Minorii care agresează alţi minori sau chiar adulţi ar putea fi obligaţi să participe, împreună cu părinţii, la programe de consiliere psihologică, organizate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sau de alte instituţii de specialitate publice sau private, dacă nu pot răspunde penal.
Proiectul de lege, care aşteaptă votul senatorilor, mai prevede că, în lipsa acordului părinţilor, măsura poate fi dispusă de instanţele judecătoreşti competente.
Pe durata executării măsurilor educative neprivative de libertate instanţa poate impune una sau mai multe obligaţii, între care copilul să urmeze un curs de pregătire şcolară sau profesională.
În expunerea de motive a proiectului de lege, se arată că sărăcia, inegalităţile sociale, disfuncţiile la nivelul familiei, politicile publice neadecvate pot contribui la apariţia comportamentului deviant al tinerilor şi chiar la acţiuni infracţionale ale acestora.
Autism România – Asociaţia Părinţilor Copiilor Cu Autism, în parteneriat cu Asociaţia Centrul pentru Resurse Civice, demarează în luna februarie 2022 proiectul „Autism Dobrogea – Vocea care schimbă vieţi”.
Scopul proiectului este cel de a crea premize pentru reducerea excluziunii şi marginalizării persoanelor cu tulburări din spectrul autismului-TSA în Dobrogea. Proiectul se va desfăşura în perioada februarie 2022 – ianuarie 2023 în Constanţa şi Tulcea.
„În România persoanele cu autism sunt excluse din comunitate şi marginalizate, iar drepturile la sănătate, educaţie, muncă, locuire, participare în comunitate sunt frecvent încălcate. În zonele rurale izolate, localităţile mici, situaţia este şi mai dramatică, suportul specializat lipsind în totalitate. Dobrogea, în special zona Deltei Dunării, este dintre cele mai dezavantajate. Serviciile sunt insuficiente sau inexistente în cazul tinerilor şi adulţilor”, a prezentat Liuba Iacoblev, preşedinte Autism România.
Proiectul îşi propune să dezvolte capacitatea celor implicaţi – persoane adulte cu TSA, familii, autorităţi, instituţii – de a acţiona împreună pentru a găsi soluţii locale, pentru a folosi mai bine resursele existente şi de a aloca resurse pentru noi programe şi servicii de suport comunitare adaptate persoanelor cu TSA. Părinţii-persoanele adulte cu TSA vor fi sprijiniţi să devină o voce suficient de puternică pentru a reprezenta comunitatea autismului la masa guvernării participative de la nivel local.
Obiectivul principal al proiectului este formarea-dezvoltarea capacităţii a 10 tineri şi adulţi cu TSA şi a 30 de părinţi din regiunea Dobrogea de a promova activ drepturile şi interesele lor & ale copiilor lor, precum şi de a influenţa deciziile publice la nivel local prin vocea Asociaţiei Autism Dobrogea.
„Organizăm activităţi de in/formare pentru tineri şi părinţi în autoreprezentare, le creăm şi oferim instrumente şi resurse pentru acest demers individual, dar şi de grup, prin asociaţia de părinţi pe care o înfiinţăm – Autism Dobrogea, pe care o vom sprijini în primii săi paşi de activism pentru drepturile persoanelor cu autism.
În acelaşi timp, vom lucra pentru creşterea gradului de cunoaştere/înţelegere a problematicii Autismului în judeţele dobrogene, Tulcea şi Constanţa, a gradului de implicare şi de găsire a soluţiilor de către autorităţile locale şi alţi actori publici şi privaţi, în parteneriat cu Autism Dobrogea, la nevoile persoanelor TSA şi familiilor lor.
Pentru autorităţi şi alte entităţi relevante organizăm activităţi de informare, conştientizare a autismului, colaborare, implicare în găsire de soluţii la nevoile şi lipsurile identificate prin procesul participativ de analiză organizat cu aceşti actori. Creăm şi un document de analiză cu soluţiile propuse de participanţii la acest proces, iar asociaţia nou înfiinţată îl va promova, pentru ca măsurile să fie bugetate în strategiile judeţene şi locale de dezvoltare în Dobrogea.”, se arată în comunicatul transmis de Autism România – Asociaţia Părinţilor Copiilor Cu Autism.
