Ascultă Radio România Regional Live

actrita

Povestea nestiuta a actritei Brigitte Bardot

Povestea nestiuta a actritei Brigitte Bardot

Publicat de Mihaela Costache, 29 septembrie 2015, 07:30

Una dintre cele mai cunoscute actriţe franceze, Brigitte Bardot, a sedus publicul cu senzualitatea sa în anii ’50 şi ’60 şi a devenit un sex-simbol al cinematografiei mondiale. Însă drumul spre faimă a fost presărat cu multe obstacole şi dezamăgiri, potrivit unei biografii recente, „Brigitte Bardot: The Life, The Legend, The Movies“, scrisă de Ginette Vincendeau.

Brigitte Bardot, care a împlinit 80 de ani pe 28 septembrie, a trecut prin numeroase depresii, a avut patru soţi, acelaşi număr de tentative de suicid, peste o sută de iubiţi de ambele sexe şi o sarcină pe care nu şi-a dorit-o niciodată.

Născută într-o familie bogată din Paris, micuţa Bri, cum o strigau părinţii, a crescut în elegantul arondisment 16, în apropierea Turnului Eiffel. Şi-a petrecut vacanţele în Alpi, iarna, şi la Saint Tropez, vara. Micuţa localitate de pe Coasta de Azur, în trecut un sat de pescari, a rămas până astăzi locul ei de suflet.

A făcut balet, apoi a lucrat ca model (avea înălţimea ideală pentru acea perioadă, 1,70 metri, şi, spre deosebire de rivalele sale Marilyn Monroe şi Elizabeth Taylor, nu a avut niciodată probleme de greutate), iar la 15 ani a apărut pe coperta revistei „Elle“. Un an mai târziu, îl cunoştea pe asistentul de regie (mai târziu regizorul) Roger Vadim, de care s-a îndrăgostit nebuneşte.

„Mi-a lăsat impresia unui lup: s-a uitat la mine, m-a speriat, m-a sedus, nu mai ştiam unde sunt şi ce e cu mine“, povestea tânăra despre această primă întâlnire, după cum scrie Ginette Vincendeau în cartea sa.

Mai întâi s-au iubit în secret, apoi nu şi-au mai ascuns relaţia, în ciuda faptului că părinţii tinerei s-au opus tot timpul şi chiar au ameninţat-o că o trimit în Anglia. Au renunţat abia când Bri a încercat pentru prima oară (dar nu şi ultima) să-şi ia viaţa. Însă nu i-au permis să se căsătorească cu Vadim până ce nu a împlinit 18 ani.

Alaturi de sotul ei, Roger Vadim

Roger Vadim, care era, de asemenea, fotograf şi jurnalist, avea toate relaţiile în media pentru a o promova pe tânăra sa soţie, iar carisma şi senzualitatea ei au propulsat-o şi mai mult. După patru ani în această industrie, B.B. avea în palmares o duzină de filme, fiind remarcată pentru puterea de seducţie, dar nu pentru jocul actoricesc, descris drept „fals şi neprofesionist“.

Totuşi, filmul „Et Dieu… créa la Femme/Şi Dumnezeu… a creat femeia“ (1956), regizat chiar de Roger Vadim, în care Brigitte Bardot joacă rolul principal, alături de Jean-Louis Trintignant, avea să schimbe definitiv lucrurile. Actriţa a devenit imediat un star, iar pelicula s-a bucurat de un succes imens la nivel internaţional. Dar, totodată, a marcat şi finalul mariajului dintre cei doi, pentru că Bardot s-a îndrăgostit de Trintignant.

La patru ani de la cununia religioasă desfăşurată chiar în celebra catedrală Notre Dame de Paris, Vadim şi Bardot au divorţat. Amândoi fuseseră infideli. „Ştiam că asta se va întâmpla. Dar am preferat întotdeauna să am o soţie cu un spirit de aventură, cu acel joi de vivre“, spunea Vadim.

BrigitteBardot1-e1333131393198

La vremea aceea Bardot era îndrăgostită nebuneşte de Trintignant, care a divorţat, la rându-i, pentru a fi împreună cu actriţa franceză. Peste numai doi ani, însă, aceasta l-a părăsit pentru cântăreţul Gilbert Bécaud, care era, de asemenea, căsătorit. Aventură după aventură. Acesta a devenit un fel de tipar în viaţa divei franceze. Bardot însăşi a recunoscut că a avut peste 100 de relaţii, chiar şi cu femei.

