Ascultă Radio România Regional Live

actor

Actorul și regizorul Petru Hadârcă – dornic de Soarele dimineților din copilărie

Actorul și regizorul Petru Hadârcă – dornic de Soarele dimineților din copilărie

Publicat de Camelia Teodosiu, 21 noiembrie 2023, 09:53

În Biblioteca de Bucurii ne întâlnim cu actorul şi regizorul Petru Hadârcă – un om plin de creativitate, umor și subtilitate artistică.

Petru Hadârcă a fost actor la teatrele „Luceafărul” şi „M. Eminescu” din Chişinău, precum şi la Teatrul „Ion Creangă” din Bucureşti. Între 1995-1997 a  colaborat cu Teatrul „Nottara” din Bucureşti. Timp de mai mulţi ani a fost director artistic al Studioului de creaţie „Apropont” din Chişinău, al Teatrului muzical „Ginta Latină”, precum şi al Teatrului Naţional „M. Eminescu”. A realizat roluri principale în peste 50 de spectacole de teatru, filme televizate şi artistice.

Reputatul actor şi regizor este laureat al mai multor festivaluri din România şi Republica Moldova.

Petru Hadârcă se prezintă pentru dumneavoastră cu ceea ce consideră că este mai important şi îi conturează personalitatea.

„Mulțumesc mult pentru apreciere, mulțumesc mult pentru invitație! În primul rând, cred că ceea ce îmi conturează personalitea este sufletul. De aici pornim. Apoi, scrierea, comunicarea și emoțiile pe care încercăm să le propunem celor care ne ascultă, celor care ne văd în scenă și celor care au interesul să vin să vadă ceva…aparte. Eu mă regăsesc de multe ori în recitaluri, fiind vorba și de actori. Mă regăsesc, și o perioadă era când chiar mă regăseam în perioada interbelică, prin versurile lui Tănase. Făcusem și câteva recitaluri cu cunoscutul „Nu-s Parale” –  de la Chișinău, la Iași, tot românu-i nevoiaș, nu avem ce pune-n oale – nu-s parale, dar de-ajungi parlamentar pe un fir la buzunar ai scăpat de angarale – sunt parale, era o adaptare.

…Și emoții aparte, pentru că în anii 90 am simțit acel ecou din perioada interbelică și l-am regăsit și în perioada de tranziție, atât a Bucureștiului, cât și a Chișinăului.

Mă regăsesc în spectacole, mă regăsesc în anumite personaje pe care le interpretez în calitate de actor, iar în montări, atunci când semnez regia, mă regăsesc în ansamblu, în toți în actorii, în mizanscene, în scenografie…, în acea coloană sonoră și cred că și prietenii, și nu numai prietenii, toți mă cunosc „de-a fir a păr”, pentru că nu sunt un om care ar ascunde ceva. Tot ce ce am în gând, tot ce am de spus, o spun direct. Îmi place să fiu corect și îmi place să nu merg pe ocolișuri. Dacă am să spun ceva cuiva, eu spun „verde în față”.

Cum era Petru Hadârcă, copil?

„Eram dornic de acel soare de dimineață și aveam senzația, în copilărie, că n-o să mă satur de joacă.

Nu mi-a plăcut niciodată colectivizarea, nu mi-a plăcut când părinții au încercat, să mă dea la creșă, la 3 anișori, să mă dea la grădiniță cu toți copiii… Și mai ales nu-mi plăcea să dorm la amiază și ajunsesem la un moment dat, când străbunica mă ducea dimineața și îmi dădea drumul pe poartă, în curtea grădiniței, iar eu pândeam momentul și săream gardul și eram înainte ei acasă. Și au văzut ai mei că nu fac colectivizarea cu mine și m-au lăsat să cresc alături de ea și, mai ales vara, duminicile…

Aveam norocul că în satul nostru, în Sângerei, n-a fost închisă biserica și a mergeam cu ea, duminica, până a merge la școală; când eram deja la școală, era interzis copilului să fie prezent la slujbe religioase, iar până la 7 anișori am avut norocul ăsta să merg cu bunica la biserică, duminica, să mă învețe ea cum să țin degetele, să fac rugăciunea, să spun Tatăl Nostru…

A mai fost și deschiderea asta, căldura părintească a lui taică-meu, a maică-mii și iernile, când erau de un alb imaculat cu troieni frumoase, cu sărbătorile de iarnă, de Crăciun, Sfântul Vasile când mergeam cu plugușorul la rude, îndeosebi. Iar iarna, maică-mea făcea șezători și întindea războiul în casa mare, război de țesut, și eram ascuns și eu printre ghemurile, cele colorate, între culori calde. Și asta a fost copilăria mea, deci îmi amintesc cu nostalgie și cu emoție frumoasă pentru că acele culori m-au urmărit și mă urmăresc încontinuu pe parcursul vieții.”

Interviul realizat cu actorul și regizorul Petru Hadârcă este așezat pentru ascultare, pe rafturile Bibliotecii de Bucurii.

Realizator: Camelia Teodosiu

Foto: Camelia Teodosiu

Abilități sociale în învățarea mixtă pentru rezultate mai bune ale elevilor
Biblioteca de bucurii miercuri, 6 decembrie 2023, 22:11

Abilități sociale în învățarea mixtă pentru rezultate mai bune ale elevilor

Social Skills in Blended Learning for better student Achievement Astăzi vom discuta despre un proiect finanțat prin programul Erasmus+ al Uniunii...

Abilități sociale în învățarea mixtă pentru rezultate mai bune ale elevilor
Valahii din Moravia – monografie fotografică
Biblioteca de bucurii joi, 30 noiembrie 2023, 13:14

Valahii din Moravia – monografie fotografică

În această ediție a emisiunii, așezăm pe rafturile Bibliotecii noastre o monografie fotografică despre valahii din Moravia. Oamenii de aici...

Valahii din Moravia – monografie fotografică
Acte caritabile pentru susținerea educației
Biblioteca de bucurii luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
„Nu contează de unde vii, ci încotro te îndrepți și ce devii”
Biblioteca de bucurii miercuri, 25 octombrie 2023, 16:39

„Nu contează de unde vii, ci încotro te îndrepți și ce devii”

Ne regăsim în acest spațiu ca să împărtășesc emoția unei povești care m-a impresionat. Nu numai pe mine, ci pe toți cei care au aflat-o....

„Nu contează de unde vii, ci încotro te îndrepți și ce devii”
Biblioteca de bucurii joi, 28 septembrie 2023, 10:17

Maia în rețete cu secrete… dezvăluite la Târgul Pâinii

Bun găsit în spațiul dedicat ideilor și subiectelor care inspiră frumusețea vieții. Pentru subiectul acestei ediții a emisiunii, m-am oprit...

Maia în rețete cu secrete… dezvăluite la Târgul Pâinii
Biblioteca de bucurii joi, 21 septembrie 2023, 13:36

Efectul Picasso într-un buncăr pe un diamant  

Întâlnirea lui Erwin Kessler cu Pablo Picasso la MAre Bun găsit, vă spune Camelia Teodosiu dintr-un spațiu încărcat de frumusețea artei,...

Efectul Picasso într-un buncăr pe un diamant  
Biblioteca de bucurii miercuri, 13 septembrie 2023, 09:52

Poezia ca definiție a frumuseții vieții

Cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti desfăşurat între 11 – 17 septembrie, este apreciat drept unul...

Poezia ca definiție a frumuseții vieții
Biblioteca de bucurii joi, 10 august 2023, 16:57

Împreună pictăm Catedrala Mântuirii Neamului

În București, pe „Dealul Arsenalului”, mare construcție hărăzită să atingă Cerul. Este Catedrala Mântuirii Neamului cu semnificație...

Împreună pictăm Catedrala Mântuirii Neamului

Frumusețea  “insulei UNATC”  – proiecție semnată de Liviu Lucaci

Frumusețea  “insulei UNATC”  – proiecție semnată de Liviu Lucaci

Publicat de Camelia Teodosiu, 7 iulie 2022, 15:35

“Lumea-ntreagă e o scenă şi toţi oamenii actori”. Aceste cuvinte memorabile ale  lui William Shakespeare sunt integrate în firescul celor care s-au identificat cu personajele intepretate și au devenit emblematici pentru lumea teatrului și a filmului.

Vă propun să fiți alături de mine într-o scurtă vizită la Universitatea Națională de Artă teatrală și Cinematografică București – UNATC, unde ne întâlnim cu rectorul acestei instutuții  – Liviu Lucaci. Ne întâmpină cu bucurie, ca un vechi prieten și ne face să ne simțim în largul nostru.

Are o personalitate puternică prin discreția care nu intimidează, nu agresează și nu impune relații de forță. De aceea, câștigă cu ușurință încrederea celor din jur, dând de înțeles că ”este loc sub soare pentru toată lumea”.

