Publicat de Camelia Teodosiu,
28 august 2018, 13:44 / actualizat: 28 august 2018, 14:46
Meteorologii prognozează că în următoarele două săptămâni vremea va fi caldă, cu temperaturi medii diurne în creştere chiar şi în primele zile ale lunii septembrie.
În ceea ce priveşte precipitaţiile, acestea vor fi prezente pe arii mai extinse spre finalul lunii august şi doar sporadic după două septembrie, reiese din estimările Administraţiei Naţionale de Meteorologie valabile până în 9 septembrie.
În Banat, în primele zile ale intervalului de prognoză, regimul termic diurn va fi în creştere uşoară de la o zi la alta, astfel încât temperaturile maxime vor atinge 31 de grade, pe 31 august şi 1 septembrie, pornind de la o valoare medie regională de 22 – 23 de grade în prima zi de prognoză. În intervalul 2 – 9 septembrie nu vor mai fi variaţii termice importante, iar valorile diurne vor fi de aproximativ 28 – 29 de grade. Temperaturile nocturne vor avea uşoare variaţii, dar pe întreg parcursul celor două săptămâni de prognoză se vor încadra, în medie, între 14 şi 16 grade. Probabilitatea de apariţie a averselor pe arii relativ extinse şi mai însemnate cantitativ va fi ridicată în prima zi, iar apoi doar izolat se vor mai semnala ploi slabe, în intervalul 2 – 9 septembrie.
În Crişana, temperaturile maxime vor fi în creştere, de la o medie de 24 de grade în prima zi a intervalului de prognoză, până în jurul valorii de 30 de grade, pe 31 august şi 1 septembrie. Ulterior, regimul termic diurn va marca o uşoară scădere, iar media regională a maximelor se va menţine constantă, în jurul a 28 de grade, până la finalul celei de-a doua săptămâni de prognoză. Valorile termice nocturne vor marca uşoare variaţii în prima săptămână, când se vor situa, în general, între 13 şi 16 grade, dar se vor menţine relativ constante în cea de-a doua săptămână, când se vor situa în jurul unei valori medii de 14 grade. În prima zi a intervalului de prognoză vor fi averse pe arii relativ extinse, iar după data de 1 septembrie şi până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni, probabilitatea pentru ploi slabe, pe arii restrânse, va fi ridicată aproape în fiecare zi.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis un COD GALBEN de ploi însemnate cantitativ, intensificări ale vântului şi ninsori viscolite în zona înaltă de munte. Acesta este în vigoare până sâmbătă la ora 14.
În acest interval aria ploilor se va extinde în regiunile vestice, nord-vestice și parțial în cele centrale, iar vântul va avea temporar intensificări cu rafale de până la 55…65 km/h. Cantitățile de apă vor depăși local 20…25 l/mp și izolat 30…35 l/mp în Maramureș, cea mai mare parte a Crișanei și a Carpaților Meridionali, în nordul Carpaților Orientali și în Munții Apuseni.
În zona montană înaltă va ninge, iar vântul va avea intensificări cu rafale ce vor depăși 80…90 km/h, viscolind ninsoarea și determinând scăderea vizibilității.
Meteorologii estimează în următoarele două săptămâni o vreme relativ normală pentru această perioadă, cu valori termice în mare parte pozitive pe timpul zilei, respectiv cu temperaturi nocturne sub zero grade, cu nopți mai reci între 20 și 22 decembrie, în timp ce precipitațiile se vor semnala pe arii restrânse, la nivel național, reiese din prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), valabilă în intervalul 11-24 decembrie, publicată luni.
În Banat, până în data de 16 decembrie, vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit, cu medii ale temperaturilor maxime ce vor oscila între 10 și 16 grade (cele mai ridicate valori se vor înregistra în ziua de 12 decembrie) și ale minimelor între 3 și 6 grade Celsius. Apoi, temperaturile vor fi în scădere, astfel că în intervalul 17 — 24 decembrie vor deveni apropiate de normele climatologice ale perioadei și vor fi, în medie regională, maxime cuprinse între 2 și 5 grade și minime între — 4 și 0 grade (cele mai reci nopți fiind cele din 19, 20, 21 și 22 decembrie). În 16 și 17 decembrie, precipitațiile vor fi pe arii extinse și moderate cantitativ, în timp ce în 13 și 15 decembrie, precum și în perioada 18 — 24 decembrie vor fi slabe și se vor semnala cu caracter local și temporar.
