Tragediile pot fi evitate dacă ne curăţăm coşul de fum!
Publicat de adinaiftime, 7 octombrie 2017, 10:40
Pompierii și firmele de distribuție a gazului atrag atenția asupra pericolului intoxicațiior cu monoxid de carbon. 11 persoane au decedat anul acesta din acest motiv. Arderea incompletă a gazelor naturale produce monoxid de carbon, un gaz inodor şi incolor, greu de depistat.
În astfel de situații, intoxicaţia poate fi fatală, mai ales pe timpul nopţii, a subliniat purtătorul de cuvânt al Delgaz Grid, Adela Boțan:
”În primele opt luni ale acestui an, au fost 11 persoane decedate și alte 35 au avut de suferit din cauza intoxicaţiilor cu monoxid de carbon. În luna februarie, o familie formată din 5 persoane a fost afectată iar un tânăr 21 de ani, membru al acelei familii, și-a pierdut viața. Am mai avut o situație, cu trei victime, dar din fericire nimeni nu și-a pierdut viața.”
Pompierii atrag atenția că intoxicația cu monoxid de carbon este mai frecventă în sezonul rece. Ca atare toate sistemele de încălzire trebuie să fie corect instalate, întreținute și verificate periodic. Purtătorul de cuvânt la ISU Harghita, Alina Ciobotariu:
”Pentru a avea o bună ventilație, hornurile și țevile de evacuare trebuie și ele inspectate periodic, dar obligatoriu înaintea venirii sezonului rece, și doar de către persoane sau firme autorizate. Încăperile trebuie aerisite frecvent, mai ales unde stau copiii mici sau bătrâni. Este bine să fie instalate detectoare de monoxid de carbon, pentru depistarea concentrațiilor crescute de gaz. Nu folosiți aragazul, cuptorul sau generatoare portabile cu gaz pentru a încălzi încăperile, și mai ales nu le lăsați nesupravegheate când dormiți.”
O atenție deosebită trebuie acordată curățării coșurilor de fum, care trebuie făcută de către personal specializat, afirmă directorul Academiei de Coșari Profesioniști, Cristian Simion:
”Pericolul incendiului ne paște pe toți, iar pericolul monoxidului de carbon, al ucigașului tăcut, este și mai mare. Nu ne jucăm nici cu viețile noastre, nici cu casele noastre, nici cu copiii noștri. Curățarea coșului de fum este obligatorie și trebuie făcută de un coșar autorizat, cel puțin o dată pe an. Din păcate, pe piața românească avem și coșari neautorizați. Aveți deci grijă pe cine lăsați în casă, solicitați o calitate a serviciilor de coșerit, corespunzătoare banilor pe care îi plătiți.”
De asemenea, autoritățile atrag atenția că detectoarele de gaz sunt obligatorii pentru instalaţiile noi cu aparate consumatoare de combustibili gazoşi, în încăperi cu ferestre având geamuri cu grosimea mai mare de 4 mm, securizat sau termopan.