Invitat în emisiunea nostră, Liviu Lucaci ne vorbește atât în calitate de  actor la Teatrul Național din București, cât și ca expert în comunicare cu competențe în dezvoltarea personală, leadership și inițiativă antreprenorială. Din decembrie 2019 este Rectorul UNATC, iar în 2021 devine Președintele Consorțiului universitar Arte, proaspăt înființat.

În această ediție a emisiunii aflăm despre  realizările care au poziționat UNATC-ul ca o instituţie modernă, recunoscută pe plan internațional, despre proiectele sociale care aduc un plus de motivație pentru studenții și chiar pentru profesorii de aici și despre misiunea pe care absolvenții o au pentru a face lumea mai frumoasă.

Scriitor, regizor și profesor de arta actorului la UNATC, Liviu Lucaci ne destăinuie că a vrut să facă multe lucruri în viață și a experimentat diferite alte domenii care l-au ajutat să se bucure de ceea ce este  și face acum.

Iată o scurtă descriere a misiunii UNATC cu principalele direcții strategice, activități și proiecte:

Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) este o instituţie publică de învăţământ superior finanţată de stat, recunoscută pe plan internațional. Prin programele sale, care pun accentul pe cercetare, inovație, diversitate și interdisciplinaritate, Universitatea le oferă studenților oportunitatea de a se specializa în domeniul teatrului și în cel al filmului, precum și în domenii mixte, la nivel de licență, master și doctorat.

Strategii generale UNATC

Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București constituie atât un centru național modern de educație artistică și vocațională, cât și o comunitate culturală, ce se implică activ  în problemele sociale ale cetății din care face parte.

Proiectele de mai jos arată clar în agendele sale cele trei arii esențiale pentru orice strategie sau inițiativă UNATC: Educația, de tip Modern, raportată permanent la problematica Socială. Pentru că UNATC este adeptul dialogului viu, proiectele și strategiile de mai jos se fundamentează, se derulează și se dezvoltă în varii parteneriate academice și instituționale.

  • Propunere și succes – Program de studii universitare de licenţă ACTORIE, REGIE, COREGRAFIE, PĂPUȘI MARIONETE cu durată de 4 ani
  • Consorțiul ARTE
  • Teatrul în școli
  • Caravana UNATC pentru Românii de pretutindeni
  • UNATC combate traficul de persoane și sclavia modernă
  • Insula UNATC
  • UNATC pe Bicicletă!

Propunere și succes – Program de studii universitare de licenţă ACTORIE, REGIE, COREGRAFIE, PĂPUȘI MARIONETE cu durată de 4 ani
Agenda: UNATC Educațional

Succesul din aprilie 2022Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” salută cu bucurie decizia Ministrului Educației, domnul Sorin Cîmpeanu, conform căreia, prin Ordonanță de urgență, facultățile din domeniul artelor spectacolului își vor mări perioada de studii de la 3 la 4 ani.

Decizia cheie, prin care educația universitară în domeniul artelor spectacolului se racordează just la un cadru temporal realist pentru o formare academică de calitate, reprezintă rezultatul inițiativei și efortului colectiv al Consorțiului Universitar Arte, al cărui Președinte este prof. univ. dr. Liviu Lucaci, Rectorul UNATC.

„E o bucurie să anunț trecerea de la 3 la 4 ani a studiilor din domeniul artelor spectacolului. E un pas mare pentru noi, un vis care se împlinește azi, o decizie a Ministerului Educației care, printr-o ordonanță de urgență în curs de apariție, sprijină demersul nostru, al Consorțiului Universitar Arte pe care îl conduc ca președinte în exercițiu de mărire a perioadei de formare a profesioniștilor pentru teatru. Mulțumesc colegilor mei Rectori care au votat în unanimitate inițiativa Consorțiului, înțelegând nevoia continuării unei tradiții teatrale care a dat de-a lungul timpul minunați oameni de scenă, și îi aștept la scoală pe toți cei care vor să devină studenți în teatru și artele spectacolului.  Cu siguranță vom întări calitatea învățământului artistic teatral prin această schimbare mult așteptată. Viață  lungă pe scândură! – cum se zice în teatru” declară Rectorul UNATC, prof. univ. dr. Liviu Lucaci.

Încă de la finalul anului 2019, UNATC a reclamat şi menţionat necesitatea introducerii unor cursuri care să asigure studenților pregătirea transdisciplinară, formarea lor profesională şi culturală sincronă cu dinamica actuală: este nevoie de cursuri de antreprenoriat artistic, de impresariat artistic, de pedagogie teatrală, de elaborare şi management al proiectelor de finanţare, de îndrumare pentru obţinerea de fonduri nerambursabile pentru proiectele artistice sau cum se pot accesa fonduri europene, aşa cum se justifică un curs pentru dezvoltarea abilităţii de a redacta documente oficiale necesare în parcursul profesional.

Într-un program de studii extins la 4 ani, putem dezvolta abilităţile de comunicare şi cognitive esenţiale, precum: gândirea critică, aptitudinile analitice, creativitatea, soluţionarea optimă a problemelor şi rezidenţa, care facilitează tranziţia absolvenţilor noştri către piaţa muncii.

Consorțiul ARTE
Agenda: UNATC Educațional

Constituirea Consorțiului Universitar Arte
Învățământul superior artistic din România a făcut un pas esențial pe 12 iunie 2021: constituirea, la Iași, în prezența Ministrului Educației, a Consorțiului Universitar Arte. Președinte al Consiliului de administrație a fost ales prof. univ. dr. Liviu Lucaci, Rectorul Universității Naționale de Artă teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București.â

Inițiativa fondării acestui consorțiu universitar aparține a șapte instituții de prestigiu din învățământul superior cu profil artistic din România: Universitatea Națională de Artă teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, Universitatea Națională de Muzică din București, Universitatea de Artă și Design din Cluj Napoca, Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, Universitatea de Arte din Târgu-Mureș și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Acestora li se adaugă, cu titlu de invitate permanente, alte unsprezece instituții ce au în componență programe de învățământ universitar artistic: Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea „Transilvania” din Brașov, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, Universitatea „Ovidius” din Constanța, Universitatea din Craiova, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din Oradea, Universitatea din Pitești, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și Universitatea „Valahia” din Târgoviște.

Consorțiul universitar Arte își propune promovarea intereselor învățământului universitar cu profil artistic, crearea de strategii comune, colaborarea cu entități academice și artistice similare, eficientizarea și reducerea semnificativă a costurilor academice prin folosirea în comun a infrastructurii didactice și de cercetare, promovarea de programe academice comune, oferirea studenților posibilitatea de a urma specializări și cursuri pe baza acumulării și transferului de credite, facilitarea mobilității cadrelor didactice.

Teatrul în școli
Agenda UNATC Educațional, UNATC Modern

UNATC s-a implicat activ în promovarea beneficiilor pe care educația teatrală le poate avea în formarea individualității umane. Integrat în procesul educațional încă din copilărie, teatrul poate dezvolta tânărului competențe și abilități care îl ajută să se integreze cu mai mare ușurință în comunitate, să chestioneze fenomele din mediul înconjurător și să acționeze într-un mod creativ.

A apărut, astfel, UNATC Junior, proiect de dezvoltare instituțională finanțat de Ministerul Educației, inițiat în 2016, continuat până în ziua de astăzi. Proiectul și-a propus să evidențieze beneficiile aplicării metodelor specifice artei teatrului în educația copilului și a adolescentului. În același timp, activitățile propuse în cadrul proiectului constituie o posibilitate concretă de practică universitară. S-au organizat module de ateliere cu jocuri teatrale destinate copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani, susținute de studenții Master Pedagogie Teatrală, sub coordonarea profesorilor lor. Proiectul a fost gândit să permită părinților copiilor și profesorilor din învățământul preuniversitar să asiste la ateliere, cu posibilitatea de participare activă, astfel încât copilul să descopere bucuria jocului alături de adult, generând o formă nouă de comunicare.

Eforturile depuse în ultimii ani și-au găsit împlinirea în momentul în care propunerile de programe cu specific teatral au primit aprobare de la Ministerul Educației pentru a fi integrate în Curriculum la Decizia Școlii (CDS), în 2020:

  • „Eu și scena” (clasele a III-a/a IV-a), aprobată prin ordinul ministrului educaţiei şi cercetării nr. 5530/08.09.2020
  • „Teatru și noi” (clasele a VI-a/a VII-a), aprobată prin ordinul ministrului educaţiei şi cercetării nr. 5662/30.09.2020
  • „Laboratorul de teatru” (clasele a X-a/a XI-a), aprobată prin ordinul ministrului educaţiei şi cercetării nr. 5663/30.09.2020

Caravana UNATC pentru Românii de pretutindeni
Agenda: UNATC Social, UNATC Educațional
Partener: Administrația Prezidențială, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Caravana teatrului pentru diasporă  reprezintă un proiect esențial inițiat de către UNATC în anul 2021, în parteneriat cu Administrația Prezidențială și Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Caravana teatrului pentru diasporă, concept de intervenție culturală, își are originea în Caravana UNATC Junior. Proiect început în 2018, Caravana UNATC se încadrează în domeniul echității sociale, în vederea incluziunii sociale și sporirii accesului la învățământul superior, mai ales a persoanelor din medii dezavantajate, corelarea ofertei educaționale cu cererea pieței muncii (inclusiv la cele privitoare la consilierea și orientarea în carieră).