În Crișana, vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit până în data de 16 decembrie, când vor fi medii ale temperaturilor maxime cuprinse între 9 și 16 grade (cele mai ridicate valori se vor înregistra în ziua de 12 decembrie) și ale minimelor între 2 și 6 grade Celsius. Apoi, temperaturile vor fi în scădere, astfel că în intervalul 17 — 24 decembrie vor deveni apropiate de normele climatologice ale perioadei și vor fi, în medie regională, maxime cuprinse între 1 și 4 grade și minime între — 4 și — 1 grad (cele mai reci nopți fiind cele din 19, 20, 21 și 22 decembrie). Precipitațiile vor fi pe arii extinse și moderate cantitativ în 16 și 17 decembrie, în timp ce în perioada 13 — 15 decembrie și între 18-24 decembrie vor fi slabe și se vor semnala cu caracter local și temporar.
În Transilvania, până în data de 17 decembrie, vremea va fi caldă, cu medii ale temperaturilor maxime ce vor oscila între 6 și 12 grade (cele mai ridicate valori se vor înregistra în zilele de 12 și 13 decembrie) și ale minimelor între — 2 și 2 grade Celsius. Apoi, temperaturile vor fi în scădere, astfel că în intervalul 18 — 24 decembrie vor deveni apropiate de normele climatologice ale perioadei și vor fi în medie regională maxime cuprinse între 0 și 3 grade și minime între — 6 și — 2 grade (cele mai reci nopți fiind cele din 20, 21 și 22 decembrie). În intervalul 16 — 18 decembrie, precipitațiile vor fi pe arii extinse și moderate cantitativ, în timp ce în 13 decembrie și în perioada 19-24 decembrie vor fi slabe și vor avea caracter local și temporar.
În Maramureș, vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit până în data de 17 decembrie, când vor fi medii ale temperaturilor maxime cuprinse între 6 și 12 grade (cele mai ridicate valori se vor înregistra în ziua de 12 decembrie) și ale minimelor între 1 și 3 grade Celsius. Apoi, temperaturile vor fi în scădere, astfel că în intervalul 18 — 24 decembrie vor deveni apropiate de normele climatologice ale perioadei și vor fi, în medie regională, maxime cuprinse între 0 și 3 grade și minime între — 5 și — 2 grade (cele mai reci nopți fiind cele din 20, 21 și 22 decembrie). Precipitații vor fi pe arii extinse și posibil moderate cantitativ în 13, 16 și 17 decembrie, în timp ce în restul intervalului vor fi slabe și se vor semnala cu caracter local și temporar.
În Moldova, până în data de 17 decembrie, vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit, cu medii ale temperaturilor maxime ce vor oscila între 6 și 14 grade (cele mai ridicate valori se vor înregistra în ziua de 12 decembrie) și ale minimelor între 1 și 4 grade Celsius. Apoi, temperaturile vor fi în scădere, astfel că în intervalul 18-24 decembrie vor deveni apropiate de normele climatologice ale perioadei și vor fi, în medie regională, maxime cuprinse între 1 și 4 grade și minime între — 4 și 0 grade (cele mai reci nopți fiind cele din 20, 21 și 22 decembrie). În intervalul 16-18 decembrie, precipitații vor fi pe arii extinse și posibil moderate cantitativ, în timp ce în 13 decembrie și în perioada 19-24 decembrie vor fi slabe și pe spații mai restrânse.
În Dobrogea, vremea va fi mult mai caldă decât în mod obișnuit până în 17 decembrie, când vor fi medii ale temperaturilor maxime cuprinse între 10 și 14 grade și ale minimelor între 3 și 8 grade Celsius (cu cele mai ridicate valori în noaptea de 17 decembrie). Apoi, în intervalul 18-21 decembrie, temperaturile vor fi în scădere și se vor apropia de normele climatologice ale perioadei. Maximele vor fi cuprinse între 4 și 6 grade și minimele între — 1 și 1 grad. Până la finalul intervalului, temperaturile vor crește ușor. Precipitații vor fi pe arii extinse și posibil moderate cantitativ în intervalul 16-18 decembrie, în timp ce după data de 19 decembrie vor fi slabe și pe spații restrânse.