Relaţia cu Jacque Charrier, partenerul ei din filmul „Babette pleacă la război“, a fost însă oficializată. Acesta a devenit al doilea soţ al actriţei şi tatăl singurului ei copil: Nicolas.

Din cauza numeroşilor paparazzi care o aşteptau în stradă, Bardot nu a putut ajunge la spital şi a născut acasă. O naştere lungă şi dficilă. Nu-şi dorise oricum copilul, iar cei care au convins-o să-l păstreze au fost socrii ei. În 1960, la doar 26 de ani, chiar de ziua ei, Bardot avea a doua tentativă de sinucidere după ce a luat somnifere şi a încercat să-şi taie venele în vila ei, din Nisa.

Fiul ei, Nicolas, a rămas în custodia tatălui. Peste ani, actriţa avea să mărturisească: „Nu am fost făcută să fiu mamă. Nu eram îndeajuns de matură pentru a avea grijă de un copil. Eu însămi am nevoie de cineva care să aibă grijă de mine“.

Brigitte-Bardot_main_image_object

În aceeaşi perioadă, secretarul ei personal, Alain Carré, a vândut câteva secrete presei din Franţa. Care, până la urmă, s-au dovedit a nu fi atât de senzaţionale pe cât aştepta publicul.

Le-am dat tinereţea şi frumuseţea mea bărbaţilor. Acum le dau înţelepciunea şi experienţa mea animalelor.

Brigitte Bardot era foarte cumpătată, chiar zgârcită, şi îşi gestiona averea ca „o casnică burgheză“: verifica atent facturile de la piaţă, ura să risipească mâncarea şi, în ciuda faptului că primea milioane de franci pentru un film, nu cheltuia niciodată pe lucruri scumpe precum caviar sau diamante, şi purta haine simple şi balerini.

Înainte de cel de-al treilea mariaj, cu milionarul german Gunter Sachs, a avut relaţii pasagere cu Mike Sarne, Warren Beatty, Serge Gainsbourg şi Nino Ferrer. Bardot şi Sachs s-au căsătorit la Las Vegas, iar playboy-ul german a cucerit-o după ce i-a „îmbrăcat“ casa din Saint Tropez cu trandafiri aruncaţi dintr-un elicopter. În 1973, Brigitte Bardot s-a retras din film, iar din anii ’80 şi-a dedicat viaţa protejării animalelor.

Brigitte-Bardot-1

Actriţa nu a recurs niciodată la operaţii estetice, aşa cum au făcut multe dintre colegele ei de generaţie, de la Sophia Loren la Jane Fonda. Astăzi abia mai poate merge, cu ajutorul unui baston, şi trăieşte pe proprietatea ei din Saint Tropez, numită La Madrague, alături de cel de-al patrulea soţ Bernard d’Ormale, cu care s-a căsătorit în 1992.

„Abia mai pot să merg. Nu mai pot înota. Dar îmi dau seama cât de norocoasă sunt în comparaţie cu animalele care suferă. Le-am dat tinereţea şi frumuseţea mea bărbaţilor. Acum le dau înţelepciunea şi experienţa mea animalelor“, a spus actriţa.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Aflat la prima ediţie, Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru de la Suceava a început sîmbătă şi se desfăşoară atît în Suceava, cît şi în Fălticeni şi Cîmpulung Moldovenesc

Aflat la prima ediţie, Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru de la Suceava a început sîmbătă şi se desfăşoară atît în Suceava, cît şi în Fălticeni şi Cîmpulung Moldovenesc

Publicat de Stefania Grigore, 8 iulie 2014, 16:00

Directorul festivalului, conferențiarul universitar Paul Chiribuță, decanul Facultății de Teatru a UNATC I.L.Caragiale București, consideră evenimentul important pentru țara noastră pentru că, pe durata festivalului, o sută de tineri artiști vor încerca să intre în rezonanță cu oamenii locului, să-și prezinte spectacolele, să se cunoască și să se recunoască drept membrii unei generații capabile să construiască un edificiu cultural comun european.