UNATC se implică la modul concret în proiectele educaționale, culturale și de incluziune socială destinate românilor și copiilor din străinătate.

În cadrul acestei cooperări, studenții și profesorii Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică„I. L. Caragiale” din București doresc să le ofere copiilor din diaspora românească reîntâlnirea cu limba și cultura țării din care provin.

Caravana teatrului pentru diasporă are în program pentru anul 2022 trei deplasări în comunitățile românețti din străinătate.

Caravana UNATC pentru diasporă este un proiect care va avea activități de bază, adaptate la fiecare grup de lucru:

  • Ateliere de jocuri teatrale;
  • Spectacole de teatru pentru copii;
  • Distribuire de material didactic: cărțile publicate la editura UNATC Press, cum ar fi: Gramatica prin jocuri teatrale, Mitologia românească prin jocuri teatrale, Jocuri teatrale. Manual pentru clasele 0-IV, Jocuri teatrale. Manual pentru clasele V-VIII, Jocuri teatrale. Manual pentru clasele IX-XII.

Caravana UNATC pentru diasporă este pe deplin susținută și de către CINETic – Centrul internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative, din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București. Experiența impresionantă a acestui Centru de cercetare se alătură Caravanei UNATC pentru diasporă, prin propuneri efective precum:

  • publicului din diaspora i se va facilita cunoașterea culturii românești prin intermediul tehnologiilor creativ moderne
  • utilizarea Realității virtuale și Realității augmentate
  • Folosirea tehnicilor digitale din cinematografie, interacțiunii digitale sunet-lumină, animației digitale, scenografiei virtuale, designului de jocuri digitale
  • Dezvoltarea de aplicații digitale specifice acestui proiect
  • Proiectarea de tururi virtuale, în cadrul cărora, atât românii din diaspora, cât și publicul local, vor putea călători digital în locuri emblematice din România și se vor putea întâlni cu personalități culturale și istorice
  • Asigurarea, prin aceste multiple tehnologii creative, folosite în scop educațional și artistic, a unei adevărate experiențe imersive în cultura națională. Această experiență multisenzorială și pe deplin imersivă urmărește și creșterea gradului de conștientizare a sentimentului și identității naționale și refacerea legăturilor culturale cu spațiul cultural românesc.

UNATC combate traficul de persoane și sclavia modernă
Agenda: UNATC Social, Artă Educațională
Partener: Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între femei și bărbați – Conf. Univ. Dr. Aurora Martin

Credem că este de datoria noastră să contribuim la procesul de conștientizare a unui subiect care ne privește la nivel profund pe noi toți. UNATC sprijină și contribuie activ la acest proces, atât prin includerea tematică în proiectele de teatru și film, cât și prin dialogul permanent cu partenerii implicați în această arie de responsabilitate socială.

Indicele Global al Sclaviei (the Global Slavery Index) estimează că în România exista în 2018 un risc de vulnerabilitate la forme de sclavie modernă de 33,88%. Conform estimărilor, aproximativ 86.000 de români sunt sclavi, reprezentând o proporție de 4,32/1000 de oameni, comparativ cu media de 3,9/1000 de oameni, la nivelul Europei. Traficul de persoane se realizează în România, conform datelor oficiale (ANITP), în proporție de 68,8% în scopul exploatării sexuale, urmată de exploatare prin muncă, furt, cerșetorie dar și alte forme de exploatare.

Pe 24 februarie 2021, UNATC „I.L. Caragiale” București a găzduit  dezbaterea online de aproape trei ore „De Dragobete, despre Loverboy”.

Cu toții am vorbit despre un subiect grav al societății românești și nu numai: traficul de persoane și sclavia modernă. Societatea contemporană, conform statisticilor, conține forme și practici de sclavie modernă, trafic de persoane și exploatare umană în număr mai mare ca oricând. România reprezintă una din sursele principale ale exploatării prin muncă și ale traficului sexual.

8 mai 2021 – Testimoniale video ale studenților UNATC în contextul „Săptămânii egalității de șanse între femei și bărbați”

Proiectele teatrale UNATC de artă educațională, coordonate de conf.univ.dr. Radu Apostol și lect.univ.dr. Mihaela Michailov, tratează tematica egalității de șanse și traficul de persoane.

Filmul emoționează, educă și uneori poate salva vieți! Da, este adevărat!

Regizorul Helmis Napoleon, Profesor Dr. Universitar la UNATC „I.L. Caragiale” București, este autorul filmului Italiencele,  ce tratează tematica gravă a traficului de ființe vii. Acest film a schimbat radical, în bine, destinul unei adolescente, aici în România.

La exact un an distanță, pe 24 februarie 2022, UNATC „I.L. Caragiale” București a găzduit  dezbaterea online „De Dragobete, despre Loverboy”,  alături de Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități din Senat și American Council for International Education din România (Programul Professional Fellows).

Insula UNATC
Agenda: UNATC Educațional, UNATC Modern
Scop: reamenajarea curții UNATC pentru a crea un tot unitar din punct de vedere arhitectural și al designului cu clădirea UNATC, servind scopurile didactice, misiunea și valorile UNATC

Principii – Linii directoare:

  • Să constituie un environment perfect pentru performarea actului didactic și artistic UNATC
  • Mediu fizic academic amenajat astfel încât să constituie al treilea mare profesor UNATC
  • Să devină o Insulă a excelenței  în educația artistică
  • Să ofere studenților o reală și memorabilă experiență în relația cu mediul fizic academic/universitar de studiu
  • Să fie un un spațiu cu adevărat imersiv, o lume cu identitate clară
  • Să faciliteze desfășurarea conform rigorilor academice a actului didactic UNATC, dar să permită și să încurajeze și experimentul artistic
  • Un spațiu inspirațional & de happening  educațional și artistic
  • Să poată potența o mai bună relație student-profesor, dar și student-spațiul academic ales – pentru student să devină un ACasă UNATC
  • Prin toate elementele de design, de la nivel macro la nivel micro, să fie un organism viu

Proiect demarat în toamna anului 2021
Martie 2022 – 90% din proiect este gata.

UNATC pe Bicicletă!
Agenda: UNATC Social¸UNATC Verde, UNATC Modern

Micro campanie de:
o    Conștientizare a unei probleme a comunității orașului București – poluarea
o   responsabilizare socială a publicului intern prin încurajarea folosirii transportului alternativ – folosirea bicicletei
o   realizarea efectivă pentru și cu publicul intern-comunitatea UNATC a două obiective interne
▪  parcare pentru biciclete
▪  Achiziționarea de biciclete – prin parteneriate publice și private -, care vor putea fi folosite gratuit de către membrii comunității UNATC
o   Întărire a sentimentului de comunitate și grup unitar UNATC – ”A face ceva împreună”
o   Implicarea UNATC în problemele comunității

Debut campanie: 12 februarie 2021
Hashtag-ul principal al campaniei: #unatcpebicicleta

Tipuri de materiale realizate:

  • filmulețe scurte, cu membrii comunității UNATC, studenți și profesori, folosind bicicleta, cu mesajul explicit ”Susțin UNATC pe Bicicletă”
  • fotografii cu membrii comunității UNATC, studenți și profesori, publicate în Social Media personală sau a UNATC, cu hashtagul #unatcpebicicletă
  • publicare săptămânală a materialelor campaniei în Social media UNATC: Facebook, YouTube, Instagram, TikTok.

Realizator: Camelia Teodosiu
Fotografii: UNATC București

Abilități sociale în învățarea mixtă pentru rezultate mai bune ale elevilor
Biblioteca de bucurii miercuri, 6 decembrie 2023, 22:11

Abilități sociale în învățarea mixtă pentru rezultate mai bune ale elevilor

Social Skills in Blended Learning for better student Achievement Astăzi vom discuta despre un proiect finanțat prin programul Erasmus+ al Uniunii...

Abilități sociale în învățarea mixtă pentru rezultate mai bune ale elevilor
Valahii din Moravia – monografie fotografică
Biblioteca de bucurii joi, 30 noiembrie 2023, 13:14

Valahii din Moravia – monografie fotografică

În această ediție a emisiunii, așezăm pe rafturile Bibliotecii noastre o monografie fotografică despre valahii din Moravia. Oamenii de aici...

