Ascultă Radio România Regional Live

1989

Prof. univ. dr. Nicolae Constantinescu – Chirurgul împuternicit de Dumnezeu

Prof. univ. dr. Nicolae Constantinescu – Chirurgul împuternicit de Dumnezeu

Publicat de Camelia Teodosiu, 3 februarie 2023, 10:10

Invitatul acestei ediții este prof. univ. dr. Nicolae Constantinescu, membru al Academiei de Medicină și al Academiei Oamenilor de Știință și o somitate a lumii medicale.

A fost chirurgul care, în zilele de 21, 22 și 23 decembrie 1989, în toiul Revoluției, a operat non- stop răniții de la Intercontinental și din Piața Universității. Și multe grozăvii poate povesti din ceea ce a văzut, chiar dacă părea deasupra haosului din jur și timpul zilelor de coșmar s-a dilatat în favoarea celor cărora le-a salvat viața.

Crede în reperele morale ce definesc omul lăsat de Dumnezeu, îi place Eminescu  și tot ce simbolizează el pentru cultura românească și la cei 86 de ani prof. Nicolae Constantinescu este o persoană activă, cu drag pentru ceea ce face.

Pentru chirurgul Nicolae Constantinescu natura este o sursă de bucurie și un spațiu al regăsirii.

Vă propun o emisiune în care descoperim împreună amintiri păstrate cu grijă în memoria invitatului nostru. Momentele intense care îi revin și acum, constant, în discuțiile cu cei mai tineri, sunt legate de sfârșitul acelui decembrie 89.

Realizator: Camelia Teodosiu
Foto: Arhiva domnului prof. dr.  Nicolae Constantinescu

Abilități sociale în învățarea mixtă pentru rezultate mai bune ale elevilor
Biblioteca de bucurii miercuri, 6 decembrie 2023, 22:11

Abilități sociale în învățarea mixtă pentru rezultate mai bune ale elevilor

Social Skills in Blended Learning for better student Achievement Astăzi vom discuta despre un proiect finanțat prin programul Erasmus+ al Uniunii...

Abilități sociale în învățarea mixtă pentru rezultate mai bune ale elevilor
Valahii din Moravia – monografie fotografică
Biblioteca de bucurii joi, 30 noiembrie 2023, 13:14

Valahii din Moravia – monografie fotografică

În această ediție a emisiunii, așezăm pe rafturile Bibliotecii noastre o monografie fotografică despre valahii din Moravia. Oamenii de aici...

Valahii din Moravia – monografie fotografică
Actorul și regizorul Petru Hadârcă – dornic de Soarele dimineților din copilărie
Biblioteca de bucurii marți, 21 noiembrie 2023, 09:53

Actorul și regizorul Petru Hadârcă – dornic de Soarele dimineților din copilărie

În Biblioteca de Bucurii ne întâlnim cu actorul şi regizorul Petru Hadârcă – un om plin de creativitate, umor și subtilitate artistică....

Actorul și regizorul Petru Hadârcă – dornic de Soarele dimineților din copilărie
Acte caritabile pentru susținerea educației
Biblioteca de bucurii luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Biblioteca de bucurii miercuri, 25 octombrie 2023, 16:39

„Nu contează de unde vii, ci încotro te îndrepți și ce devii”

Ne regăsim în acest spațiu ca să împărtășesc emoția unei povești care m-a impresionat. Nu numai pe mine, ci pe toți cei care au aflat-o....

„Nu contează de unde vii, ci încotro te îndrepți și ce devii”
Biblioteca de bucurii joi, 28 septembrie 2023, 10:17

Maia în rețete cu secrete… dezvăluite la Târgul Pâinii

Bun găsit în spațiul dedicat ideilor și subiectelor care inspiră frumusețea vieții. Pentru subiectul acestei ediții a emisiunii, m-am oprit...

Maia în rețete cu secrete… dezvăluite la Târgul Pâinii
Biblioteca de bucurii joi, 21 septembrie 2023, 13:36

Efectul Picasso într-un buncăr pe un diamant  

Întâlnirea lui Erwin Kessler cu Pablo Picasso la MAre Bun găsit, vă spune Camelia Teodosiu dintr-un spațiu încărcat de frumusețea artei,...

Efectul Picasso într-un buncăr pe un diamant  
Biblioteca de bucurii miercuri, 13 septembrie 2023, 09:52

Poezia ca definiție a frumuseții vieții

Cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti desfăşurat între 11 – 17 septembrie, este apreciat drept unul...

Poezia ca definiție a frumuseții vieții

„Bunicii noștri, eroii noștri”

„Bunicii noștri, eroii noștri”
Foto: carte "Bunicii noștri, eroii noștri" - volumul 2

Publicat de Gabriel Stan, 4 mai 2021, 13:16

Cristian Dumitrașcu (realizator): Ei bine, a venit momentul pe care l-am anunțat la început, Dan Ramf, muzeograf la Muzeul Național al Aviației Române, Secția istorie și muzeografie, rachete și cercetări spațiale „Herman Oberth” din Mediaș, este cu noi prin telefon. Dan Ramf, bună dimineața!

