Aproximativ 1000 de șoferi au rămas, în ultimele trei zile, fără permisele de conducere, cei mai multi dintre ei pentru consum de alcool și pentru viteză.
Poliția a dat peste 10.000 de amenzi, însă au fost mai puține accidente rutiere decât în anii trecuți de sărbători.
Oamenii legii au intervenit la mii de evenimente, dintre care cele mai multe au fost sesizate prin serviciul de urgență 112.
În urma activităților, au fost constatate peste 2000 de infracțiuni.
Polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității au desfășurat activități informativ-preventive în domeniul prevenirii victimizării minorilor la Școala gimnazială nr. 40 și la Colegiul Tehnic Pontica, din Constanța.
Teme precum educația rutieră, recunoașterea și respectarea semnelor de circulație dar și prevenirea victimizării minorilor prin accidente rutiere au fost dezbătute de polițiști împreună cu cei mici.
De asemenea, polițiștii le-au vorbit copiilor despre riscurile la care se pot expune, cu ocazia folosirii unor articole pirotehnice ilegale sau nedestinate publicului larg. Acțiunea a avut ca scop prevenirea unor evenimente negative cu consecințe asupra ordinii și siguranței publice sau de altă natură, precum rănirea unor persoane, incendii sau distrugeri de bunuri.
Activitățile desfășurate fac parte din programul național de prevenire a delincvenței juvenile și a victimizării minorilor, prioritate națională și locală și din Planul acțiunii naționale „Foc de Artificii”.
În cadrul activităților preventive, polițiștii le-au vorbit cetățenilor despre categoriile de materiale pirotehnice la care au acces, condițiile în care le pot folosi în spațiul public sau privat dar și despre pericolele la care se expun, prin folosirea necorespunzătoare a acestora.
Aceste acțiuni au fost derulate în zone publice tranzitate de un număr mare de cetățeni, în zona piețelor, parcurilor, a unităților școlare, pe raza cartierului din zona CET.
Este mesajul pe care îl transmit polițiștii de la Serviciul Rutier în cadrul unei acțiuni preventive. Campania are scopul de a reduce numărul accidentelor rutiere, produse pe fondul șofatului sub influența băuturilor alcoolice, și consecințele acestora.
Acţiunea face parte din calendarul de activităţi al Organizaţiei poliţiilor rutiere din Europa TISPOL, desfăşurată pe teritoriul tuturor celor 27 de state membre.
Azi, poliţiştii rutieri mureşeni au oprit în trafic conducători de autovehicule, cărora le-au transmis mesajul „Cedează volanul când bei!” şi le-au reamintit consecinţele la care se expun şi îi expun şi pe ceilalţi participanţi la trafic dacă conduc sub influenţa alcoolului.
Cu acest prilej poliţişti au înmânat conducătorilor de autovehicule câte un breloc cu mesajul campaniei şi câte un flyer.
În judeţului Mureş, în în rimele 11 luni ale anului s-au produs 12 accidente grave care au avut drept cauză principală a producerii consumul de alcool, ce s-au soldat cu 17 persoane rănite grav şi 12 de persoane rănite uşor.
Polițiștii reamintesc și faptul că şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice, cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge, riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani.
Țara noastră deține un nedorit record în materie de accidente rutiere cu victime. Astfel, șase oameni mor pe șosele patriei în fiecare zi, ca urmare a nerespectării legilor rutiere.
Cu toate acestea, legiuitorii propun o măsură extrem de controversată care să modifice Codul Rutier. Astfel, șoferii vor putea depăși încălcând linia continuă, fără să primească vreo sancțiune, însă doar în anumite condiții.
Proiectul de modificare a Codului Rutier prevede ca această manevră să se poată face în cazul în care vizibilitatea asupra drumului este de cel puțin 20 de metri, iar lățimea drumului este de minimum 7 metri.
Depășirea poate avea loc fără repercusiuni dacă șoferul încearcă să treacă de un obstacol de orice fel care este oprit, staționează sau se deplasează cu o viteză foarte mică pe același sens de mers și chiar dacă prin această acțiune se încalcă linia continuă simplă sau dublă.
Marea problemă este că în forma actuală, această prevedere le-ar permite șoferilor să depășească pe linie continuă chiar și atunci când cei din față sunt blocați în trafic la semafor.
Inițiatorul acestui proiect de lege susține că măsura va fluidiza traficul, în special pentru operatorii economici și marii transportatori.