Valahii din Moravia – monografie fotografică
Actorul și regizorul Petru Hadârcă – dornic de Soarele dimineților din copilărie
Biblioteca de bucurii marți, 21 noiembrie 2023, 09:53

Actorul și regizorul Petru Hadârcă – dornic de Soarele dimineților din copilărie

În Biblioteca de Bucurii ne întâlnim cu actorul şi regizorul Petru Hadârcă – un om plin de creativitate, umor și subtilitate artistică....

Actorul și regizorul Petru Hadârcă – dornic de Soarele dimineților din copilărie
Acte caritabile pentru susținerea educației
Biblioteca de bucurii luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Biblioteca de bucurii miercuri, 25 octombrie 2023, 16:39

„Nu contează de unde vii, ci încotro te îndrepți și ce devii”

Ne regăsim în acest spațiu ca să împărtășesc emoția unei povești care m-a impresionat. Nu numai pe mine, ci pe toți cei care au aflat-o....

„Nu contează de unde vii, ci încotro te îndrepți și ce devii”
Biblioteca de bucurii joi, 28 septembrie 2023, 10:17

Maia în rețete cu secrete… dezvăluite la Târgul Pâinii

Bun găsit în spațiul dedicat ideilor și subiectelor care inspiră frumusețea vieții. Pentru subiectul acestei ediții a emisiunii, m-am oprit...

Maia în rețete cu secrete… dezvăluite la Târgul Pâinii
Biblioteca de bucurii joi, 21 septembrie 2023, 13:36

Efectul Picasso într-un buncăr pe un diamant  

Întâlnirea lui Erwin Kessler cu Pablo Picasso la MAre Bun găsit, vă spune Camelia Teodosiu dintr-un spațiu încărcat de frumusețea artei,...

Efectul Picasso într-un buncăr pe un diamant  
Biblioteca de bucurii miercuri, 13 septembrie 2023, 09:52

Poezia ca definiție a frumuseții vieții

Cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti desfăşurat între 11 – 17 septembrie, este apreciat drept unul...

Poezia ca definiție a frumuseții vieții

Roluri de poveste pentru cei care cred în ”Vrajitorul din Oz”

Roluri de poveste pentru cei care cred în ”Vrajitorul din Oz”

Publicat de Camelia Teodosiu, 6 noiembrie 2021, 17:50

În Biblioteca de Bucurii, ne întâlnim cu personaje îndrăgite, înșiruite celor mici, dar și celor mari care apreciază vorbele cu tâlc. Povestitorul nostru este tânărul actor Ciprian Niculae care se prezintă ca ”o persoană foarte sociabilă care învață repede și se descurcă în orice situație, indiferent de dificultate”.

În prezent, prin rolurile interpretate, Ciprian Niculae îi emoționează pe cei care aleg piesele Teatrului Ion Creangă din București. El este Leul cel Fioros din Supereroii revin, Cocoșul din Punguța cu doi Bani, Jack din Jack si vrejul de fasole, personaje diferite din Orașul de smarald, maimuța înaripată în piesa Vrajitorul din Oz.

Articol integral și podcast: romaniadenota10.ro

Abilități sociale în învățarea mixtă pentru rezultate mai bune ale elevilor
Biblioteca de bucurii miercuri, 6 decembrie 2023, 22:11

Abilități sociale în învățarea mixtă pentru rezultate mai bune ale elevilor

Social Skills in Blended Learning for better student Achievement Astăzi vom discuta despre un proiect finanțat prin programul Erasmus+ al Uniunii...

Abilități sociale în învățarea mixtă pentru rezultate mai bune ale elevilor
Valahii din Moravia – monografie fotografică
Biblioteca de bucurii joi, 30 noiembrie 2023, 13:14

Valahii din Moravia – monografie fotografică

În această ediție a emisiunii, așezăm pe rafturile Bibliotecii noastre o monografie fotografică despre valahii din Moravia. Oamenii de aici...

Valahii din Moravia – monografie fotografică
Actorul și regizorul Petru Hadârcă – dornic de Soarele dimineților din copilărie
Biblioteca de bucurii marți, 21 noiembrie 2023, 09:53

Actorul și regizorul Petru Hadârcă – dornic de Soarele dimineților din copilărie

În Biblioteca de Bucurii ne întâlnim cu actorul şi regizorul Petru Hadârcă – un om plin de creativitate, umor și subtilitate artistică....

Actorul și regizorul Petru Hadârcă – dornic de Soarele dimineților din copilărie
Acte caritabile pentru susținerea educației
Biblioteca de bucurii luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Biblioteca de bucurii miercuri, 25 octombrie 2023, 16:39

„Nu contează de unde vii, ci încotro te îndrepți și ce devii”

Ne regăsim în acest spațiu ca să împărtășesc emoția unei povești care m-a impresionat. Nu numai pe mine, ci pe toți cei care au aflat-o....

„Nu contează de unde vii, ci încotro te îndrepți și ce devii”
Biblioteca de bucurii joi, 28 septembrie 2023, 10:17

Maia în rețete cu secrete… dezvăluite la Târgul Pâinii

Bun găsit în spațiul dedicat ideilor și subiectelor care inspiră frumusețea vieții. Pentru subiectul acestei ediții a emisiunii, m-am oprit...

Maia în rețete cu secrete… dezvăluite la Târgul Pâinii
Biblioteca de bucurii joi, 21 septembrie 2023, 13:36

Efectul Picasso într-un buncăr pe un diamant  

Întâlnirea lui Erwin Kessler cu Pablo Picasso la MAre Bun găsit, vă spune Camelia Teodosiu dintr-un spațiu încărcat de frumusețea artei,...

Efectul Picasso într-un buncăr pe un diamant  
Biblioteca de bucurii miercuri, 13 septembrie 2023, 09:52

Poezia ca definiție a frumuseții vieții

Cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti desfăşurat între 11 – 17 septembrie, este apreciat drept unul...

Poezia ca definiție a frumuseții vieții

Filmul „Scara”, în cinematografe din 15 octombrie!

Filmul „Scara”, în cinematografe din 15 octombrie!
Foto: Sursa foto: Scara/facebook

Publicat de Andra Radu, 21 septembrie 2021, 14:00

Filmul „Scara”, despre destinul unui actor român celebru, în regia lui Vlad Păunescu, intră în cinematografe din 15 octombrie.

Pelicula urmăreşte parcursul unui tânăr venit din provincie la Bucureşti, unde devine unul dintre cei mai talentaţi actori ai generaţiei sale, un star al anilor ’80, iar apoi o figură marcantă a evenimentelor din jurul Revoluţiei din Decembrie 1989 şi Mineriadei.

Inspirat din fapte reale, filmul este construit pe mai multe planuri şi surprinde viaţa în teatrele bucureştene şi magia din jurul unui spectacol legendar – „Karamazovii”, de la Teatrul Nottara, demolările bisericilor de către comunişti sau zbuciumul interior al personajului principal, un rebel tot mai constrâns de regim.

Din distribuţia filmului, care numără peste 80 de personaje, fac parte actori consacraţi precum Eduard Trifa, Horaţiu Mălăele, Valentin Teodosiu, Ioana Crăciunescu, Nicodim Ungureanu, Ion Andrei Ionescu, Magda Catone, Dragoş Galgoţiu (regizor de teatru aflat la debut ca actor în lungmetraj), dar şi actori tineri ca Voica Oltean, Ana Maria Guran, Ada Galeş, Ioana Bugarin.

Scenariul este semnat de Vlad Păunescu şi Constantin Chelba, scenografia de Sorin Dima, iar costumele de Oana Păunescu.

Regizorul Vlad Păunescu dedică acest film tuturor „făcătorilor” de spectacole: „Am trăit şi eu şi soţia mea, Oana Păunescu, care semnează costumele filmului, printre actori, regizori, creatori de teatru, film sau artă. Dorinţa mea a fost să le dedicăm lor acest film. Le mulţumesc că există, pentru că fără ei nu aş fi existat nici eu, nici soţia mea. Am ales să spun această poveste pentru că face parte din trecutul meu, am trăit acele vremuri, alături de oamenii ale căror destine am încercat să le transpun acum pe ecran. Cred că este o istorie importantă, care trebuie ştiută mai ales de tinerii născuţi după Revoluţie, ca să nu se mai repete”.

Programul proiecţiilor va fi anunţat pe paginile de Facebook şi Instagram ale filmului.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Actorul Ion Dichiseanu a murit!

Actorul Ion Dichiseanu a murit!
Foto: Sursa foto: youtube

Publicat de Andra Radu, 20 mai 2021, 16:00 / actualizat: 20 mai 2021, 17:19

Actorul Ion Dichiseanu a murit, astăzi, la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Acesta era internat de câteva luni din cauza unei infecții cu o bacterie care i-a provocat o pneumonie bilaterală.

Ion Dichiseanu avea 87 de ani. S-a născut la 20 octombrie 1933, la Adjud, într-o familie numeroasă, cu nouă copii, fiind penultimul apărut pe lume între cele cinci fete şi cei patru băieţi.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografie în 1959. A avut o îndelungată activitate la Teatrul Nottara şi în cinematografie.