Dan Ramf (muzeograf la Muzeul Național al Aviației Române): Bună dimineața și bine v-am găsit pe dumneavoastră și pe toți ascultătorii dumneavoastră!

Cristian Dumitrașcu (realizator): Am postat pe pagina „Jurnal militar” by „Ora Armatei”, cum scriem noi acolo, că veți fi invitat și au început să curgă mesajele și să vă felicite pentru tot ceea ce faceți în ultimii 20 de ani.

Aveți interviuri multe, multe cu veteranii de război, mai ales cu cei din zona dumneavoastră de responsabilitate, cum zicem noi la Armată.

Dan Ramf (muzeograf la Muzeul Național al Aviației Române): Da, da.

Cristian Dumitrașcu (realizator): „Bunicii noștri, eroii noștri” a ajuns la volumul 2; niște cărți absolut importante, niște cărți document pentru care meritați mulțumirile nu doar ale familiilor veteranilor, ci și ale noastre, ale tuturor celor care vrem să aflăm mai multe și dorim să rămână aceste fapte de viață și de arme pentru posteritate.

Dan Ramf (muzeograf la Muzeul Național al Aviației Române): Da. Vreau să vă mulțumesc frumos pentru invitație! Este o mare, mare bucurie pentru mine să pot rosti câteva cuvinte dedicate veteranilor de război.

Într-adevăr, primele două volume au fost tipărite de Editura Militară, se numesc „Bunicii noştri, eroii noştri”. Cu mare bucurie spun, lucrez în aceste zile și sper să trimit în această vară către editură volumul trei, manuscrisul volumului trei.

Volumul trei va avea în jur de 33 de capitole, aşa mi-am propus; este vorba tot despre veteranii de război, despre orfanii de război, despre văduvele de război, despre refugiaţii de război şi inclusiv despre saşii deportaţi.

Arealul cronologic al acestor povestioare, dacă le putem spune așa, pleacă de la 1848 și ajung în 1989. Oarecum, astăzi, sunt chiar o idee mai trist, înainte de emisiune cu doar câteva minute am primit o veste tristă: a plecat către nemurire veteranul, cel despre care am povestit la emisiunea dumneavoastră în urmă cu ani de zile, se numea Pușcă Vasile.

Fusese la Batalionul 8 „Vânători de Munte” de la Aiud și mi-a rămas în suflet prin acele cuvinte. Îmi spunea „Domnule căpitan” în loc de domnule profesor. Spunea: „Domnule căpitan”. Era un drag de om, un suflet bun, un om minunat.

Au fost doi fraţi, fratele dânsului – cel mai mare – a fost sub comanda generalului Mociulschi, în Caucaz, şi dânsul a luptat pe frontul din Moldova şi respectiv în Ungaria și Cehoslovacia.

Şi spunea atât de frumos: „Domnule, domnule căpitan, domnule căpitan, am avut un sublocotenent curajos foc, curajos foc! A distrus pe frontul din Moldova trei tancuri cu faustpatronul.”

Cristian Dumitrașcu (realizator): Pentru că tot aţi amintit despre generalul Mociulschi, am aici, pe masă, în studio, mai multe cărți legate de veteranii de război, dar și de militarii care au fost încarcerați de comunişti și care tot veterani de război au fost şi aici este vorba, sigur, despre generalul Mociulschi, pe care l-am amintit acum, despre generalul Dumitrache, Ciupercă, Macelariu, aviatorii – Agarici, Greceanu, partizanii – Vatamaniuc, Arnăuțoiu, Arsenescu, Dabija, Uţă, cu ei ce facem? Dumneavoastră, ca istoric.

Dan Ramf (muzeograf la Muzeul Național al Aviației Române): Eu… Ştiţi ce… Bun, ce propuneri am faţă de toţi colegii muzeografi, istorici, mă rog, care se ocupă de acest domeniu minunat al istoriei, eu atât îmi doresc, ca noi, cei de astăzi, să fim punte de legătură între trecut, între istoria neamului românesc și cei care vin după noi.

O națiune fără istorie nu are rădăcini, nu are viitor. Noi musai trebuie să ducem aceste istorisiri către noua generaţie.

Este o mare, mare bucurie pentru mine atunci când îmi vine un copil în muzeu, de opt ani, un copilaș de opt ani, și îmi spune că de la trei ani citeşte istoria, asta fiind acum două săptămâni, evenimentul, de la trei ani citeşte istorie şi a citit până acum peste 70 de cărţi de istorie.

Asemenea copii merită îmbrățișări din toată inima și noi musai să transmitem către noua generaţie dragostea de țară pe care au avut-o veteranii noştri dragi. Atât de mult şi-au iubit ţara, într-un mod infinit!