În Muntenia, până în data de 17 decembrie, vremea va fi mult mai caldă decât în mod obișnuit, cu medii ale temperaturilor maxime ce vor oscila între 8 și 14 grade (cele mai ridicate valori se vor înregistra în zilele de 12 și 13 decembrie) și ale minimelor între 0 și 6 grade Celsius. Apoi, în intervalul 18-24 decembrie, temperaturile vor fi în scădere și se vor apropia de normele climatologice ale perioadei. Vor fi, în medie regională, maxime cuprinse între 3 și 6 grade și minime între — 4 și 0 grade (cele mai reci nopți fiind cele din 20, 21 și 22 decembrie). În zilele de 16, 17 și posibil și în 18 decembrie, precipitațiile vor fi pe arii extinse, în timp ce în perioada 19-24 decembrie vor fi slabe, trecătoare și pe spații restrânse.
În Oltenia, vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit până în data de 17 decembrie, cu medii ale temperaturilor maxime cuprinse între 6 și 12 grade (cele mai ridicate valori se vor înregistra în zilele de 13 și 14 decembrie) și ale minimelor între 0 și 4 grade Celsius. Apoi, temperaturile vor fi în scădere și se vor apropia de normele climatologice ale perioadei. În perioada 18-24 decembrie vor fi maxime cuprinse între 3 și 5 grade și minime între — 4 și 0 grade (cele mai reci nopți fiind cele din 20, 21 și 22 decembrie). În 16 și 17 decembrie, precipitațiile vor fi pe arii extinse și posibil moderate cantitativ, în timp ce în 13 decembrie și perioada 19-24 decembrie vor fi slabe, trecătoare și pe spații restrânse.
La munte, până în data de 16 decembrie, vremea va fi în general caldă, cu medii ale temperaturilor maxime între 2 și 8 grade (cele mai ridicate valori se vor înregistra în zilele de 12 și 13 decembrie) și ale minimelor între—3 și 0 grade Celsius. Apoi, temperaturile vor fi în scădere, iar regimul termic va fi caracterizat de valori apropiate și chiar sub normele climatologice ale perioadei în intervalul 17 — 24 decembrie, când vor fi, în medie, maxime cuprinse între—6 și 0 grade și minime între — 10 și — 4 grade (cele mai reci nopți fiind cele din 19, 20, 21 și 22 decembrie). În intervalul 16-18 decembrie, precipitații vor fi pe arii extinse și moderate cantitativ, în timp ce în perioada 19-24 decembrie vor fi slabe și pe spații mai restrânse.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare cod galben de ninsori şi viscol în zonele montane din 14 judeţe din Moldova, Muntenia şi Transilvania, valabilă de vineri noapte, de la ora 1:00 şi până sâmbătă, la ora 13:00.
În intervalul menţionat, în cea mai mare parte a Carpaţilor Meridionali şi Orientali, precum şi în vestul Moldovei, vor predomina ninsorile, local se va depune strat de zăpadă consistent, iar vântul va avea intensificări temporare, viscolind şi spulberând zăpada. De asemenea, de vineri seară vor fi ploi, ninsori şi vânt în restul ţării.
Administraţia Naţională de Meteorologie avertizează că, de duminică, prin nordul ţării, va pătrunde ciclonul polar Olaf, care va transforma precipitaţiile în ninsoare şi care ar putea interacţiona cu un alt ciclon Numa care vine din sudul continentului şi are o masă de aer cald.
Există un ciclon, Numa, pe numele lui, care vine din zona Italiei, care a afectat cu inundaţii Grecia, cu vânt şi grindină Croaţia şi care se deplasează către sudul ţării noastră, pe când Olaf este format în zona peninsulei Scandinavice, deci, până vine în România, trece mai întâi Numa. Sunt două cicloane separate, fără legătură unul cu celălalt. Numa işi pierde din intensitate până ajunge la noi, pentru că el a făcut prăpăd în Grecia şi Italia. În România, ne va afecta cu nişte precipitaţii pe partea de sud, sud-vest a ţării, cu vreme închisă, cu nori pe partea de sud-est, până sâmbătă”, a declarat, pentru Mediafax, meteorologul Alina Şerban.
