Prima platformă independentă de măsurare a aerului în Sibiu!
Publicat de Andra Radu,
15 septembrie 2020, 15:00 / actualizat: 15 septembrie 2020, 18:44
Prima platformă independentă de măsurare a aerului din municipiul Sibiu, www.aerliber.ro, a fost lansată.
„Este nevoie de schimbarea comportamentului fiecăruia dintre noi şi din păcate acest lucru nu e uşor. Putem alege să folosim bicicleta sau transportul în comun în locul maşinii personale”, a declarat unul dintre iniţiatori, Tiberiu Mitrea.
Potrivit sursei citate, sibienii pot consulta platforma care măsoară calitatea aerului prin intermediul a şapte senzori amplasaţi în puncte esenţiale ale oraşului. Datele furnizate de senzori vor fi preluate de platforma aerliber.ro în timp real. Platforma îşi propune pentru 2021 să ajungă la cel puţin 30 de senzori integraţi.
„Senzorii utilizaţi în cadrul aerliber.ro se numesc uRADMonitor Smoggie, au un design compact şi capabilitatea de a transmite date, în timp real, la distanţe mari de până la 8 km în mediul urban.
Staţiile sunt produse de compania timişoreană Magnasci şi sunt instalate în peste 1500 locaţii în întreaga lume. Datele înregistrate pot fi vizualizate sub forma de medii orare şi zilnice. Misiunea Aerliber este de a oferi soluţii sustenabile care sunt consistente cu interese de lungă durată pentru şi despre mediu.
Vom reuşi doar cu ajutorul cetăţenilor, dar şi a companiilor a căror misiune este similară, împreună încurajând cercetarea, tehnologiile inovative şi abordări sigure pentru mediu”, se mai precizează în comunicatul de presă.
Ziua Mondială a Mediului Înconjurător este aniversată la data de 5 iunie a fiecărui an. Prin marcarea acestei zile, Organizaţia Naţiunilor Unite încearcă să stimuleze preocuparea oamenilor pentru protejarea mediului înconjurător şi să sensibilizeze factorii de decizie politică să acţioneze în acest sens.
China este țara care găzduiește în acest an Ziua Mondială a Mediului cu tema #BeatAirPollution prin mai multe evenimente tematice care au loc în orașul Hangzhou.
Tema din acest an este o invitație pentru guverne, industrii și comunități și oameni să acționeze, să exploreze energiile regenerabile și tehnologiile verzi pentru a îmbunătăți calitatea aerului.
Poluarea aerului poate părea o problemă complexă, dar noi toţi ne putem aduce contribuţia pentru a o reduce. Înţelegerea diferitelor tipuri de poluare şi a felului în care acestea afectează sănătatea şi mediul înconjurător ne va ajuta să luăm măsuri pentru îmbunătăţirea calităţii aerului din jurul nostru.
Mai mult de 6 miliarde de oameni, din care o treime sunt copii, respiră aer poluat, iar acest lucru are aspecte negative asupra sănătății lor.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 97% din orașele din țările cu venituri mici și mijlocii, cu peste 100.000 de locuitori, nu respectă liniile directoare privind calitatea aerului.
Vestea bună este că poluarea aerului poate fi prevenită, se mai arată în comunicatul ONU.
Soluțiile – legi, standarde, politici, programe, investiții și tehnologii sunt cunoscute și pot fi implementate. Aerul curat este un drept uman. Este dreptul fiecăruia dintre noi și responsabilitatea fiecăruia dintre noi.
Poluarea aerului este prezentă pretutindeni în jurul nostru. În interiorul locuinţelor, în aer liber, în oraşe ca şi în mediul rural. Ea ne afectează pe toţi, fie că ne dăm seama sau nu. Fără aer nu poate exista viaţă, dar respirarea aerului poluat ne condamnă la o viaţă afectată de boli şi la o moarte timpurie.
Pe stradă şi în interiorul casei, sursele de aer poluat pot fi foarte diferite, totuşi efectele lor sunt la fel de periculoase. Astfel, astmul, alte boli respiratorii, precum şi boli de inimă se numără printre efectele negative asupra sănătăţii cunoscute ca fiind provocate de aerul poluat. Aerul poluat creează o situaţie de urgenţă în domeniul sănătăţii.
Majoritatea cetățenilor europeni care trăiesc în zonele urbane continuă să fie afectați de nivelul de poluare care depășește recomandările OMS.