Cristian Dumitrașcu (realizator): Salut, la finalul interviului nostru, încă o iniţiativă a invitatului de săptămâna trecută a generalului maior în rezervă Victor Strîmbeanu, care scrie pe pagina domniei sale: „Cu ocazia Zilei Veteranilor de Război, Liga Aeriană Română lansează public două proiecte obiective de interes naţional: unu – ridicarea de monumente în memoria eroilor căzuţi în Al Doilea Război Mondial în toate localităţile din ţară care au înregistrat astfel de pierderi, iar doi – reabilitarea juridică şi morală a unora dintre personalităţile naţionale condamnate pe nedrept după 1945”. Ce spuneţi despre asta?

Dan Ramf (muzeograf la Muzeul Național al Aviației Române): Istoria trebuie să ne-o asumăm. Probabil va trebui să o luăm de la zero, să ne asumăm anul 1945, anul 1944, să înţelegem contextul intern şi internaţional al acelor ani şi mai ales trebuie să ne asumăm – spun eu – anii ’50.

Au fost anii cei mai grei din istoria poporului român, încarcerarea şi deţinuţii politici sunt o pagină foarte grea pentru istoria României, trebuie să ne asumăm toate aceste tragedii, să mergem până în anul 1989. Este musai-musai să ne cunoaştem istoria şi să ne-o asumăm. La mulţi ani tuturor veteranilor de război!

Cristian Dumitrașcu (realizator): Mulţumesc tare mult domnule profesor Dan Ramf!  A fost o bucurie să fiţi împreună cu mine în această dimineaţă, ne vom mai auzi aici, la „Jurnal militar”, până aici a fost.

 

Gabriel Czifrak: Am vrut să port drapelul României pe umeri și să fiu pe podium.
Inedit - AM marți, 8 octombrie 2024, 17:37

Gabriel Czifrak: Am vrut să port drapelul României pe umeri și să fiu pe podium.

Sunt sergent major în rezervă Czifrak Gabriel am vârsta de 26 de ani și sunt activ în armată de la vârsta de 19 ani, în Batalionul 812...

Gabriel Czifrak: Am vrut să port drapelul României pe umeri și să fiu pe podium.
Expoziția de fotografie „Chemarea Athosului – Trei zile în Sfântul Munte”
Inedit - AM luni, 22 iulie 2024, 16:54

Expoziția de fotografie „Chemarea Athosului – Trei zile în Sfântul Munte”

Paul Palencsar: E prima mea călătorie la Athos, a fost în martie, anul ăsta, în 2024. Nu fusesem la Athos niciodată. Mulți dintre prietenii...

Expoziția de fotografie „Chemarea Athosului – Trei zile în Sfântul Munte”
Ultimul apel de seară al promoției „Avram Iancu – 200” la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”
Inedit - AM marți, 25 iunie 2024, 11:43

Ultimul apel de seară al promoției „Avram Iancu – 200” la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”

Daria: Mă numesc Daria și sunt elev absolvent al Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia. Au fost cei mai frumoși ani...

Ultimul apel de seară al promoției „Avram Iancu – 200” la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”
Concursul Military Student Multirotor Fest la prima ediție
Inedit - AM luni, 3 iunie 2024, 15:39

Concursul Military Student Multirotor Fest la prima ediție

Cătălin Cioacă: Colonel conferințiar universitar doctor Cătălin Cioacă, prodecan pentru învățământ, Facultatea de Management Aeronautica...

Concursul Military Student Multirotor Fest la prima ediție
Inedit - AM luni, 13 mai 2024, 12:15

Eroii de la Sevilla ’86

Teodor Avramescu (reporter): Domnule Radu 2, ce a însemnat totuși câștigarea Cupei Campionilor Europeni cu dumneavoastră în echipă? Marin Radu...

Eroii de la Sevilla ’86
Inedit - AM luni, 22 aprilie 2024, 13:40

Andrei Stoica: Pot să spun că există o latură mai delicată, dar noi suntem militari, trebuie să respectăm anumite regulamente. Ziua trebuie să fii militar, iar seara trebuie să fii sportiv şi acest lucru nu trebuie să te împiedice cu nimic.

Reporter: Gabriel Stan – Cât de greu este să te împarţi intre viaţa de militar şi cea de civil, ţinând cont că în ambele părţi dai...

Andrei Stoica: Pot să spun că există o latură mai delicată, dar noi suntem militari, trebuie să respectăm anumite regulamente. Ziua trebuie să fii militar, iar seara trebuie să fii sportiv şi acest lucru nu trebuie să te împiedice cu nimic.
Inedit - AM luni, 15 aprilie 2024, 13:55

Mobex BR-GL-24

Daniliuc Iulian: Sunt generalul de brigadă Daniliuc Iulian, șeful Direcției personal și mobilizare din Statul Major al Apărării. Exerciții de...

Mobex BR-GL-24
Inedit - AM luni, 8 aprilie 2024, 20:30

Echipa Invictus a revenit cu medalii de la Mondialul de para-atletism din Italia

Militarii răniți Invictus au început noul an în forță. Aceștia și-au probat determinarea obținând rezultate excepționale la tir cu arcul,...

Echipa Invictus a revenit cu medalii de la Mondialul de para-atletism din Italia