Cel de-al doilea spectacol programat astazi la prima ediţie a Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru de la Suceava nu va mai avea loc la Cetatea de Scaun. Organizatorii au anunţat că, din cauza prognozei meteo nefavorabile, reprezentaţia va avea loc la Casa de Cultură, începînd cu ora 20.00.
Spectacolul va fi susţinut de trupa Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” din Bucureşti. De asemenea, festivitatea de premiere, care trebuia să se desfăşoare vineri, 11 iulie, va avea loc a doua zi, de la ora 17.00, la Casa de Cultură.

La festival sunt prezentate producţii ale unor şcoli de teatru din România, Marea Britanie, Polonia, Republica Moldova şi Ungaria, iar cele mai bune spectacole vor fi premiate. De asemenea, se vor acorda premii speciale pentru cel mai bun actor şi pentru cea mai bună actriţă.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean, prin Muzeul Bucovinei, Universitatea „I. L. Caragiale”, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava şi Institutul Cultural Român. Parteneri în acest proiect sunt Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Teatrul „George Ciprian” din Buzău.

Capture: Rene Burri / Magnum Photos
Cultură joi, 21 septembrie 2023, 13:36

Efectul Picasso într-un buncăr pe un diamant  

Întâlnirea lui Erwin Kessler cu Pablo Picasso la MAre Bun găsit, vă spune Camelia Teodosiu dintr-un spațiu încărcat de frumusețea artei,...

Efectul Picasso într-un buncăr pe un diamant  
Recital DIDA DRAGAN la Chisinau (foto A.Obreja/Radio Romania Chisinau)
Cultură joi, 14 septembrie 2023, 11:20

Fonoteca melomanului – „Muzica lui Bogdan” – La mulți ani, Doamna DIDA DRĂGAN!

  Bun găsit tuturor la Fonoteca Melomanului! Sunt Bogdan Dragomir şi astăzi vă invit să ascultăm muzică românească de calitate în...

Fonoteca melomanului – „Muzica lui Bogdan” – La mulți ani, Doamna DIDA DRĂGAN!
Poezia ca definiție a frumuseții vieții
Cultură miercuri, 13 septembrie 2023, 09:52

Poezia ca definiție a frumuseții vieții

Cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti desfăşurat între 11 – 17 septembrie, este apreciat drept unul...

Poezia ca definiție a frumuseții vieții
Prescura, pâinea sfântă de la împărtășanie
Cultură duminică, 15 noiembrie 2020, 21:46

Prescura, pâinea sfântă de la împărtășanie

Prescura, pâinea sfântă de la împărtășanie Interviu cu Pr. Visarion Tuderici În liturgicul Bisericii Ortodoxe, pâinea joacă un rol extrem...

Prescura, pâinea sfântă de la împărtășanie
Cultură luni, 26 octombrie 2020, 13:40

Laura Csumpilla, româncă din Ungaria, doreşte să devină profesoară în Ungaria

Absolventă a universităţilor din Timişoara şi Arad, îşi doreşte să devină profesoară în Ungaria Laura Csumpilla este o tânără...

Laura Csumpilla, româncă din Ungaria, doreşte să devină profesoară în Ungaria
Cultură miercuri, 21 octombrie 2020, 17:09

Festivalul Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de Aur”, ediţia a 53-a, 2020!

Vă facem cunoscut că, în perioada 23-24 octombrie 2020, se va desfăşura în municipiul Târgovişte, sub patronajul Comisiei Naţionale a...

Festivalul Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de Aur”, ediţia a 53-a, 2020!
Cultură duminică, 18 octombrie 2020, 06:28

Poeta Mihaela Birescu din Bătania

O nouă cărticică de poezii pentru copii Recent a văzut lumina tiparului o cărticică de poezii pentru copiii de grădiniță. Volumul a apărut...

Poeta Mihaela Birescu din Bătania
Cultură miercuri, 14 octombrie 2020, 10:22

ALZIAR: Arta învinge prin artiști

La Eforie a avut loc prima ediție a Taberei Naționale de Creație artistică intitulată ”Arta învinge prin artiști-Plain Air”. Manifestarea...

ALZIAR: Arta învinge prin artiști