Conform estimărilor AEM, expunerea pe termen lung la poluarea cu pulberi fine este responsabilă pentru peste 400 000 din decesele premature în Europa anual.
Într-un raport prezentat de ONU la 15 mai 2019, la Geneva, se arată că riscuri tot mai complexe, numeroase şi interdependente, de la încălzirea globală la poluare şi epidemii, ameninţă supravieţuirea umană dacă vor fi lăsate să escaladeze.
România organizează an de an o serie de manifestări (acţiuni de informare, conştientizare şi educaţie ecologică, acţiuni de ecologizare, dezbateri şi mese rotunde etc.) prin care este marcată Ziua mondială a mediului.
Anual, în prima zi de marţi a lunii mai este marcată Ziua Mondială a Astmului. Organizată pentru prima dată în 1998, Ziua Mondială a Astmului este un eveniment anual marcat de către Iniţiativa Globală pentru Astm în colaborare cu grupurile pentru îngrijirea sănătăţii şi cu educatori specializaţi în problemele astmului. În lume, peste 300 de milioane de oameni suferă de această afecţiune a căilor respiratorii.
În această zi, la nivel mondial, acestei boli sunt publicate o serie de materiale, care evidenţiază factorii vinovaţi de îmbolnăviri, cum ar fi poluarea şi, în principal, cele 300 de tipuri de compuşi organici volatili conţinuţi în vopselele, cleiurile şi mochetele din clădirile în care trăim.
Degradarea calităţii aerului din interiorul spaţiilor închise ne influenţează cu atât mai mult sănătatea, cu cât, în prezent, am ajuns să ne petrecem 90% din timp în casă, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.
Pentru a permite combaterea acestor efecte, până la o eventuală schimbare a normelor din domeniul construcţiilor, nu trebuie să ezităm să utilizăm vechile „reţete”, cum ar fi aerisirea zilnică a locuinţei.
Astmul este o boală a căilor respiratorii, care provoacă crize repetate de respiraţie şuierătoare, însoţite de senzaţia de apăsare în piept şi de tuse. Pentru ca o persoană să facă astm, trebuie să fie întruniţi doi factori – o sensibilitate genetică şi întâlnirea cu un element declanşator în mediul înconjurător.
Specialiştii consideră că numărul cazurilor a crescut de trei ori în ultimii cinci ani. Din păcate, foarte mulţi bolnavi nu au posibilitatea să-şi cumpere medicamentele necesare tratamentului.
Peste 80% din decesele cauzate de astm au loc în ţările cu venituri mici şi cu venituri medii.
Medicaţia poate controla astmul. Evitarea fenomenelor declanşatoare de astm poate reduce, de asemenea, severitatea astmului. Gestionarea adecvată a astmului poate permite oamenilor să se bucure de o bună calitate a vieţii.
În Europa, 30 de milioane de persoane suferă din cauza astmului. Prevalenţa este în continuă creştere, mai ales în rândul copiilor, iar, în ultimii ani, numărul bolnavilor s-a dublat.
Pentru al patrulea an consecutiv, Editura Casa Radio se află în finala Galei Industriei de Carte din România Bun de Tipar, un eveniment dedicat excelenţei editoriale şi promovării celor mai importante proiecte anuale ale pieţei de carte româneşti.
Audiobook-urile Scrisoare deschisă sau Nu mă mai aşteptaţi la ore mici de Mariana Marin şi După melci de Ion Barbu au fost nominalizate la categoria Cea mai bună carte netipărită: Audiobook de juriul Galei Bun de Tipar, prezidat anul acesta de istoricul literar şi jurnalistul Mircea Vasilescu.
Audiobook-ul Scrisoare deschisă sau Nu mă mai aşteptaţi la ore mici de Mariana Marin dă voce unei mari scriitoare. Mariana Marin, poetă reprezentativă a generaţiei ’80, a părăsit de timpuriu scena poeziei, dar nu şi raftul întâi al literaturii române. Între 1991-2002, a înregistrat pentru posteritate 27 de poeme, cărora li se adaugă poemul Patru fără un sfert de Virgil Mazilescu, în aceeaşi rostire impresionantă a Marianei Marin, precum şi un extras din interviul difuzat în emisiunea Portrete şi evocări literare (realizator: Anca Mateescu, 1995). Volumul reprezintă un eveniment editorial şi datorită întâlnirii colegilor de generaţie: în loc de postfaţă se regăsesc mărturii de Romulus Bucur, Mircea Cărtărescu, Bogdan Ghiu, Florin Iaru şi Ion Bogdan Lefter. Criticul literar Nicolae Manolescu semnează cuvântul-înainte, iar ilustraţiile îi aparţin artistului unei întregi generaţii: Tudor Jebeleanu.