Meteorologii avertizează că ciclonul Olaf, care va ajunge în România, duminică, va transforma precipitaţiile aduse de Numa, în ninsoare, în special în nord, centru şi nord-vest.
„Duminică, când coboară Olaf, care are o masă de aer polar, vine cu ea cu tot, şi o aduce către zona ţării noastre, se va răci pe nord-vest, nord şi centru şi va transforma precipitaţiile, la munte în ninsoare, în zonele mai joase, la început în lapoviţă, posibil şi ninsoare. Chiar dacă va veni Olaf, nu vorbim despre temperaturi drastice pentru că cerul este mai mult acoperit şi nu le lasă să scadă. Sâmbătă şi duminică vorbim despre 6, 7 grade, 8 grade în sudul ţării, mai scăzute puţin vor fi în partea de nord a Moldovei şi Maramureşului, unde poate să ajungă undeva la 2, 3 grade”, a explicat meteorologul.
Potrivit sursei citate, sunt şanse mari ca cele două cicloane să interacţioneze, iar cel din nord, care are o masă rece, va transforma precipitaţiile aduse de ciclonul din sud, care care are o masă caldă.
Conducerea Ministerului Transporturilor a dispus, ca urmare a avertizărilor emise de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru perioada 29 octombrie, ora 10:00 – 30 octombrie, ora 23:00, o serie de măsuri pentru preîntâmpinarea unor eventuale perturbări în circulaţia feroviară, informează CFR Călători printr-un comunicat remis, sâmbătă, AGERPRES.
Printre aceste măsuri se numără asigurarea cu locomotive Diesel Electrice de rezervă şi cu personal suplimentar a Depourilor Ploieşti, Arad, Cluj, Satu Mare, Braşov, Sibiu, Suceava, precum şi a staţiei Caransebeş, pentru îndrumarea trenurilor aflate în circulaţie, şi deservirea mijloacelor de intervenţie pentru deszăpezire în conformitate cu convenţiile comune încheiate între CFR Infrastructură şi CFR Călători.
‘De asemenea, la începutul acestui weekend, ministrul Transporturilor a dispus efectuarea unui exerciţiu de prealarmare a plugurilor de zăpadă, utilaje cu care se va putea acţiona în iarna 2017-2018 pe întreaga reţea feroviară, în vederea prevenirii şi gestionării situaţiilor de urgenţă specifice sezonului rece’, se menţionează în comunicat.
Conform sursei citate, comandamentele feroviare de iarnă vor fi formate din personal specializat din cadrul CFR Infrastructură, CFR Călători şi CFR Marfă, personal care va urmări şi coordona acţiunile de deszăpezire şi intervenţie operativă 24h/24h.
‘Angajaţii feroviari ai CFR Călători şi CFR Infrastructură ţin legătura operativ cu personalul de serviciu din trenurile aflate în parcurs, pentru ca pasagerii să ajungă în siguranţă la destinaţii’, se mai precizează în comunicat.
Vremea va intra într-un proces de răcire începând de sâmbătă, dinspre regiunile vestice, de unde vor începe şi precipitaţiile în noaptea de duminică spre luni, a anunţat vineri directorul general adjunct al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Florinela Georgescu.
‘Precipitaţiile vor fi mai consistente şi vor cuprinde cea mai mare parte a ţării în noaptea de luni spre marţi şi în cursul zilei de marţi. Vor fi posibile cantităţi de peste 40-50 de litri/mp, îndeosebi în zona Carpaţilor Meridionali, Moldova, Oltenia, Banat şi în acest sens vom emite avertizări meteo mâine la prânz sau cel mai probabil duminică dimineaţă, pentru că intensitatea mai mare a fenomenelor va fi începând de duminică noaptea’, a precizat Florinela Georgescu la o videoconferinţă cu prefecţii, la sediul MAI.