Poliţiştii au depistat ieri pe DN 2, 822 de conducători auto care au încălcat prevederile rutiere între care 669 au depăşit viteza regulamentară, informează IGPR.
Agenţii de la Rutieră au reţinut 148 de permise de conducere dintre care 132 pentru depăşirea vitezei legale cu peste 50 de km/oră.
A fost constatată şi o infracţiune, o persoană a fost depistată conducând în stare de ebrietate.
Poliţiştii reamintesc faptul că depăşirea limitelor legale de viteză şi viteza neadaptată la condiţiile de trafic sunt unele dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere grave produse pe drumurile publice. RRA
Având în vedere mesajele de avertizare meteorologică cu cod portocaliu, referitor la instabilitate atmosferică deosebită şi ploi însemnate cantitativ, emis de Administrația Națională de Meteorologie, pentru a preveni producerea accidentelor rutiere pe drumurile publice, Centrul Infotrafic al Poliţiei Române recomandă conducătorilor auto să manifeste prudență sporită la volan, să adapteza viteza de deplasare condiţiilor concrete de drum, să mărească distanța în mers și să nu se angajeze în efectuarea unor manevre riscante în trafic.
De asemenea, este necesar ca fiecare manevră în trafic să fie efectuată numai după o temeinică asigurare, iar luminile de întâlnire să fie folosite și pe timpul zilei, pentru a fi mai vizibili în trafic.
Întrucât vântul puternic afectează întotdeauna buna desfăşurare a circulaţiei rutiere, îi atenţionăm pe şoferi cu privire la pericolul pe care acest fenomen meteorologic îl poate reprezenta pentru trafic. Conducătorii auto trebuie să-şi sporească prudenţa pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieşirile din tronsoanele împădurite şi sate, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare. Rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare.
Totodată, trebuiesc evitate oprirea/staționarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor (sau a panourilor publicitare), deoarece vântul puternic îi poate rupe.
Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea au desfășurat acțiuni pentru creșterea gradului de siguranță rutieră și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere. Peste 400 de sancțiuni au fost aplicate și 35 permise de conducere au fost reținute.
În perioada 14 – 18 august, polițiștii au acționat pe raza județului Tulcea pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.
Din datele statistice a rezultat că, în perioada 01.01. – 31.07.2017, pe drumurile deschise circulaţiei publice din judeţul Tulcea s-au produs 38 accidente rutiere grave (-3 față de aceeași perioadă a anului trecut) soldate cu decesul a 9 persoane (+2 față de acceași perioadă a anului trecut) şi rănirea gravă a altor 37 (aceeași valoare ca anul trecut).
Principalele cauze generatoare ale accidentelor rutiere au fost: viteza (în cazul a 9 accidente), indisciplina pietonală (pentru 6 accidente), neacordarea priorităţii de trecere pietonilor aflaţi în traversarea regulamentară a drumului public (pentru 5 accidente).
În cadrul acțiunii, polițiștii tulceni au aplicat 401 de sancțiuni contravenționale, dintre care 87 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 26 pentru nefolosirea centurii de siguranță, 97 pentru abateri săvârșite de către pietoni, 10 pentru abateri săvârșite de către bicicliști.
Totodată, polițiștii au retras 24 de certificate de înmatriculare, au reținut 35 permise de conducere în vederea suspendării executării dreptului de a conduce și au constatat 10 infracțiuni la regimul rutier.
Activitățile polițiștilor continuă și în perioada următoare.
Este final de weekend, iar mulți români care au venit la mare pentru sfârșitul de săptămână pornesc astăzi înapoi spre case, pentru ca mâine dimineață să se întoarcă la serviciu. Din acest motiv, polițiștii Centrului Infotrafic din cadrul IGPR se așteaptă la valori de trafic crescute pe șoselele din sudul litoralului, dar și pe A2, pe sensul de mers către Capitală.
„Se circulă bine pe Autostrada Soarelui, însă ne așteptăm ca în orele următoare fluxul de mașini să crească pe sensul către Capitală. Din această cauză au fost deschise, în această dimineață, trei case unde se poate achita taxa de pod“, afirmă comisarul Paul Ulieru din cadrul Centrului Infotrafic.