A fost căsătorit cu solista de muzică uşoară Simona Florescu, cu care are o fiică, Ioana Georgiana, născută în anul 1987, dar şi o nepoţică, Anastasia.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Alain Delon vine la TIFF

Alain Delon vine la TIFF

Publicat de Mihaela Costache, 4 mai 2017, 13:00

Legendarul actor Alain Delon va fi invitatul special al Festivalului Internaţional de Film Transilvania, care se va desfaşura între 2-11 iunie la Cluj-Napoca.

Starul francez se va afla pentru prima dată în România, prilej cu care organizatorii TIFF îi vor acorda Premiul pentru întreaga carieră.

În onoarea sa, pe data de 9 iunie, în Piaţa Unirii va fi o proiecţie specială a filmului Afacerea PigotPour la peau d’un flic (1981), thriller-ul regizat chiar de Alain Delon, care joacă şi în rolul principal.

Actorul, producătorul, scenaristul şi regizorul Alain Delon aniversează 60 de ani de la debutul său în cinematografie. Şase decenii în care a strălucit pe marile ecrane în pelicule ca Rocco şi fraţii săi, Ghepardul, Laleaua Neagră, Samuraiul, Notre histoire sau Pe cuvânt de poliţist.

Alain Delon este considerat a fi unul dintre cei mai importanţi actori francezi ai secolului XX.

 

Redacția – Radio Cluj

Protocol de colaborare mediatică și culturală între Societatea Română de Radiodifuziune și Academia Română
Mass Media marți, 6 noiembrie 2018, 17:01

Protocol de colaborare mediatică și culturală între Societatea Română de Radiodifuziune și Academia Română

Societatea Română de Radiodifuziune și Academia Română au semnat azi, 6 noiembrie 2018, un protocol de colaborare mediatică și culturală. În...

Protocol de colaborare mediatică și culturală între Societatea Română de Radiodifuziune și Academia Română
La mulţi ani, Radio România de nota 10
Mass Media joi, 1 noiembrie 2018, 12:35

La mulţi ani, Radio România de nota 10

Aici Bucureşti Radio România. De 90 de ani, NOI dăm Ora exactă La 1 noiembrie, în fiecare an, spunem “La mulţi ani, Radio România!”....

La mulţi ani, Radio România de nota 10
Societatea Română de Radiodifuziune, 90 de ani de existență
Mass Media joi, 1 noiembrie 2018, 10:43

Societatea Română de Radiodifuziune, 90 de ani de existență

Sub deviza “Celebrăm Centenarul Marii Uniri, Cinstim valorile României”, Romfilatelia celebrează prima emisie radiofonică românească, prin...

Societatea Română de Radiodifuziune, 90 de ani de existență
Nina Bolboceanu şi „Evantai folcloric” românesc la Televiziunea Moldova 1
Mass Media luni, 22 ianuarie 2018, 12:33

Nina Bolboceanu şi „Evantai folcloric” românesc la Televiziunea Moldova 1

Nina Bolboceanu este un cunoscut jurnalist din Republica Moldova, producător-realizator la Televiziunea Moldova 1. Este pasionată de cultura...

Nina Bolboceanu şi „Evantai folcloric” românesc la Televiziunea Moldova 1
Mass Media vineri, 19 ianuarie 2018, 20:51

Mai sunt tineri care vor să facă ceva… – interviu cu redactorul-șef al ”Foii românești”, Eva Iova Șimon, la ceas de aniversare

Întâmplător sau nu, ”Foaia românească” a fost înfiinţată cu 67 de ani în urmă tocmai în ziua de naştere a poetului naţional, Mihai...

Mai sunt tineri care vor să facă ceva… – interviu cu redactorul-șef al ”Foii românești”, Eva Iova Șimon, la ceas de aniversare
Mass Media miercuri, 3 ianuarie 2018, 17:34

Colegul nostru, Marian Bistriceanu, o mare voce a Radioului public, a plecat spre Lumină

Rămas bun, Marian Bistriceanu! Marian Bistriceanu, o mare personalitate şi voce a Radio România, a trecut la cele veşnice la 1 ianuarie 2018. S-a...

Colegul nostru, Marian Bistriceanu, o mare voce a Radioului public, a plecat spre Lumină
Mass Media vineri, 15 decembrie 2017, 11:00

Președintele PMP, Claudiu Palaz, conferință despre subiectele la zi care îi frământă pe constănțeni

Partidul Mișcarea Populară (PMP), Filiala Constanța, a organizat astăzi o întâlnire cu presa pentru a face cunoscute cetățenilor pozițiile...

Președintele PMP, Claudiu Palaz, conferință despre subiectele la zi care îi frământă pe constănțeni
Mass Media joi, 23 noiembrie 2017, 18:05

La Gaudeamus, provocarea BeFM: ”Începând de joi, ia-te după noi!”

Joi, 23 noiembrie 2017, la Târgul de carte Gaudeamus , echipa București FM, a lansat o serie de provocări, în special pentru publicul tânăr....

La Gaudeamus, provocarea BeFM: ”Începând de joi, ia-te după noi!”

Radio Reșița: Ionuț Vișan – tânărul care îmbogățește CV-ul cultural al României

Radio Reșița: Ionuț Vișan – tânărul care îmbogățește CV-ul cultural al României

Publicat de Camelia Teodosiu, 2 martie 2017, 11:40 / actualizat: 6 martie 2017, 15:31

Ionuţ Vişan este un tânăr actor care s-a impus pe scena teatrală din România prin rolurile făcute la lumina rampei în Ploieşti şi Bucureşti. Mentorul său este Ştefan Iordache şi motto-ul său: „Iubeşte arta din tine şi nu pe tine în artă”, conform teoriei lui Konstantin Sergheevici Stanislavski, teoreticianul rus după care se ghidează şcoala românească de teatru.

 

Ionuţ Vişan este un artist care-şi împarte cu succes viaţa artistică cu cea personală, alături de soţia sa, tot actriţă şi de curând alături de fiul lor.

Îşi doreşte să revină şi să joace şi în oraşul natal, Reşiţa, pentru a dărui tinerilor şansa de-a crede în visele lor, fiindcă atunci când crezi în ceea ce faci cu siguranţă destinul este de partea ta. Bucureştenii îl pot vedea pe Ionuţ Vişan în spectacolul „Deşteptarea primăverii”, de Frank Wedekind, pe scena Teatrului Mic,  un spectacol al cărui mesaj este extrem de actual, fiindcă până la urmă teatrul este viul pentru vii.

Ionuţ Vişan este încă un tânăr care dă consistență CV-ului cultural al al României nota 10.

Vă invităm să ascultaţi emisiunea România de nota 10, o ediţie realizată de Anca Bica Bălălău!

Gala MERITO 2020 – premii pentru performanțe deosebite în educație
Romania de nota 10 miercuri, 9 septembrie 2020, 15:00

Gala MERITO 2020 – premii pentru performanțe deosebite în educație

Comunitatea MERITO a ajuns la un total de 55 de dascăli care lucrează împreună la transformarea meseriei de profesor în România. Comunitatea...

Gala MERITO 2020 – premii pentru performanțe deosebite în educație
Radio Cluj: „Domnul Păpădie și Prosop” – Teatru on-line cu păpuşărie şi artă culinară
Romania de nota 10 joi, 4 iunie 2020, 21:51

Radio Cluj: „Domnul Păpădie și Prosop” – Teatru on-line cu păpuşărie şi artă culinară

De curând ne-am bucurat cu cei mici de Ziua copilului. Este o sărbătoare cu multă bucurie și voie bună și de aceea doresc să păstrez...

Radio Cluj: „Domnul Păpădie și Prosop” – Teatru on-line cu păpuşărie şi artă culinară
Radio Timişoara: Universul, mai aproape ca niciodată
Romania de nota 10 duminică, 10 februarie 2019, 07:33

Radio Timişoara: Universul, mai aproape ca niciodată

Societatea Română pentru Astronomie Culturală (SRPAC) este o mare familie de oameni pasionaţi de astronomie şi cultură care s-au aventurat...

Radio Timişoara: Universul, mai aproape ca niciodată
Radio Târgu-Mureș: Legătura dintre o bere artizanală şi un Golden Retriever
Romania de nota 10 joi, 24 ianuarie 2019, 09:24

Radio Târgu-Mureș: Legătura dintre o bere artizanală şi un Golden Retriever

Se spune că în spatele fiecărui produs de calitate există o poveste. Astfel crede cel care și-a croit, cu răbdare, un drum spre un vis...