Audiobook-ul După melci de Ion Barbu reprezintă o premieră absolută a Colecţiei Biblioteca de Poezie Românească şi o adevărată experienţă sonor-existenţială. Această culegere de prime înregistrări radiofonice (1965-1969) din opera lui Ion Barbu este deopotrivă un spectacol audio şi vizual. Corpus-ul de poeme împrumută vocile unor importante personalităţi culturale româneşti: Victor Rebengiuc, Dinu Ianculescu, Emil Botta, Ludovic Antal, A.E. Baconsky, Romulus Vulpescu, Constantin Codrescu, Dan Nasta. Volumul de faţă este şi o preţioasă carte de artist, Tudor Banuş intrând într-un fin dialog, mult visat, cu lirica lui Ion Barbu. Albumul beneficiază de un argument de Leonid Dimov (Studioul de poezie, 1969) şi de o prefaţă semnată de poetul Bogdan Ghiu.
În 2014 Casa Radio – editură ce valorifică patrimoniul Radiodifuziunii Române şi emisiuni de colecţie ale Radioului, a primit Trofeul Galei Bun de Tipar, la categoria Cea mai bună carte netipărită – Audiobook, pentru Aşteptând ceasul amintirilor de Dinu Pillat, apărut în colecţia Vocile memoriei. În 2013, Editura a obţinut Diploma de excelenţă pentru cel mai bun proiect de audiobook al anului 2012: I.L. Caragiale, Mofturi (1877-1902). În timp ce în anul 2012, Colecţia Lecturi pe întuneric a Editurii a primit Menţiunea specială a Juriului, la categoria Cea mai bună carte netipărită – Audiobook, pentru titlurile apărute în 2011: Mircea Horia Simionescu citeşte din Ingeniosul bine temperat; Mircea Nedelciu citeşte Ora spre zero şi alte proze; Emil Botta recită …de la Dante la Eminescu…
Anunţarea câştigătorilor va avea loc joi, 14 mai, începând cu ora 18:00, în Aula Bibliotecii Naţionale a României. Gala Industriei de carte din România Bun de Tipar, ediţia a IV-a, este organizată de Headsome Communication şi Asociaţia Editorilor din România (AER), cu sprijinul Ministerului Culturii, Institutului Cultural Român, Bibliotecii Naţionale a României şi Compania de Librării Bucureşti.
Nouă zone din România vor fi sprijinite să-şi îmbunătăţească performanţele ecoturistice în cadrul unui proiect în valoare de 154.741 euro lansat de Asociaţia de Ecoturism din România (AER) şi Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT).
Aceste zone vor putea să îşi crească performanţele în managementul turistic, politica de responsabilitate faţă de mediul natural şi antropic şi în activităţile de promovare. Activităţile sunt realizate în cadrul proiectului ‘Reţeaua naţională de destinaţii de ecoturism – instrument de dezvoltare durabilă’, finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, şi implementat de AER în parteneriat cu ANT, în perioada mai 2014 – aprilie 2016, valoarea grantului fiind de 139.015 euro, iar valoarea totală a proiectului de 154.741 euro.
Proiectul oferă susţinere tehnică acelor zone ce au dobândit sau doresc să dobândească statutul de destinaţie de ecoturism. ‘Am convingerea că prin intermediul ecoturismului cresc şansele atragerii de turişti către acest tip de destinaţii din ţara noastră. Un prim rezultat al parteneriatului dintre ANT, organizaţiile neguvernamentale şi private este desemnarea primelor două destinaţii de ecoturism în România, Zona Mara-Cosău-Creasta Cocoşului şi Oraşul Zărneşti. Zonele care obţin statutul de ‘Destinaţie de Ecoturism’ beneficiază de o eficientă promovare la nivel naţional şi internaţional a valorilor culturale şi a atracţiilor naturale şi, de asemenea, realizează un pas important în aplicarea conceptului de turism responsabil’, a spus Răzvan Filipescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism.
Cele nouă zone ce vor beneficia de acţiunile din acest proiect vor fi selectate pe baza unei aplicaţii, iar candidaturile se primesc până în data de 30 august 2014.
AER are misiunea de a promova şi dezvolta ecoturismul pentru a contribui la conservarea naturii şi a veni în sprijinul comunităţilor locale din zonele cu valoare naturală.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.