Zece pacienţi răniţi de petarde au primit îngrijiri medicale, în ultimele 24 de ore, la Unitatea de Primiri Urgenţe a SJU Craiova.
În cursul nopţii s-au prezentat nouă victime ale accidentelor provocate de petarde, doi copii şi şapte adulţi. Printre aceştia se numără şi un bărbat de 37 de ani, transferat de la SJU Târgu Jiu, diagnosticat cu politraumatism prin explozie, traumatism cranio-cerebral acut mediu, traumatism maxilo-facial cu multiple fracturi faciale, traumatism forte ochi drept şi fractura deschisa la ambele oase ale antebraţului stâng.
Ceilalţi pacienţi au primit îngrijiri medicale de urgenţă şi au fost eliberaţi la domiciliu, cu tratament în ambulator şi recomandarea de a se prezenta ulterior pentru reevaluare.
În cursul zilei de sâmbătă, la SJU Craiova a ajuns şi un copil de 13 ani rănit de o petardă, cu traumatisme la ambii ochi. El a fost internat în Secţia de oftalmologie.
Publicat de Andra Radu,
16 decembrie 2021, 09:30 / actualizat: 16 decembrie 2021, 15:06
Aproximativ 250 de persoane, printre care peste 70 de copii, au fost evacuate de pompieri, iar opt adulţi şi minori – transportaţi la spital, după ce un bloc din municipiul Constanţa a fost în noaptea de miercuri spre joi cuprins de flăcări.
Incendiul s-a extins după ce focul a cuprins mai multe maşini aflate în parcarea subterană a imobilului.
Au fost avariate 36 de autovehicule, dintre care 25 se aflau în parcarea subterană, iar 11 pe laturile exterioare ale blocului.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, cele opt persoane duse cu ambulanţele la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă au suferit intoxicări cu fum şi arsuri.
La faţa locului au fost mobilizate peste 200 de forţe de intervenţie, inclusiv echipaje de la ISU Ialomiţa şi ISU Călăraşi, şi a fost activat Planul Roşu de Intervenţie pe o perioadă de aproape trei ore.
„La ora 00:58 am fost solicitaţi să intervenim în Constanţa la un incendiu la 2 autoturisme parcate în subsolul unui bloc de pe str. Prelungirea Nicolae Grindeanu, nr 6. La faţa locului au fost mobilizate 11 ASAS, 11 SMURD, 2 autospeciale pentru transport personal şi victime multiple, 9 ambulanţe SAJ. La ora 01:52 a fost activat Planul Roşu”, a informat ISU „Dobrogea”.
Şeful ISU „Dobrogea”, col. Cristian Amarandei, a declarat că, în jurul orei 04:00, incendiul a fost localizat, intervenindu-se pentru lichidarea acestuia.
Un patinoar mobil va fi instalat în Piaţa Sfântul Ioan, pentru sezonul de iarnă 2021-2022, acesta urmând să fie inaugurat în cadrul evenimentului „Braşov, oraş din poveste”.
Patinoarul va funcţiona în perioada 29 noiembrie – 28 februarie şi accesul în interiorul acestuia va fi gratuit.
„Anul acesta am dorit să avem un program care să îi ajute pe toţi cei care îşi vor petrece timpul la Braşov să simtă frumuseţea sărbătorilor de iarnă şi încrederea într-un mâine mai bun, dar, în acelaşi timp, să îi protejeze de răspândirea coronavirusului.
Astfel, pe lângă proiectul „Aducem un strop din magia Crăciunului în fiecare cartier braşovean”, le-am pregătit braşovenilor şi turiştilor mai multe surprize. Una dintre acestea este patinoarul care va fi instalat în piaţa Sfântul Ioan.
Patinoarul va fi deschis pe toată perioada sezonului rece, începând cu 29 noiembrie, iar accesul va fi gratuit. Cei care nu au patine proprii le vor putea închiria de la operatorul care gestionează acest patinoar”, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.
Programul de funcţionare al patinoarului va fi de luni până vineri între orele 14:00 şi 20:00, iar în weekend între 10:00 -20:00, iar pentru o bună funcţionare se vor lua pauze la fiecare interval de 2 ore, pentru întreţinerea suprafeţei de gheaţă.