Radio Târgu-Mureș: Legătura dintre o bere artizanală şi un Golden Retriever
Romania de nota 10 joi, 1 noiembrie 2018, 12:35

La mulţi ani, Radio România de nota 10

Aici Bucureşti Radio România. De 90 de ani, NOI dăm Ora exactă La 1 noiembrie, în fiecare an, spunem “La mulţi ani, Radio România!”....

La mulţi ani, Radio România de nota 10
Romania de nota 10 vineri, 30 martie 2018, 11:51

Radio Reșița – Pilotul Cristian Iorgov reprezintă România în elita acrobației mondiale!

Românul de nora 10, Cristian Iorgov este în prezent comandantul Aeroclubului din Caransebeș, unul dintre cei mai experimentați piloți...

Radio Reșița – Pilotul Cristian Iorgov reprezintă România în elita acrobației mondiale!
Romania de nota 10 joi, 8 martie 2018, 14:30

Radio Timişoara: Lucas Kohl, pianistul peregrin

Timişoreanul Lucas Kohl, care a obţinut locul întâi pe ţară la Olimpiada Naţională de Pian, studiază şi şase ore pe zi. Are însă timp...

Radio Timişoara: Lucas Kohl, pianistul peregrin
Romania de nota 10 joi, 1 martie 2018, 16:39

Radio Craiova: ”Europa ta, părerea ta”

În această ediție a emisiunii România de nota 10, Andrada Cojocaru ne propune să o însoțim la Colegiul Tehnic Decebal din Drobeta Turnu...

Radio Craiova: ”Europa ta, părerea ta”

Iron Maiden aduce un omagiu muzical regretatului actor Robin Williams

Iron Maiden aduce un omagiu muzical regretatului actor Robin Williams

Publicat de Mihaela Costache, 26 august 2015, 08:00

Formatia Iron Maiden dedicã o melodie de pe noul sãu disc, regretatului actor Robin Williams.

Informația a fost furnizatã presei de vocalistul grupului de heavy rock, Bruce Dickinson, într-un interviu pentru Corriere della Sera, în care a povestit cum a suferit și apoi s-a vindecat de cancer la limbã, și în care a vorbit și despre discul care va apãrea pe piatã la 4 septembrie.

„Cântecul meu favorit este unul pe care nu l-am scris eu. Este „Tears of a clown” și vorbește despre Robin Williams. Mã tot întreb cum putea fi atât de deprimat deși mereu pãrea atât de fericit”, a comentat muzicianul de 57 de ani.

El este unul dintre nenumãrații oameni care și-au pus aceastã problemã dupã ce îndrãgitul actor Robin Williams, laureat al premiului Oscar, s-a sinucis la 11 august 2014, la 63 de ani, dupã o lungã depresie pe care reușise sã o ascundã de ochii publicului.
Melodia „Tears of a clown” interpretatã de Iron Maiden nu este primul omagiu muzical adus marelui comic. Luna trecutã, Cee Lo Green a lansat un single intitulat Robin Williams, primul de pe un viitor album.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

In memoriam Robin Williams

In memoriam Robin Williams

Publicat de Mihaela Costache, 11 august 2015, 18:00

20140812034433a0dv17y1uswulr8d

Robin McLaurin Williams (n. 21 iulie 1951 – d. 11 august 2014) a fost un actor și comic american. A devenit celebru datorită rolului Mork din Mork și Mindy, iar mai târziu a făcut comedie pe scenă și a jucat în multe filme începând cu 1980.

Williams a fost onorat în 1998 cu Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul din Good Will Hunting. A mai fost nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în 1988, cu rolul interpretat în Bună dimineața, Vietnam!, în 1990 pentru rolul din Cercul poeților dispăruți, iar în 1992 pentru cel din Regele pescar.

A câștigat și trei premii Golden Globe, două premii Screen Actors Guild și trei premii Grammy.

robin-williams-cover-ftr

Williams s-a născut în data de 21 iulie 1951 la Chicago, Illinois. Williams spunea despre sine că era un copil liniștit și că prima oară a început să o imite pe bunica lui spre amuzamentul mamei sale. A reușit să își învingă timiditatea când s-a implicat în grupul de teatru al liceului. În anul 1973, el a fost unul din cei 20 de elevi acceptați pentru a urma cursuri la școala conservatoare de artă Juillard School din orașul New York. Aceasta este o binecunoscută școală conservatoare de artă, cu admitere severă.

La 4 iunie 1978, Williams s-a căsătorit cu Valerie Velardi. S-au întâlnit în 1976 pe când lucra ca barman la un bar din San Francisco. La sfârșitul anilor ’70, Williams a fost dependent de cocaină.

Pe 4 martie 2009, Robin Williams a fost internat din cauza problemelor de inimă. Pe 13 martie 2009 a suferit o operație pe cord deschis la Clinca Cleveland, când i-a fost înlocuită valvă aortică.

La 11 august 2014, în jurul orei locale 11:55, Williams a fost găsit inconștient în Paradise Cay, California. Moartea sa a fost constatată la 12:02. Șeriful comitatului Marin a precizat că actorul a fost găsit spânzurat cu o curea și avea încheietura mâinii crestată.

Emoţionantă lansare de carte la Nürnberg, în Germania
Internaţional miercuri, 22 iulie 2020, 12:52

Emoţionantă lansare de carte la Nürnberg, în Germania

La Centrul Cultural Româno-German „Dumitru Dorin Prunariu” din Nürnberg (Germania) a avut loc lansarea cărţii de poezie...

Emoţionantă lansare de carte la Nürnberg, în Germania
19 români aflați în Germania, infectați cu COVID-19!
Internaţional marți, 21 iulie 2020, 19:13

19 români aflați în Germania, infectați cu COVID-19!

MAE informează că 19 cetăţeni români care lucrează la o fermă din localitatea Swisttal, districtul Rhein-Sieg, din Germania, au fost...

19 români aflați în Germania, infectați cu COVID-19!
ONU avertizează că statele nu reușesc să prevină violența împotriva copiilor!
Internaţional joi, 18 iunie 2020, 18:05

ONU avertizează că statele nu reușesc să prevină violența împotriva copiilor!

În fiecare an, jumătate din copiii lumii (aproximativ un miliard) cad victime violenței fizice, sexuale sau psihice, suferind vătămări...

ONU avertizează că statele nu reușesc să prevină violența împotriva copiilor!
OMS: Situaţia pandemiei de coronavirus în lume se înrăutăţeşte!
Internaţional marți, 9 iunie 2020, 16:54

OMS: Situaţia pandemiei de coronavirus în lume se înrăutăţeşte!

Situaţia legată de răspândirea coronavirusului în Europa se îmbunătăţeşte, însă, per ansamblu, în lume aceasta se înrăutăţeşte, a...

OMS: Situaţia pandemiei de coronavirus în lume se înrăutăţeşte!
Internaţional joi, 4 iunie 2020, 17:42

Italia: Romanul care a condus o clinica in lupta impotriva Covid-19

Sorin Grecu este in Italia de 17 ani, de 15 ani lucreaza in sistemul sanitar italian, iar de alti 7 ani este asistent sef, la Institutul Torriglia...

Italia: Romanul care a condus o clinica in lupta impotriva Covid-19
Internaţional joi, 4 iunie 2020, 15:55

Italia: Bologna, orasul care isi rasplateste cetatenii daca nu folosesc masina

In orasul italian Bologna, oamenii sunt rasplatiti daca aleg ca varianta alternativa de transport: bicicleta, mersul pe jos si transportul public....

Italia: Bologna, orasul care isi rasplateste cetatenii daca nu folosesc masina
Internaţional marți, 26 mai 2020, 15:12

Risc uriaș pentru milioane de copii de a face difterie, rujeolă și poliomielită!

COVID-19 perturbă furnizarea de servicii de imunizare salvatoare de vieți în întreaga lume, punând în pericol milioane de copii, care riscă...

Risc uriaș pentru milioane de copii de a face difterie, rujeolă și poliomielită!
Internaţional luni, 27 aprilie 2020, 16:35

Aplicație pentru urmărirea cazurilor de COVID-19!

Peste un milion de australieni au descărcat o aplicaţie pentru smartphone destinată urmăririi contactelor cu persoanele diagnosticate cu...

Aplicație pentru urmărirea cazurilor de COVID-19!

Ucraina interzice intrarea pe teritoriul său a actorului Gerard Depardieu

Ucraina interzice intrarea pe teritoriul său a actorului Gerard Depardieu
Foto: ROME - JANUARY 28: Actor Gerard Depardieu attends the 'Asterix at the Olympic Games' Italian Photocall at the St. Regis Hotel, January 28, 2008, in Rome, Italy. (Photo by Franco Origlia/Getty Images)

Publicat de Mihaela Costache, 29 iulie 2015, 16:40

Autorităţile de la Kiev au interzis intrarea pe teritoriul ţării, pe o perioadă de cinci ani, a actorului Gerard Depardieu, considerat în Ucraina o ‘ameninţare la adresa securităţii naţionale’, a anunţat marţi Serviciul de Securitate ucrainean (SBU).