Perioada de răcire va continua până spre sfârşitul lunii, când temperaturile vor fi şi cu 10-15 grade mai coborâte, faţă de cele din aceste zile. În aceste condiţii, în zona montană cea mai înaltă vor fi posibile şi precipitaţii mixte. Mai există semnalul unui episod cu precipitaţii mai importante la sfârşitul lunii octombrie şi primele zile ale lunii noiembrie, a spus directorul general adjunct al ANM.
Potrivit acesteia, semnalul general pentru luna noiembrie este acela că temperaturile medii vor putea fi mai ridicate faţă de normal pe partea de sud, sud-vest şi local în vestul teritoriului, apropiate de norma climatologică în rest, iar în rest precipitaţiile să fie în general excedentare, exceptând zone mai reduse din partea de sud şi de vest a teritoriului.
‘În zona montană putem avea şi cantităţi totale acumulate în luna noiembrie între 70 şi 100 de litri/mp. Este luna în care pot apărea primele manifestări de viscol în zona mai înaltă. Însă sezonul specific viscolelor începe în luna decembrie. Astfel, estimarea pentru luna decembrie, din punct de vedere al precipitaţiilor, arată un posibil excedent în partea de centru, sud, sud-est a ţării, temperaturi normale în general. Aceste semnale combinate ar putea indica o probabilitate de apariţie a viscolelor, episoade cu ger, temperaturi negative care să favorizeze apariţia ninsorilor şi în zonele mai joase’, a estimat Georgescu.
Potrivit directorului general adjunct al ANM, în luna decembrie, în mod normal, apar episoade cu ger pe zone mai extinse, cu temperaturi sub minus 20 de grade, iar pentru luna ianuarie ‘semnalul dat de centrul european şi de alte centre climatologice din lume este că temperaturile ar putea fi sub media climatologică pe partea de nord şi de centru a teritoriului, apropiate de normă în rest, iar precipitaţiile să fie mai multe în partea de centru şi de vest a ţării’.
‘Acest semnal poate fi îngrijorător, ştiut faptul că luna ianuarie este statistic cea mai rece lună din calendar, în care în nopţile cele mai reci putem avea temperaturi sub minus 30 de grade şi acest semnal al unor temperaturi mai scăzute decât norma este un semnal al unor episoade de ger’, a arătat Florinela Georgescu.
Ea a mai precizat că centrele climatologice din lume vorbesc despre posibilitatea ca fenomenele cele mai severe să fie în a doua parte a iernii.
‘Deci trebuie să fim foarte atenţi ce urmează dincolo de jumătatea lunii ianuarie şi mai ales în luna februarie, ştiut fiind că în ultimii ani episoadele cu ger mai sever au fost în această perioadă a iernii’, a spus Georgescu la o videoconferinţă cu prefecţii pe tema pregătirilor pentru întâmpinarea sezonului de iarnă.
Având în vedere mesajele de avertizare meteorologică cu cod portocaliu, referitor la instabilitate atmosferică deosebită şi ploi însemnate cantitativ, emis de Administrația Națională de Meteorologie, pentru a preveni producerea accidentelor rutiere pe drumurile publice, Centrul Infotrafic al Poliţiei Române recomandă conducătorilor auto să manifeste prudență sporită la volan, să adapteza viteza de deplasare condiţiilor concrete de drum, să mărească distanța în mers și să nu se angajeze în efectuarea unor manevre riscante în trafic.
De asemenea, este necesar ca fiecare manevră în trafic să fie efectuată numai după o temeinică asigurare, iar luminile de întâlnire să fie folosite și pe timpul zilei, pentru a fi mai vizibili în trafic.
Întrucât vântul puternic afectează întotdeauna buna desfăşurare a circulaţiei rutiere, îi atenţionăm pe şoferi cu privire la pericolul pe care acest fenomen meteorologic îl poate reprezenta pentru trafic. Conducătorii auto trebuie să-şi sporească prudenţa pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieşirile din tronsoanele împădurite şi sate, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare. Rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare.
Totodată, trebuiesc evitate oprirea/staționarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor (sau a panourilor publicitare), deoarece vântul puternic îi poate rupe.
Publicat de adinaiftime,
20 septembrie 2017, 19:30
Departamentul pentru Situații de Urgență a realizat un infografic pentru a-i ajuta pe oameni să prevină incidentele în caz de furtună.