Un studiu realizat la nivel global relevă niveluri impresionant de mari de anxietate legate de schimbările climatice în rândul tinerilor.
Majoritatea participanţilor la acest studiu susţin că sunt foarte sau extrem de îngrijoraţi, peste jumătate dintre ei fiind de părere că omenirea este sortită pieirii.
Studiul, efectuat în zece ţări pe un număr de zece mii de tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani, este considerat cel mai amplu de acest fel.
Dr. Caroline Hickman, principalul coordonator al studiului din cadrul Universităţii Bath din Marea Britanie, a declarat că eco-anxietatea, sau anxietatea climatică la copii şi adolescenţi nu priveşte doar degradarea mediului înconjurător şi probleme legate de degratarea ecologică, tinerii având sentimentul că adulţii, mai cu seamă guvernele şi marile companii, acţionează sau nu acţionează deloc în consecinţă.
„Toți copiii, cu excepția unuia, cresc”, a scris JM Barrie în romanul său din 1911 „Peter și Wendy”. Vorbea despre Peter Pan, băiatul care nu avea să crească, rămânând la stadiul de adolescent. Deși nu există magie care să împiedice copiii să crească fizic, unii adulți continuă să se agațe de zilele fără griji ale tinereții și găsesc sau cel puțin caută provocări emoționale și financiare până la maturitate.
„Sindromul Peter Pan”, denumirea actuală a acestui tipar de comportament, apare pentru prima dată în cartea doctorului Dan Kiley din 1983, „Sindromul Peter Pan: bărbați care nu au crescut niciodată”.
În timp ce Kiley s-a concentrat asupra acestui comportament la bărbați, sindromul Peter Pan poate afecta persoanele de orice gen sau cultură. Este de reținut că nu este o condiție recunoscută de sănătate mintală. Cu toate acestea, mulți experți sunt de acord că acest model de comportament poate avea un impact asupra relațiilor și calității vieții cuiva.
Cum se manifestă Sindromul Peter Pan?
Ați spus vreodată: „simt că nu pot fi adult astăzi?” Este în regulă pentru o ființă umană să trăiască acest sentiment din când în când, în funcție de factorii de influență (timp, energie consumată, context, resurse etc). Dar, persoanele cu sindrom Peter Pan tind să trăiască în fiecare zi după această filozofie.
Deoarece sindromul Peter Pan nu este un diagnostic clinic, experții nu au determinat niciun simptom oficial. Iată câteva consensuri cu privire la modul în care acest comportament intervine adesea în relații, la locul de muncă și în atitudinile personale față de asumare și responsabilitate.
Potrivit psihologului Laura-Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI), în relații, posibil ca acest lucru apare cel mai clar în niveluri divergente de ambiție, așteptări, obiective de viață și capacitatea de a-și asuma angajamente.
„Dacă partenerul dumneavoastră are sindromul Peter Pan, s-ar putea să aveți impresia că i-ar fi greu să se descurce singur în lume. S-ar putea să fiți tentată să îl ajutați în mod regulat cu treburile de zi cu zi și nu numai, doar pentru a-i face viața mai ușoară și lipsită de griji.
Cei care suferă de sindromul Peter Pan, ar putea să: vă permită să planificați activități și să luați decizii importante pentru ei, neglijeze treburile casnice și responsabilitățile de îngrijire a copiilor, prefere să „trăiască doar astăzi” și să arate puțin interes în a face planuri pe termen lung, prezinte semne de indisponibilitate emoțională, cum ar fi faptul că nu doresc să eticheteze sau să definească relațiile, cheltuie bani în mod neînțelept și să aibă alte probleme cu finanțele personale sau să evite în mod constant abordarea problemelor relației în moduri productive.
Totodată, persoanele cu sindrom Peter Pan tind, de asemenea, să se lupte cu obiectivele de muncă și carieră. Aceștia ar putea: să își piardă locul de muncă din cauza lipsei de efort, a întârzierii sau a neprezentării la serviciu, să depună puțin efort real pentru a găsi un loc de muncă, să părăsească frecvent locul de muncă atunci când se simt plictisiți, provocați sau stresați, să lucreze doar cu jumătate de normă și să nu aibă interes să urmărească oportunități de promovare sau să treacă de la un domeniu la altul fără a petrece timp dezvoltând abilități într-o anumită zonă”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.