Aceasta a mai dorit să precizeze și că „în județul Constanța traficul rutier se desfășoară în condiții bune, însă pe drumul național 39, în zona stațiunii Eforie Nord, valorile de trafic sunt ușor crescute. În aceste condiții, le recomandăm participanților la trafic să ruleze cu prudență și să respecte indicațiile polițiștilor rutieri prezenți și astăzi în număr destul de mare pe principalele artere rutiere din țară în scopul prevenirii unor accidente rutiere, dar și pentru a fluidiza traficul“.
De asemenea, agenții de la Rutieră le recomandă celor care vin dinspre sudul litoralului spre Constanța să folosească, pe cât posibil, și ruta alternativă adică podul rutier Apolodor, pentru a evita să stea blocați în coloane minute în șir.
Polițiștii arădeni informează șoferii care circulă astăzi pe DN 7, că traficul este blocat între localitățile Lipova și Deva, din cauza unui grav accident produs în această dimineață în localitatea Petriș.
Oamenii legii spun că o mașină și două TIR-uri sunt implicate în nefericitul eveniment. Deocamdată nu există informații suplimentare despre eventuate victime sau despre modul în care s-a întâmplat accidentul.
Conducătorii auto sunt sfătuiţi să respecte indicaţiile poliţiştilor rutieri.
Casa de Cultura a Studentilor din Craiova va gazdui astazi, 17 martie, de la ora 19.00, un concert de responsabilizare sociala pentru ajutorarea victimelor din accidente rutiere.
Scopul evenimentului este unul de constientizare asupra pagubelor pe care le poate produce viteza in trafic. Concertul din aceasta seara este organizat de Asociatia Allons-y din Craiova si Asociatia Legal Drive, impreuna cu elevi ai Liceului de Arta „Marin Sorescu”.
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că nu sunt semnalate autostrăzi sau drumuri naționale cu circulația oprită din cauza vreunui eveniment rutier, nici probleme majore privind fluența traficului pe arterele principale.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod Galben de caniculă şi disconfort termic, valabilă până pe 7 august în 31 de judeţe şi Bucureşti.
– în cazul deplasărilor în intervalele de timp caniculare, se recomandă opririle dese în vederea repausului şi hidratării, iar pe cât posibil staţionarea autovehiculului să fie efectuată în zone umbrite.
– atunci când în autovehicul se regăsesc copii sau bătrâni, este recomandabil ca aceştia să fie protejaţi de razele directe ale soarelui. Copiii nu vor fi lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate la soare, iar transportul lor pe distanţe lungi nu se va efectua în vehicule fără posibilităţi de climatizare.
– posesorii de permis de conducere cu afecţiuni medicale (cardiovasculare, neurologice sau endocrine) sunt sfătuiţi să renunţe să conducă autovehicule pe drumurile publice în intervalul orar 10 – 18.
În timpul mersului, la drum lung, este indicată oprirea şi repornirea aerului condiţionat la anumite intervale de timp. Pe de o parte, se mai economiseşte combustibil (compresorul climatizării solicită suplimentar motorul), pe de altă parte variaţia uşoară a temperaturii interiorului nu face corpul aşa de expus temperaturilor mari, când se iese din maşină.
Circulația rutieră pe DN1C Gherla – Dej este întreruptă la kilometrul 49, din cauza unor lucrări de reparaţii la podul peste râul Someșul Mic, în zona localității clujene Buneşti (comuna Mintiu Gherlii). Pe parcursul executării lucrărilor, traficul rutier se desfăşoară pe DN1C-varianta de ocolire a municipiului Gherla. De asemenea, poate fi utilizat traseul alternativ DJ172F Gherla – Mintiu Gherlii – Mănăstirea – Dej.
Este de aşteptat ca vineri, 7 august, circulaţia să se intensifice pe principalele drumuri naţionale şi pe autostrăzi.
Pentru a nu fi implicaţi în accidente rutiere, poliția recomandă conducătorilor auto să respecte limitele de viteză şi regulile privind efectuarea manevrei de depăşire.
Totodată, conducătorii de autotrenuri sunt rugaţi ca atunci când circulă în coloană, să mărească distanţa între autovehicule, pentru a permite autoturismelor să depăşească.
– Drumul Taberei, între str. Valea Argeşului şi str. Valea Ialomiţei – lucrări metrou;
– Bd. Bucureştii Noi, între str. Mitropolit Varlaam – str. Cricovului şi Intrarea Berheci – Pod Străuleşti (str. Slt. Constantin Godeanu);
– Bd. Eroilor Sanitari între Piaţa Operei Române şi Bd. Eroilor.