Astfel, pe timpul furtunii, recomandat este să nu ieșiți din case.
Este bine să aveți la îndemână o lanternă, baterii, bani și o trusă de prim ajutor.
Dacă sunteți totuși afară, NU vă adăpostiți sub copaci, pentru că aceștia pot fi doborâți de vânt.
De asemenea, mașinile trebuie parcate la distanță față de pomi sau stâlpi de electricitate.
În cazul în care sunt fire de electricitate căzute la pământ, îndepărtați-vă de acestea.
DSU recomandă, de asemenea, instalarea aplicației pentru telefoanele mobile, care are rolul de a pregăti populația să facă față situațiilor de urgență prin accesul la informații, alerte și educație.
Reamintim că Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de furtună, valabil până mâine, la ora 21:00, pentru cea mai mare parte a țării.
În acest context, primarul general, Gabriela Firea, a cerut încheierea cursurilor mai devreme și le-a recomandat tuturor bucureștenilor să evite deplasările după ora 20:00.
Deficitele de umiditate în sol se vor menţine pe terenurile agricole, în perioada 31 august – 6 septembrie, fiind posibilă deprecierea stării de vegetaţie la culturile tardive, se arată în prognoza agrometeorologică publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
De asemenea, specialiştii ANM atenţionează că lucrările de pregătire a patului germinativ în vederea înfiinţării culturilor de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) se vor desfăşura cu dificultate.
Conform prognozei meteorologice a ANM, în perioada 31 august – 6 septembrie vremea va intra într-un proces de încălzire treptată, în aproape toată ţara.
Temperatura maximă a aerului va oscila între 21-34 grade Celsius, la nivelul întregii ţări, iar cea minimă va fi cuprinsă între 3-21 grade Celsius, cele mai scăzute valori înregistrându-se în depresiunile din estul Transilvaniei.
Sub aspect pluviometric, sunt prognozate ploi locale sub formă de aversă, dar şi torenţiale, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, izolat cu aspect de vijelie, precum şi local de căderi de grindină.
Vremea intră într-un proces de răcire accentuată în toate regiunile țării, luni și marți, iar 15 județe din nordul, centrul și nord-vestul se află sub Cod galben de ploi însemnate cantitativ până luni, la ora 23:00, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).
Meteorologii avertizează că luni și marți vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse și descărcări electrice. Astfel de manifestări au debutat încă din seara zilei de duminică (20 august) și în noaptea de duminică spre luni (20/21 august) în regiunile vestice și nord-vestice, iar pe parcursul zilei de luni (21 august) și în noaptea de luni spre marți (21/22 august) în zona de munte, în centrul țării și local în est și în sud.
În aceste zone, cantitățile de apă vor depăși frecvent 15 — 20 l/mp și vor fi condiții de grindină, iar vântul va avea intensificări temporare în regiunile estice și de sud-vest, dar și în timpul ploilor, când va putea lua aspect de vijelie.
Potrivit ANM, temperatura aerului va scădea accentuat, la început în vest, centru și nord, apoi și în restul teritoriului, vremea devenind răcoroasă. Până luni la la ora 23:00, meteorologii au emis o avertizare Cod galben de ploi însemnate cantitativ pentru 15 din zona de munte, în Maramureș, Transilvania și în vestul Moldovei, unde cantitățile de apă vor depăși 20-25 l/mp și izolat 40-50 l/mp.
Județele aflate sub avertizare de ploi însemnate cantitativ sunt Alba, Bacău, Brașov, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Neamț, Sălaj, Sibiu și Suceava.
Vremea se schimbă radical în vestul ţării, unde, după perioada de caniculă, urmează ploi torenţiale şi vijelii.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis mai multe avertizări pentru zilele de la sfârşitul săptămânii.
Astfel, sâmbătă, între orele 9:00 şi 18:00, valul de căldură va persista în zonele joase de relief din sudul, centrul și estul teritoriului, unde pe arii extinse indicele temperatură-umezeală va atinge și depăși pragul critic de 80 de unităţi. În județele Mehedinți și Dolj disconfortul termic va fi deosebit de accentuat și se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 38…39 de grade.
