A intrat în vigoare acordul de liber schimb dintre Uniunea Europeană şi Ucraina
Publicat de Andrei Cretoiu, 6 ianuarie 2016, 09:30 / actualizat: 7 ianuarie 2016, 14:38
Odată cu începutul noului an a intrat în vigoare acordul de liber schimb dintre Uniunea Europeană şi Ucraina.
Aşa-numitul Acord de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Uniunea Europeană şi Ucraina este parte a Acordului de Asociere semnat în iunie 2014. Restul prevederilor au intrat în vigoare încă din toamna aceluiaşi an.
Acordul de liber schimb constituie o piatră de hotar a legăturilor economice bilaterale, oferind beneficii economice substanţiale ambelor părţi – se arată în comunicatul Comisiei Europene. Companiilor ucrainene li se deschide un acces stabil, totodată preferenţial la cea mai mare piaţă a lumii, cu 500 de milioane de potenţiali clienţi, în timp ce firmelor din Uniunea Europeană li se va asigura un acces facilitat la piaţa ucraineană, creându-se premisele unor noi parteneriate, reciproc avantajoase.
Consumatorul de rând din ţara vecină va avea de câştigat prin diversificarea ofertei de mărfuri de calitate şi preţuri mai mici, ca urmare a intensificării competiţiei.
Cecilia Malmström, comisar european pentru comerţ: „Acordul de liber schimb este un instrument important, dar nu va rezolva toate problemele în mod automat. Este un instrument care în primul rând trebuie folosit, de aceea reformele, climatul economic favorabil sunt deosebit de importante. DCFTA nu vizează exclusiv comerţul, este în acelaşi timp un parteneriat, în cadrul căruia putem crea condiţii favorabile investiţiilor atât de importante pentru creşterea economică şi a locurilor de muncă! Este totodată un forum al conlucrării, care ne oferă posibilitatea de a asista autorităţile ucrainene pe calea implementării reformelor, de a ne oferi ajutorul în stabilirea unor noi standarde, compatibile cu normele europene -în special în domeniul agricol- care să stimuleze exporturile, nu numai către Uniunea Europeană, ci şi către alte colţuri ale lumii.
Acordul oferă acces companiilor ucrainene la piaţa europeană cu două condiţii: respectarea regulilor şi competitivitatea produselor!”
Obiectivele cuprinse în document, cum ar fi apropierea de cerinţele legislaţiei europene în reglementarea unor domenii ca achiziţiile publice, competiţia sau protejarea drepturilor de proprietate intelectuală contribuie la modernizarea şi diversificarea economiei ucrainene, la combaterea corupţiei.
Toate acestea vor face ţara vecină mai atractivă pentru investitorii străini, îmbunătăţind mediul de afaceri şi facilitând integrarea economiei ucrainene în cea mondială.
Cecilia Malmström: „Odată cu intrarea în vigoare a acordului de liber schimb, se deschid o multitudine de posibilităţi. Uniunea Europeană aşteaptă cu nerăbdare conlucrarea strânsă pentru a exploata la maxim şansele oferite de tratat.”
Conform unor studii independente, simpla implementare a acordului de liber schimb va aduce pe termen mediu un plus de aproximativ 6 procente produsului intern brut ucrainean şi o creştere cu 12% a bunăstării cetăţenilor.