Ascultă Radio România Regional Live

acid folic

Pepenele roşu, fructul vedetă al verii

Pepenele roşu, fructul vedetă al verii

Publicat de Andrei Cretoiu, 13 iulie 2015, 11:45

Pentru zilele călduroase ale verii specialiştii ne recomandă consumul de pepene. Fie că sunt roşii sau galbeni aceste fructe sunt delicioase şi fac vara mai suportabilă datorită efectului răcoritor.

Pepenii roşii sunt, probabil, cele mai bune fructe care combat căldura în timpul verii. Aceste fructe bogate în nutrienţi sunt o alegere foarte bună pentru mese şi gustări, mai ales atunci când sunt combinate cu alte fructe şi legume. Sucul lor este răcoritor chiar dacă afară mercurul termometrului atinge temperaturi foarte ridicate.

Specialişti spun că pepenele roşu este practic o multivitamină, conţinând cantităţi excelente de vitamina A, vitamina B6,  vitamina C şi o serie de nutrienţi vitali pentru sănătate.

Pepenele roşu are un conţinut mai ridicat de licopen faţă de alte fructe şi legume, nu este bogat doar în vitamine, el mai conţine şi fibre, proteine, calciu, acid folic, magneziu şi potasiu. Potasiul ajută la păstrarea echilibrului balanţei fluidelor şi mineralelor în organism şi la menţinerea tensiunii arteriale normale. Nu conţine colesterol iar conţinutul în sodiu este foarte scăzut. Beta-carotenul descoperit în pepenele roşu stimulează vederea şi  creşterea osoasă. Seminţele sale sunt, de asemenea, bogate în proteine, magneziu, potasiu, fosfor, fier şi zinc.

Specialiştii spun că pepenele roşu poate fi un adevărat medicament împotriva diferitelor boli. Dacă suferim de probleme renale şi biliare, boli cardiovasculare, reumatism, constipaţie, acnee, boli de piele, consumul de pepeni roşii poate atenua sau chiar vindeca aceste afecţiuni.

Din cauza conţinutului lor ridicat de apă pepenii roşii au un efect diuretic excelent. Aceştia îndepărtează toxinele acumulate în organism. Aminoacizii şi enzimele întăresc efectul detoxifiant.

Pepenele roşu are un conţinut ridicat de apă şi sucul său este considerat ca o băutură energizantă în timpul verilor călduroase. El previne instalarea unei stări de deshidratare având un conţinut de apă de aproximativ 95 de procente.

Moduri netradiţionale pentru a vopsi ouăle de Paşte
Culinar joi, 13 aprilie 2017, 13:30

Moduri netradiţionale pentru a vopsi ouăle de Paşte

În Joia Mare, gospodinele vopsesc ouăle pentru Paşte. Majoritatea apelează la vopseaua din comerţ, însă există şi modalităţi mai puţin...

Moduri netradiţionale pentru a vopsi ouăle de Paşte
Preţul mielului va creşte înainte de Paşte
Culinar miercuri, 12 aprilie 2017, 11:30

Preţul mielului va creşte înainte de Paşte

Tocmai pentru că este Săptămâna Mare și pregătirile pentru sărbători sunt pe ultima sută de metri, unii dintre sibieni „testează”...

Preţul mielului va creşte înainte de Paşte
Vegetarienii consumă carne când sunt sub influența alcoolului
Culinar vineri, 16 octombrie 2015, 08:10

Vegetarienii consumă carne când sunt sub influența alcoolului

Cercetarea pe care site-ul VoucherCodesPro.co.uk a realizat-o pe 1.798 devegetarieni din Marea Britanie arată că una din trei persoane vegetariene...

Vegetarienii consumă carne când sunt sub influența alcoolului
Copiii americani preferă mâncărurile tradiționale israeliene
Culinar marți, 13 octombrie 2015, 15:30

Copiii americani preferă mâncărurile tradiționale israeliene

Potrivit unui studiu realizat de nutriţioniştii americani, copiii americani preferă mâncărurile tradiționale israeliene. Pe Youtube a apărut...

Copiii americani preferă mâncărurile tradiționale israeliene
Culinar vineri, 9 octombrie 2015, 08:00

Târg de produse bio la Constanţa

Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa organizează, în perioada 8-11 octombrie 2015, Târgul Exponatura, un eveniment...

Târg de produse bio la Constanţa
Culinar luni, 28 septembrie 2015, 08:10

Cercetătorii români revoluționează industria alimentară.

Angajatii de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie şi Nutriţie Animală Baloteşti au dezvoltat, în colaborare cu...

Cercetătorii români revoluționează industria alimentară.
Culinar sâmbătă, 26 septembrie 2015, 11:30

FOTO / ‘Roadele Toamnei’ la Muzeul Satului Bănățean: Ofertă bogată, prețuri comparabile cu cele din piețe

O nouă ediție a expoziției cu vânzare ‘Roadele Toamnei’ s-a deschis la Muzeului Satului Bănățean de la Pădurea Verde din Timișoara. Pe...

FOTO / ‘Roadele Toamnei’ la Muzeul Satului Bănățean: Ofertă bogată, prețuri comparabile cu cele din piețe
Culinar luni, 14 septembrie 2015, 10:00

Suntem ceea ce mâncăm!

Ne tot văităm că pe zi ce trece ne pierdem sănătatea: ne supără ba una ba alta: ficatul, pancreasul, inima, stomacul, circulaţia şi cine...

Suntem ceea ce mâncăm!