”SBU a luat decizia de a interzice intrarea lui Depardieu (în Ucraina) pe o perioadă de cinci ani’, a declarat purtătorul de cuvânt al serviciilor ucrainene, Elena Ghitlianskaia, potrivit Interfax.

Reprezentanta SBU a precizat că documentele legate de această decizie au fost transmise Serviciului Ucrainean al Frontierei de Stat pentru a fi introduse în baza de date.

Numele actorului francez, devenit cetăţean rus în 2013, a fost inclus recent pe lista ucraineană a personalităţilor culturale care pot ameninţa securitatea Ucrainei. Lista cuprinde peste 500 de nume, între care cel al cineastului sârb Emir Kusturica, al regizorului american Oliver Stone sau cel al actorului american Steven Seagal.

Presa franceză scria deja de săptămâna trecută că Depardieu a fost inclus pe lista neagră a Ucrainei, actorul plătind astfel pentru afirmaţiile făcute la un festival de film din Letonia, în 2014. ‘Iubesc Rusia şi Ucraina, care face parte din Rusia’, a spus el atunci.

Tot presa franceză scria că o consecinţă a acestei măsuri este faptul că ucrainenii nu vor mai putea vedea un film cu Depardieu, dar Ministerul Culturii de la Kiev a precizat că peliculele cu actorul francez nu vor fi interzise în Ucraina.

Emoţionantă lansare de carte la Nürnberg, în Germania
Internaţional miercuri, 22 iulie 2020, 12:52

Emoţionantă lansare de carte la Nürnberg, în Germania

La Centrul Cultural Româno-German „Dumitru Dorin Prunariu” din Nürnberg (Germania) a avut loc lansarea cărţii de poezie...

Emoţionantă lansare de carte la Nürnberg, în Germania
19 români aflați în Germania, infectați cu COVID-19!
Internaţional marți, 21 iulie 2020, 19:13

19 români aflați în Germania, infectați cu COVID-19!

MAE informează că 19 cetăţeni români care lucrează la o fermă din localitatea Swisttal, districtul Rhein-Sieg, din Germania, au fost...

19 români aflați în Germania, infectați cu COVID-19!
ONU avertizează că statele nu reușesc să prevină violența împotriva copiilor!
Internaţional joi, 18 iunie 2020, 18:05

ONU avertizează că statele nu reușesc să prevină violența împotriva copiilor!

În fiecare an, jumătate din copiii lumii (aproximativ un miliard) cad victime violenței fizice, sexuale sau psihice, suferind vătămări...

ONU avertizează că statele nu reușesc să prevină violența împotriva copiilor!
OMS: Situaţia pandemiei de coronavirus în lume se înrăutăţeşte!
Internaţional marți, 9 iunie 2020, 16:54

OMS: Situaţia pandemiei de coronavirus în lume se înrăutăţeşte!

Situaţia legată de răspândirea coronavirusului în Europa se îmbunătăţeşte, însă, per ansamblu, în lume aceasta se înrăutăţeşte, a...

OMS: Situaţia pandemiei de coronavirus în lume se înrăutăţeşte!
Internaţional joi, 4 iunie 2020, 17:42

Italia: Romanul care a condus o clinica in lupta impotriva Covid-19

Sorin Grecu este in Italia de 17 ani, de 15 ani lucreaza in sistemul sanitar italian, iar de alti 7 ani este asistent sef, la Institutul Torriglia...

Italia: Romanul care a condus o clinica in lupta impotriva Covid-19
Internaţional joi, 4 iunie 2020, 15:55

Italia: Bologna, orasul care isi rasplateste cetatenii daca nu folosesc masina

In orasul italian Bologna, oamenii sunt rasplatiti daca aleg ca varianta alternativa de transport: bicicleta, mersul pe jos si transportul public....

Italia: Bologna, orasul care isi rasplateste cetatenii daca nu folosesc masina
Internaţional marți, 26 mai 2020, 15:12

Risc uriaș pentru milioane de copii de a face difterie, rujeolă și poliomielită!

COVID-19 perturbă furnizarea de servicii de imunizare salvatoare de vieți în întreaga lume, punând în pericol milioane de copii, care riscă...

Risc uriaș pentru milioane de copii de a face difterie, rujeolă și poliomielită!
Internaţional luni, 27 aprilie 2020, 16:35

Aplicație pentru urmărirea cazurilor de COVID-19!

Peste un milion de australieni au descărcat o aplicaţie pentru smartphone destinată urmăririi contactelor cu persoanele diagnosticate cu...

Aplicație pentru urmărirea cazurilor de COVID-19!

Leonardo DiCaprio a strâns peste 40 de milioane de dolari pentru a ajuta planeta

Leonardo DiCaprio a strâns peste 40 de milioane de dolari pentru a ajuta planeta

Publicat de Mihaela Costache, 29 iulie 2015, 09:00

Actorul Leonardo DiCaprio a strâns peste 40 milioane de dolari pentru fundaţia sa ecologică, în cadrul unei acţiuni caritabile organizate miercuri în sudul Franţei.

LeonardoDiCaprio„Sunt foarte mândru că am avut prilejul să mă implic într-o acţiune care ne oferă posibilitatea să facem multe pentru planeta noastră” – a afirmat starul hollywoodian, conform comunicatului dat publicităţii joi de fundaţia care îi poartă numele. Aceasta se ocupă de protejarea ultimelor situri sălbatice de pe glob.

Fondurile au fost strânse printr-o licitație la care au fost scoase la vânzare, printre altele, bunuri din apartamentul actorului, ca tablouri de Warhol și Bansky, precum și o proprietate pe insula sa, Blakadore Caye din Belize. Aceasta din urmă a fost cumpărată de omul de afaceri american Tom Barrack, cu 11 milioane de dolari.

În cadrul evenimentului s-au strâns şi 3 milioane de dolari pentru un concert cu Elton John. Un alt cumpărător a plătit 1,1 milioane de dolari pentru ca, pe parcursul unui an întreg, să-l însoţească pe producătorul american Harvey Weinstein la diferite manifestări, ca de exemplu Festivalul de Film de la Cannes.

La eveniment au fost prezenţi Marion Cotillard şi Kate Hudson, John Legend şi Prinţul Albert de Monaco.

Prosperitatea noastră este strâns legată de „inteligența corporală”!
Inedit vineri, 27 septembrie 2019, 09:00

Prosperitatea noastră este strâns legată de „inteligența corporală”!

Primul impuls, atunci când ne gândim la prosperitate, este să considerăm că vorbim despre partea financiară. Este un punct de vedere, însă nu...

Prosperitatea noastră este strâns legată de „inteligența corporală”!
3 activități pe care le putem face în zilele ploioase!
Inedit marți, 24 septembrie 2019, 13:06

3 activități pe care le putem face în zilele ploioase!

De cele mai multe ori, atunci când plouă afară, această stare se transfere și în sufletul nostru. Privim picăturile mari de ploaie care se...

3 activități pe care le putem face în zilele ploioase!
6 sfaturi pentru îngrijirea și hidratarea mâinilor!
Inedit miercuri, 18 septembrie 2019, 12:28

6 sfaturi pentru îngrijirea și hidratarea mâinilor!

Mâinile noastre muncesc în rând cu noi, fiind instrumentul nostru principal de muncă în multe activități. Pielea acestora este aproape la fel...

6 sfaturi pentru îngrijirea și hidratarea mâinilor!
Yoga reduce anxietatea și depresia!
Inedit marți, 17 septembrie 2019, 11:40

Yoga reduce anxietatea și depresia!

Depresia este o tulburare a dispoziției care provoacă un sentiment persistent de tristețe și pierderea interesului față de activitățile care...

Yoga reduce anxietatea și depresia!
Inedit joi, 12 septembrie 2019, 11:51

„Telefonul Amintirilor” a sosit la Brașov!

„Telefonul Amintirilor” a ajuns la Brașov, la Muzeul „Casa Mureșenilor” și la Casa Memorială „Ștefan Baciu”....

„Telefonul Amintirilor” a sosit la Brașov!
Inedit miercuri, 21 august 2019, 16:25

Începe Festivalul Internațional de Arte Vizuale – VSLO!

Lectori din România, Grecia, SUA, Suedia, Polonia şi Norvegia vor fi prezenţi la ediţia aniversară a Festivalului Internaţional de Arte Vizuale...

Începe Festivalul Internațional de Arte Vizuale – VSLO!
Inedit vineri, 16 august 2019, 10:27

Micul dejun: 5 alimente pe care nu ar trebui să le consumi!

Unele alimente ar fi mai indicat să nu fie consumate niciodată pe stomacul gol, întrucât consumul lor poate declanşa probleme digestive. Iată 5...

Micul dejun: 5 alimente pe care nu ar trebui să le consumi!
Inedit miercuri, 3 iulie 2019, 14:03

Ed Sheeran cântă în premieră în România!