În Muntenia, nordul și estul Olteniei, sudul Banatului și în cea mai mare parte a Moldovei și Transilvaniei, este cod galben de caniculă. Disconfortul termice se va menține ridicat, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse între 35 și 37 de grade.
De sâmbătă de la ora 18:00 şi până duminică la ora 12:00 intră în vigoare un cod portocaliu de ploi torenţiale şi vijelii în judeţele din vestul ţării. Instabilitatea atmosferică va deveni deosebit de accentuată în jumătatea de vest a teritoriului, unde vor fi averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și căderi de grindină.
În judeţele Mehedinți, Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Hunedoara, precum și în zona de munte a județelor Cluj, Alba și Gorj, îndeosebi pe parcursul nopții de sâmbătă spre duminică în intervale scurte de timp se vor înregistra cantități de apă de peste 50…60 l/mp și izolat 80…90 l/mp. Duminică, în vestul ţării va ploua pe arii extinse.
Va fi cod galben de instabilitate atmosferică în Maramureş, nordul Crișanei, vestul Transilvaniei și în sudul și estul Olteniei, unde cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp şi pe arii restrânse 50 l/mp.
Canicula se menţine astăzi şi mâine în 16 judeţe din vestul, sudul şi sud-estul ţării – transmite Administraţia Naţională de Meteorologie.
În Banat, Crişana, sud-vestul Transilvaniei, cea mai mare parte a Olteniei şi Munteniei, temperaturile vor ajunge frecvent la 35 şi 37 de grade, mai ridicate – până în jurul a 38 de grade – în extremitatea de sud-vest a teritoriului.
În acest timp, în zonele de deal şi de munte, în jumătatea de nord-est şi pe arii mai restrânse în rest, vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată, mai ales în cursul după-amiezelor şi al nopţii care urmează.
În urma avertizării emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, începând cu data de 30.06.2017, între orele 12.00 – 20.00 vor fi introduse restricţii de circulaţie pentru autovehiculele cu o masă autorizată de 7,5 tone, pentru 20 de judeţe: Caraş Severin, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt, Argeş, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa, Tulcea, Brăila, Galaţi şi Vrancea.
CNAIR S.A. în baza prevederilor articolului 44 alin.2 al Ordonanţei de Guvern nr.43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările şi completările ulterioare, interzice temporar circulaţia vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, pe autostrăzile şi drumurile naţionale din judeţele afectate de caniculă, cu excepţia:
transporturilor de persoane;
transporturilor de animale vii şi de produse perisabile de origine animala şi vegetală;
vehicule care participă la intervenţii în caz de forţă majoră;
transporturi funerare;
transporturi poştale;
transporturi de echipamente de prim ajutor;
transporturi pentru distribuire de carburanţi;
transporturi de mărfuri sub temperatura controlată;
transporturi pentru tractări vehicule avariate;
transporturi pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate;
transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării;
transporturi apă îmbuteliată;<
transporturi produse provenite din exploatări agricole.
Restricţionarea circulaţiei este necesară pentru protecţia sectoarelor de drum asfaltat pe care, din cauza temperaturilor ridicate din timpul zilei, se produc deformări majore ireversibile cu pierderea stabilităţii îmbrăcaminţii rutiere.
Reamintim că informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Autostrăzi si Drumuri Naţionale din Romania S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/264.33.54 şi 021/9360 sau accesând pagina de internet www.cnadnr.ro .
Pe parcursul următoarelor zile vom reveni cu alte noi comunicate, în funcţie de avertizările meteorologice emise de A.N.M.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis nouă noi avertizări de caniculă, pentru vineri şi sâmbătă.
Astfel, vineri valul de căldură va persista și se va accentua în cea mai mare parte a țării, iar indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În sudul Banatului, în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei și în sudul Moldovei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat și se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 37…39 de grade. În Lunca Dunării, izolat, vor fi valori de 40 de grade. Minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade. Codul galben se va menţine în Crișana, cea mai mare parte a Banatului, sudul Transilvaniei, nordul și centrul Moldovei, cu temperaturi între 33 și 36 de grade.