Totodată, specialistul este de părere că, în unele cazuri, această problemă poate apărea și sub formă de obiective nerealiste, cum ar fi visul de a deveni un sportiv profesionist sau de a obține o afacere record.
„Acestea sunt cu siguranță posibilități pentru unii oameni și nu este nimic în neregulă cu urmărirea lor în moduri sănătoase. Dar dacă aceste ambiții împiedică succesul în alte domenii ale vieții, poate fi momentul să luăm în considerare opțiuni de carieră mai realiste. Transformarea acestor visuri în realitate fără a fi dispus la a face vreun efort real pentru a le realiza, poate sugera, de asemenea, sindromul Peter Pan”, continuă specialistul.
De ce se întâmplă?
Psihologul Laura Maria Cojocaru consideră că nu există o singură cauză pentru comportamentele asociate cu sindromul Peter Pan. Este probabil rezultatul următorilor factori complexi. Totuși, putem evidenția câteva aspecte care au un cuvânt important de spus:
Experiențele din copilărie/modelul parental.
„Cei cu sindrom Peter Pan au adesea părinți prea protectivi sau foarte permisivi. Părinții excesiv de permisivi de multe ori nu stabilesc multe (sau vreo) limite asupra comportamentului copilului. Drept urmare, crești crezând că este OK să faci orice vrei. Când ai făcut ceva greșit, părinții tăi au avut grijă de orice consecință și te-au protejat de vină (asumare), așa că nu ai aflat niciodată că anumite acțiuni au avut consecințe.
Dacă s-au ocupat de nevoile voastre financiare până la vârsta adultă timpurie și nu s-au așteptat niciodată să lucrați pentru lucrurile pe care le-ați dorit, este posibil să nu înțelegeți de ce trebuie să lucrați acum.
Pe de altă parte, părinții ocrotitori vă pot face să vă simțiți ca și cum lumea adultă ar fi înspăimântătoare și plină de dificultăți. S-ar putea să vă încurajeze să vă bucurați de copilărie și să nu experimentați abilități precum bugetarea, curățarea casei sau abilități simple de reparații și comportamente de întreținere a relației.
Părinții care doresc să-ți prelungească tinerețea pot evita, de asemenea, să discute cu tine aceste concepte pentru adulți. Acest lucru vă poate conduce la a nu vă orienta corect în jurul acestor concepte în propria voastră viață”, declară psihologul Laura Maria Cojocaru.
Factorii economici. Dificultățile economice și stagnarea pot contribui la sindromul Peter Pan, în special la generațiile mai tinere. Cu alte cuvinte, „maturizarea” ar putea fi un proces mai greu decât era înainte.
„Schimbările tehnologice și structurale din economie pot face o tranziție mai agitată între adolescență și vârsta adultă timpurie. Salariile mai mici și mai puține oportunități de a avansa pe piața forței de muncă pot, de asemenea, să stârnească motivația deja scăzută pentru a urma o carieră de care te simți mai puțin decât entuziasmat. Ratele de școlarizare care au depășit inflația au creat stres financiar și anxietate adăugate, pe care unii oameni încearcă să le gestioneze evitând în totalitate responsabilitatea financiară”, conchide psihologul Laura-Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI).
Patru grădinițe cu predare în limba engleză și un centru de limbi străine pentru elevi și adulți au fost deschise, în urma unei finanțări europene. Cele patru grădinițe sunt în Domnești, Roșu, Pitești și București. Centrul de limbi străine funcționează tot în Capitală.
Managerul proiectului, Bogdan Glodeanu, a precizat că aceste noi structuri vor funcționa ca întreprinderi sociale inovative în domeniul educațional. Proiectul este derulat de Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor.
Fondurile strânse din taxele percepute de gradinițe se reinvestesc și merg spre dezvoltarea unor programe sociale destinate persoanelor aflate în dificultate, consumatoare de alcool sau droguri. Oamenii primesc consiliere psihologică și un loc de muncă, a declarat Ramona Glodeanu, expert în cadrul proiectului.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.