Briecomandăm conducătorilor auto să circule cu atenţie şi să respecte semnificaţia indicatoarelor montate temporar în zonele menţionate.
LUCRĂRI:
– Şos. Iancului şi Şos. Pantelimon;
– Piaţa Sudului;
– Bd. Liviu Rebreanu;
– Str. Valea Ialomiţei;
– Str. Râul Doamnei
SEMAFOARE DEFECTE:
– bd. Alexandru Averescu – bd. Ion Mihalache;
– şos. Mihai Bravu – bd. Ferdinand I.
ACCIDENTE RUTIERE:
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 10 accidente rutiere, în urma cărora 2 persoane au fost rănite grav, iar alte 9 rănite uşor.
Din 31 martie 2o18 nici un autoturism, microbuz sau vehicul comercial usor nu va mai putea iesi pe poarta fabricii daca nu va avea un astfel de sistem de alertare a serviciilor de salvare in caz de urgenta.
Sistemul va apela automat numarul unic de urgenta in cazul in care soferul sau pasagerii sunt raniti grav si nu pot suna la 112.
Nu toti eurodeputatii au fost de acord cu aceste noi prevederi pe motiv ca sistemul ar putea fi folosit pentru urmmarirea autovehiculului si implicit a persoanei.
Tocmai de aceea noile normele precizeaza ca datele stranse prin sistemul eCall vor fi minime: adica vor contine doar tipul masinii, carburantul folosit, ora accidentului, locatia exacta si numarul pasagerilor.
La randul lor producatorii vor fi obligati sa se asigure ca tehnologia eCall permite stergerea completa si permanenta a datelor colectate.
Anul trecut s-au inregistrat peste 25 de mii de victime ca urmare a accidentelor rutiere produse pe soselele din tarile Uniunii iar autoritatile europene spera ca introducerea acestui sistem sa reduca numarul victimelor cu 1o procente annual, spune raportorul Olga Sehnalova
eCall va juca un rol important in contextul in care Parlamentul european a decis ca numarul victimelor accidentelor rutiere sa fie redus cu 5o la suta pana in 2o2o iar eCall este una dintre masurile ce se vor implementa in vederea atingerii acestui obiectiv
Toate modelele noi de maşini şi microbuzele vor fi echipate cu un sistem de apel de urgenţă automat din 2018.
Acesta va permite alertarea serviciilor de salvare în cazul unui accident, potrivit unor prevederi legislative votate astăzi de Parlamentul European. Anul trecut au fost peste 25 de mii de victime în accidentele rutiere din Uniunea Europeana.
Noile sisteme de alertă cu care vor fi echipate automobilele şi microbuzele vor reduce această cifră cu până la 10% pe an, spun eurodeputaţii. Sistemul este bazat pe tehnologia numărului de urgenţă 112 şi este valabil în toate statele membre.
Serviciul va fi gratuit pentru a alerta automat echipele de salvare în cazul unor accidente grave. Astfel, acestea vor putea decide imediat tipul şi dimensiunea operaţiunii de salvare necesare ţi vor putea ajunge mai repede la accident.
Două accidente rutiere au avut loc în municipiul Iaşi la interval de câteva minute. În ambele cazuri au fost implicaţi şoferi care au consumat băuturi alcoolice.
Astfel, şoferul unui autoturism Hyundai Accent care circula spre strada Vasile Lupu a intrat în plin într-un Mercedes Clasa A ce venea de pe splai Bahlui. În urma impactului, Mercedes-ul s-a răsturnat, incidentul fiind soldat cu trei victime.
În urma testării cu aparatul etilotest a reieşit că şoferul autoturismului Hyunday consumase băuturi alcoolice, rezultatul fiind de 0,79 mg alcool pur în aerul expirat.
La câteva minute după, un alt accident a avut loc în apropiere de Piaţa Dacia. Şoferul unui microbuz care se deplasa pe bulevardul Dacia a pierdut controlul volanului şi a intrat în plin în zidul unei clădiri aflate în vecinătatea pieţei. Autoturismul a fost grav avariat.
În acest caz, politiştii rutieri efectuează cercetări pentru a stabili cauzele incidentului, însă martorii afirmă că şoferul ar consumat băuturi alcoolice, acest lucru fiind vizibil.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.