi Tâmplarilor, a iniţiat introducerea unei rezoluţii care stipula ca „8 ore să constituie ziua legală de muncă de la şi după 1 mai 1886”, sugerându-se organizaţiilor muncitoreşti respectarea acesteia.
La data de 1 mai 1886, sute de mii de manifestanţi au protestat pe tot teritoriul Statelor Unite, însă, cea mai mare demonstraţie a avut loc la Chicago, unde s-au întrunit 90.000 de persoane, din care aproximativ 40.000 se aflau în grevă. Rezultatul a fost acela că circa 35.000 de muncitori au câştigat dreptul la ziua de muncă de 8 ore, fără reducerea salariului.
Dar ziua de 1 mai a devenit cunoscută în lumea întreagă în urma unor incidente violente, care au avut loc trei zile mai târziu, în Piaţa Heymarket din Chicago. Numărul greviştilor se ridicase la peste 65.000, iar în urma ciocnirii cu poliţia au rezultat mai multe victime.
În anul 1888, la întrunirea Federaţiei Americane a Muncii, s-a stabilit ca în ziua de 1 mai 1890 să aibă loc manifestaţii şi greve, pentru reducerea zilei de muncă de 8 ore. Iar în anul 1889, social-democraţii afiliaţi la Internaţionala a ll-a, au stabilit, la Paris, ca ziua de 1 mai să fie o zi internaţională a muncitorilor. La 1 mai 1890, au avut loc demonstraţii în SUA, în majoritatea ţărilor europene, în Chile, Peru şi Cuba.
La scurt timp, Federaţia Americană a Muncii s-a dezis cu totul de 1 mai, celebrând în schimb Labor Day („Ziua Muncii”), anual, în prima zi de luni a lui septembrie. Pe 28 iunie 1894, Congresul SUA a adoptat un act confirmând această dată ca sărbătoare legală.
În alte ţări însă, Ziua Muncii este marcată la nivel internaţional pe 1 mai, după ce autorităţile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă.
Astfel, în majoritatea ţărilor vest-europene, ziua de 1 mai este zi liberă.
În fostele ţări comuniste, ziua de 1 mai a fost transformată într-o sărbătoare de stat însoţită de defilări propagandistice. Regimurile comuniste încercau să instrumenteze politic o veche tradiţie a mişcării muncitoreşti internaţionale. De asemenea, naziştii au avut tentative de uzurpare a acestor tradiţii. Ziua de 1 mai a fost transformată într-o sărbătoare a comunităţii naţionale germane, promiţându-se construirea unui socialism naţional, în centrul căruia nu se mai aflau muncitorii, ci arianul considerat un prototip al celor ce muncesc.
În România, Ziua Muncii a fost sărbătorită pentru prima dată în 1890, iar în timpul comunismului această sărbătoare a fost marcată, ca şi în alte ţări comuniste, de manifestări propagandistice. După revoluţia din decembrie 1989, timp de mai mulţi ani, ziua de 1 Mai nu a mai fost sărbătorită prin festivităţi propagandistice, însă acum este marcată ca zi liberă de la Stat, sărbătorită prin evenimente organizate în aer liber.
Printre ţările care sărbătoresc Ziua Muncii pe 1 Mai se numără şi Germania, Belgia, Croaţia, Turcia, Grecia, Italia, Spania, Israel, Canada, India, Suedia, Filipine, Mexic, Peru, Hong Kong etc.
Trei din cinci angajaţi care vor avea liber de 1 Mai vor petrece minivacanţa din acest weekend acasă, cu familia şi prietenii, sau în aer liber.
Cei mai mulţi dintre ei vor aloca un buget de sub 200 de lei de persoană pentru activităţile planificate, potrivit unui studiu publicat de site-ul de recrutare eJobs.
În acelaşi timp, multi dintre cei care vor pleca peste hotare au alocat peste 2.000 de lei pentru distracţia din acest weekend.
Cercetarea mai arată că doi din 10 români au decis să meargă la mare sau la munte.
Litoralul a fost preferat în special de cei tineri, 57% dintre respondenţii care au ales statiunile de la Marea Neagra au între 19 şi 25 de ani.
În acelaşi timp, muntele e preferat de cei cu vârsta între 26 şi 35 de ani şi, respectiv, 46 şi 55 de ani.
Publicat de Alina Dragomir,
29 aprilie 2014, 12:12 / actualizat: 29 mai 2014, 6:26
Taxa va fi suspendata in cele trei zile pe ambele sensuri de mers (dinspre Bucuresti spre Constanta si retur). Soferii care circula pe Autostrada Soarelui nu vor mai plati taxa de pod de la Fetesti in zilele de 30 aprilie, 1 si 4 mai.
Taxa va fi suspendata in cele trei zile pe ambele sensuri de mers (dinspre Bucuresti spre Constanta si retur). Guvernul a stabilit ca 1 si 2 mai sa fie libere, astfel incat romanii sa aiba o minivacanta de la jumatatea acestei saptamani.
De asemenea se va circula fara restrictii, de 1 Mai, pe podul de la Agigea ! Turistii care vor merge la mare vor putea ajunge in statiunile din sudul litoralului fara restrictiile impuse de lucrarile de reabilitare.
Potrivit Companiei de Autostrazi si Drumuri Nationale, de astazi pana pe 6 mai, circulatia pe podul de la Agigea se va desfasura pe trei benzi. in aceasta perioada va fi permisa circulatia masinilor cu masa mai mica de 5 tone. Se mentine insa limita de viteza de 50 de kilometri la ora. Restrictiile de trafic pe podul de la Agigea au fost impuse acum o jumatate de an.
Aceasta data va marca si deschiderea oficiala a sezonului estival. Hotelierii de pe litoral fac ultimele pregatiri pentru minivacanta de 1 mai. Aceasta data va marca si deschiderea oficiala a sezonului estival.
Peste 50.ooo de turisti sunt asteptati saptamana aceasta la mare, cei mai multi in Mamaia și Vama Veche, unde gradul de rezervare este de 80%. Pentru ei au fost pregatite tot felul de evenimente, parada automobilistica, meciuri pe plaja, concerte si alte distractii. Meteorologii au anuntat vreme frumoasa de 1 Mai, cu temperaturi de peste 20 de grade.
Publicat de DSRNetworkAdmin,
9 aprilie 2014, 13:42 / actualizat: 28 mai 2014, 2:32
Angajatii statului vor putea beneficia de o mini vacanta de patru zile. Guvernul a decis ca ziua de 2 mai sa fie libera, iar hotararea a fost publicata in Monitorul Oficial. Angajatii statului vor putea beneficia de o mini vacanta de patru zile. Bugetarii vor avea patru zile libere daca includem si sambata si duminica. Ziua libera se va recupera in prima sambata de dupa Paste sau prin prelungirea programului de lucru. Decizia a fost publicata in Monitorul Oficial.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.