Ed Sheeran concertează, pentru prima dată în România, în această seară, la Arena Naţională din Bucureşti, în cadrul ”European Tour...

Ed Sheeran cântă în premieră în România!

Jackie Chan ajunge astăzi în România

Jackie Chan ajunge astăzi în România

Publicat de Stefania Grigore, 11 septembrie 2014, 09:00

Celebrul actor va fi prezent la deschiderea Zilelor Filmului Chinezesc eveniment ce se desfasoara între 11 si 22 septembrie.
Jackie Chan a declarat pentru Rompres că el este locuitor al Hong Kong-ului si cunoaste România de la Olimpiada, de la Cupa Mondială de fotbal si de la turneele de tenis.

Jackie Chan a mai spus că si-ar dori să viziteze Mamaia si Castelul lui Dracula dar din nefericire nu va sta în Romania decat 6 ore.
Actorul crede că prin intermediul filmelor sale publicul va afla mai multe lucruri despre cultura chineză iar oamenii se vor întelege mai bine si aceasta poate fi o metodă de mentinere a păcii.
In semn de apreciere pentru cultura nostră, actorul va purta o ie românească.

Începe Dracula Film Festival, la Brașov!
Social marți, 15 octombrie 2019, 12:13

Începe Dracula Film Festival, la Brașov!

Ediția a VII-a a festivalului internațional de film fantastic, Dracula Film Festival, se va desfășura la Brașov, în perioada 16-20 octombrie....

Începe Dracula Film Festival, la Brașov!
Festivalul Gastronomiei şi Vinului Românesc, la Constanța!
Social vineri, 4 octombrie 2019, 11:38

Festivalul Gastronomiei şi Vinului Românesc, la Constanța!

Festivalul Gastronomiei şi Vinului Românesc se desfăşoară în perioada 4 – 6 octombrie, în Piaţa Ovidiu din Constanţa, vizitatorii...

Festivalul Gastronomiei şi Vinului Românesc, la Constanța!
”Orașul cântă” – program 14 – 20 septembrie
Social vineri, 13 septembrie 2019, 12:49

”Orașul cântă” – program 14 – 20 septembrie

Orașul cântă oferă bucureștenilor o extindere a proiectelor muzicale ale Festivalului Internațional George Enescu prin peste 250 de evenimente...

”Orașul cântă” – program 14 – 20 septembrie
”Orașul cântă” la Festivalul George Enescu
Social luni, 9 septembrie 2019, 09:00

”Orașul cântă” la Festivalul George Enescu

Orașul cântă oferă bucureștenilor o extindere a proiectelor muzicale ale Festivalului Internațional George Enescu prin peste 250 de evenimente...

”Orașul cântă” la Festivalul George Enescu
Social marți, 13 august 2019, 15:44

Rowmania FEST – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle revine la Tulcea!

Rowmania FEST – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle revine la Tulcea, între 30 august și 1 septembrie, pentru al nouălea an...

Rowmania FEST – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle revine la Tulcea!
Social joi, 20 iunie 2019, 12:12

Festivalul Internaţional de Teatru ”Miturile Cetății”, la Constanța

Teatrul de Stat Constanţa organizează, în perioada 20 – 30 iunie 2019, cea de a IV-a ediție a Festivalului Internaţional de Teatru...

Festivalul Internaţional de Teatru ”Miturile Cetății”, la Constanța
Social vineri, 31 mai 2019, 12:14

Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2019

Festivalul Internaţional de Film Transilvania se desfăşoară în perioada 31 mai – 9 iunie 2019 în Cluj, fiind unul dintre cele mai...

Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2019
Social luni, 22 aprilie 2019, 15:13

Obiceiuri și tradiții de Paște

Paştele, sărbătoarea creştină care cheamă oamenii să ia Lumina Sfântă, aduce bucuria unică a Învierii Mântuitorului, dar şi ritualuri...

Obiceiuri și tradiții de Paște

Aflat la prima ediţie, Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru de la Suceava a început sîmbătă şi se desfăşoară atît în Suceava, cît şi în Fălticeni şi Cîmpulung Moldovenesc

Aflat la prima ediţie, Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru de la Suceava a început sîmbătă şi se desfăşoară atît în Suceava, cît şi în Fălticeni şi Cîmpulung Moldovenesc

Publicat de Stefania Grigore, 8 iulie 2014, 16:00

Directorul festivalului, conferențiarul universitar Paul Chiribuță, decanul Facultății de Teatru a UNATC I.L.Caragiale București, consideră evenimentul important pentru țara noastră pentru că, pe durata festivalului, o sută de tineri artiști vor încerca să intre în rezonanță cu oamenii locului, să-și prezinte spectacolele, să se cunoască și să se recunoască drept membrii unei generații capabile să construiască un edificiu cultural comun european.

Cel de-al doilea spectacol programat astazi la prima ediţie a Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru de la Suceava nu va mai avea loc la Cetatea de Scaun. Organizatorii au anunţat că, din cauza prognozei meteo nefavorabile, reprezentaţia va avea loc la Casa de Cultură, începînd cu ora 20.00.
Spectacolul va fi susţinut de trupa Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” din Bucureşti. De asemenea, festivitatea de premiere, care trebuia să se desfăşoare vineri, 11 iulie, va avea loc a doua zi, de la ora 17.00, la Casa de Cultură.

La festival sunt prezentate producţii ale unor şcoli de teatru din România, Marea Britanie, Polonia, Republica Moldova şi Ungaria, iar cele mai bune spectacole vor fi premiate. De asemenea, se vor acorda premii speciale pentru cel mai bun actor şi pentru cea mai bună actriţă.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean, prin Muzeul Bucovinei, Universitatea „I. L. Caragiale”, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava şi Institutul Cultural Român. Parteneri în acest proiect sunt Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Teatrul „George Ciprian” din Buzău.

Capture: Rene Burri / Magnum Photos
Cultură joi, 21 septembrie 2023, 13:36

Efectul Picasso într-un buncăr pe un diamant  

Întâlnirea lui Erwin Kessler cu Pablo Picasso la MAre Bun găsit, vă spune Camelia Teodosiu dintr-un spațiu încărcat de frumusețea artei,...

Efectul Picasso într-un buncăr pe un diamant  
Recital DIDA DRAGAN la Chisinau (foto A.Obreja/Radio Romania Chisinau)
Cultură joi, 14 septembrie 2023, 11:20

Fonoteca melomanului – „Muzica lui Bogdan” – La mulți ani, Doamna DIDA DRĂGAN!

  Bun găsit tuturor la Fonoteca Melomanului! Sunt Bogdan Dragomir şi astăzi vă invit să ascultăm muzică românească de calitate în...

Fonoteca melomanului – „Muzica lui Bogdan” – La mulți ani, Doamna DIDA DRĂGAN!
Poezia ca definiție a frumuseții vieții
Cultură miercuri, 13 septembrie 2023, 09:52

Poezia ca definiție a frumuseții vieții

Cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti desfăşurat între 11 – 17 septembrie, este apreciat drept unul...

Poezia ca definiție a frumuseții vieții
Prescura, pâinea sfântă de la împărtășanie
Cultură duminică, 15 noiembrie 2020, 21:46

Prescura, pâinea sfântă de la împărtășanie

Prescura, pâinea sfântă de la împărtășanie Interviu cu Pr. Visarion Tuderici În liturgicul Bisericii Ortodoxe, pâinea joacă un rol extrem...

Prescura, pâinea sfântă de la împărtășanie
Cultură luni, 26 octombrie 2020, 13:40

Laura Csumpilla, româncă din Ungaria, doreşte să devină profesoară în Ungaria

Absolventă a universităţilor din Timişoara şi Arad, îşi doreşte să devină profesoară în Ungaria Laura Csumpilla este o tânără...

Laura Csumpilla, româncă din Ungaria, doreşte să devină profesoară în Ungaria
Cultură miercuri, 21 octombrie 2020, 17:09

Festivalul Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de Aur”, ediţia a 53-a, 2020!

Vă facem cunoscut că, în perioada 23-24 octombrie 2020, se va desfăşura în municipiul Târgovişte, sub patronajul Comisiei Naţionale a...

Festivalul Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de Aur”, ediţia a 53-a, 2020!
Cultură duminică, 18 octombrie 2020, 06:28

Poeta Mihaela Birescu din Bătania

O nouă cărticică de poezii pentru copii Recent a văzut lumina tiparului o cărticică de poezii pentru copiii de grădiniță. Volumul a apărut...

Poeta Mihaela Birescu din Bătania
Cultură miercuri, 14 octombrie 2020, 10:22

ALZIAR: Arta învinge prin artiști

La Eforie a avut loc prima ediție a Taberei Naționale de Creație artistică intitulată ”Arta învinge prin artiști-Plain Air”. Manifestarea...

ALZIAR: Arta învinge prin artiști