Sâmbătă, valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării și se va accentua semnificativ în regiunile extracarpatice, iar indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În Oltenia, Muntenia, Dobrogea și în cea mai mare parte a Moldovei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat și se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 37…40 de grade, mai ridicate în Câmpia Română. Minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade. Pentru sâmbătă, cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-vestul Moldovei și sudul Banatului, disconfortul termic se va menține accentuat, iar temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 36 de grade.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare meteo de ploi torenţiale şi intensificări ale vântului, valabilă în întreaga ţară, din această noapte de la ora 3:00.
Potrivit meteorologilor, până vineri, la ora ora 23:00, va ploua, la început în regiunile sud-vestice, apoi în jumătatea de sud a ţării, în zonele de deal şi de munte şi izolat în restul teritoriului.
Vor fi mai ales averse, ce vor avea şi caracter torenţial, cantităţile de apă vor depăşi local 20 de litri pe metru pătrat, iar vântul va avea intensificări temporare.
Canicula, anunțată de meteorologi pentru zilele următoare, în Capitală, a mobilizat primăriile de sectoare.
Bucureștenii care trec prin sectorul 1, pot lua apă plată de la instituțiile subordonate autorității locale.
În sectorul 3, Direcția de Asistență Socială pune la dispoziția locuitorilor Capitalei, șapte puncte de prim ajutor.
Acestea vor funcționa, în zilele următoare, la centrele de îngrijire „Clubul Seniorilor”, „Floarea Speranței”, „Casa Max”, la Complexul de servicii sociale de urgență, la Complexul multifuncțional „Tabita”, la Centrul de recuperare pentru persoane adulte „Căuzași” și la Complexul de servicii „Casa Noastră”.
În aceste puncte, cetățenii vor beneficia de apă, consultații medicale primare, adică măsurarea indicelui glicemic și a tensiunii arteriale, dar și de intervenții specializate ale echipajelor SMURD și de la Ambulanță, în cazul în care va fi nevoie.
Punctele de prim ajutor din sectorul 3 vor fi deschise între orele 8:00 și 16:30.
Pentru cazurile de urgență, cetățenii pot apela numerele de telefon 021/ 9543, sau 0372.030.805 /806/ 807/ 808/ 809.
Primăria sectorului 4 anunță că oamenii fără adăpost vor fi luați de pe străzi și internați în centre sociale, însă numai în urma consimțământului în scris al acestora.
Cetățenii care au cunoștință despre existența unor astfel de cazuri pot suna gratuit la numerele de telefon 0800.030.445 și 0800.030.444.
În plus, asistenții sociali din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului sector 4, dar și polițiștii locali au drept sarcină să monitorizeze această zonă administrativă, pentru a identifica și sprijini persoanele fără adăpost.
De asemenea, în câteva intersecții intens circulate din sectorul 4, se distribuie apă către populație.
Și Primăria sectorului 5 a anunțat că se va distribui apă plată cetățenilor în principalele centre comerciale, în marile intersecții din această zonă administrativă, precum și la sediile instituțiilor subordonate autorității locale.
Aceste măsuri de protejare a populației pe timp de caniculă, luate de primăriile sectoarelor Capitalei, se adaugă celor întreprinse de Primăria Generală, care a amplasat corturi în zonele centrale ale orașului.
Acestea au aer condiționat, dozatoare de apă și truse de prim ajutor.
Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare Cod Portocaliu de caniculă și disconfort termic, valabilă mâine și poimâine în București și în alte șase județe din sudul țării. În Capitală, temperaturile maxime vor urca până la 38 de grade.
Vremea va fi călduroasă marţi în Dobrogea, cu cer variabil şi vânt slab şi moderat.
Codul galben de caniculă a fost prelungit până marţi seara, pentru judetele din sudul si sud-estul tarii unde maximele termice vor depasi, din nou, 36 de grade.
Meteorologii spun că marţi după-amiază, pe litoral, pot apărea condiţii de averse.
Maximele din aer se vor încadra între 30 şi 32 de grade pe litoral şi 36 de grade Celsius în Dobrogea continentală.
Apa mării are între 24 şi 25 de grade Celsius.
La ora 7:00 se înregistrau 23 de grade la Constanta si Mangalia, 24 la Sulina si 22 la Medgidia si Tulcea, potrivit Administratiei Naţionale de Meteorologie.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.