Adrian Gîtman (realizator rubrică): În poligonul de la Capu Midia are loc până pe 14 iunie exercițiul de apărare aeriană și antirachetă „Ramstein Legacy 24”. La antrenamente participă 1.300 de militari români și din alte nouă state aliate.
Unul dintre obiectivele exercițiului este finalizarea procesului de operaționalizare a celui de-al doilea sistem Patriot din dotarea Forțelor Aeriene Române. Constantin Herțanu vine cu detalii.
Constantin Herțanu: „Ramstein Legacy 24” este condus de Comandamentul Aerian Aliat și se desfășoară concomitent în România și în Bulgaria.
Exercițiul urmărește antrenarea unei structuri multinaționale pentru o operație de apărare a teritoriului și populației. Sunt folosite sisteme de rachete Patriot și Hawk, aeronave F-16, IAR-330 și IAR-99, echipamente de apărare aeriană cu bază la sol, sisteme de comandă-control și aeronave militare ale națiunilor participante.
În România, exercițiul este conectat la Platforma națională de instruire multi-domeniu DACIA 24, care se derulează în perioada 13 mai – 17 iunie. În poligonul de la Capu Midia, va fi certicat, prin trageri reale, al doilea sistem Patriot din cele patru pe care le are România.
Alte șase aeronave F-16 olandeze vor sosi în România
Publicat de Gabriel Stan,
26 februarie 2024, 18:50
Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Olanda va trimite în următoarele luni încă șase avioane F-16 la Centrul European pentru Pregătirea Piloților de la Fetești.
Forțele aeriene din Țările de Jos au deja astfel de aeronave de luptă în România, dislocate în urmă cu câteva luni, când a fost operaționalizat centrul de pregătire. Între timp, primii șapte piloți români, instruiți în cadrul centrului, au început să zboare cu avioanele F-16.
Pentru proiectul de instruire de la Fetești, compania producătoare americană Lockheed Martin asigură instructorii. Țara noastră contribuie cu infrastructura, iar Țările de Jos cu aeronavele.
Tot aici se pot pregăti și piloții de avioane F-16 care vor să treacă la nivelul următor sau militari care nu au mai pilotat avioane de luptă. Centrul este deschis și pentru militarii aliați și tot aici se vor putea instrui în viitor și piloții ucraineni.
Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Detașamentul forțelor aeriene din Turcia, care execută misiuni de poliție aeriană întărită în țara noastră, și-a rotit efectivele. Începute în decembrie anul trecut, misiunea celor 80 de militari turci și a celor patru aeronave F-16 a decurs fără probleme până în prezent.
Misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun cu Forțele Aeriene Române, sub comandă NATO, contribuie la dezvoltarea capacității de reacție și descurajare în regiune.
Căpitan Octavian Palferenţ, pilot în Escadrila 53 Vânătoare: Din punct de vedere al procedurilor de operare și al limbajului tehnic al aviației, vorbim aceeași limbă. Încercăm, de câte ori putem și de câte ori sunt și partenerii noștri disponibili, să zburăm împreună.
Prin prisma antrenamentelor pe care îl facem, le facem și în cadrul unor scenarii stimulate de poliție aeriană, unde exersăm absolut toate procedurile impuse de acest serviciu de luptă.
Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Misiunea militarilor turci în România este planificată să se încheie la finalul lunii martie.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Primele trei aeronave F-16 din totalul de 32 achiziționate de România de la Norvegia au ajuns, miercuri, în țară. Ele au aterizat în Baza 86 Aeriană de la Borcea, unde a avut loc o ceremonie de recepție în prezența oficialilor români, norvegieni și americani.
Avioanele sunt livrate în stare operațională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziție de minim 10 ani către avioanele ge generația a 5-a – am aflat de la generalul-maior Leonard Baraboi, locţiitorul șefului Statului Major al Forțelor Aeriene: Un pas considerat necesar pentru a ajunge la F-35, noua coloană vertebrală a Forțelor Aeriene NATO. De la MiG-ul-21, pentru a trece la F-35 trebuia ceva de tranziție. La nivelul Forțelor Aeriene s-a găsit această soluție, astfel încât trecerea va fi graduală.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 17 avioane F-16, care formează prima escadrilă de aeronave de acest tip.
Alte două escadrile vor fi constituite din cele 32 de unități cumpărate din Norvegia cu 388 de milioane de euro.
În baza de la Borcea au ajuns joi și patru aeronave F-16 din Turcia și 80 de militari pentru misiuni de poliție aeriană întărită împreună cu Forțele Aeriene Române.
Teodora Mazăre (realizator rubrică): După 28 de zile petrecute pe mare, Nava-școală Mircea se întoarce luni în Portul Constanța.
Cei 67 de studenți din anul II de la Academia Navală Mircea cel Bătrân și 12 studenți de la academii partenere din Bulgaria, Germania, Polonia, Turcia, Letonia, Spania și Italia și-au pus în practică cunoștințele dobândite.
Au luat parte la ședințe de navigație cu sextantul, atât ziua, cât și noaptea, iar antrenamentele în arboradă au fost la ordinea zilei.
Pe perioada celor patru săptămâni, velierul a acostat în porturile Pireu, Taranto și Izmir, obiectivul marșului fiind acela de a le forma viitorilor ofițeri deprinderile specifice carierei alese.
Tot luni, 31 iulie, este ultima zi misiune în Lituania pentru detașamentul Carpathian Vipers.
Timp de patru luni de zile, contingentul format din patru aeronave F-16 și 100 de militari aparținând Bazei 86 Aeriană de la Borcea au asigurat serviciul de poliție aeriană întărită în Lituania, în cadrul celei de-a 62-a rotații a misiunii de apărare a integrității spațiului aerian al Țărilor Baltice.
Pe perioada petrecută în Lituania, aeronavele F-16 au fost alertate de Centrul de Operații Aeriene NATO din Germania de peste 20 de ori, rezultând aproximativ 50 de ieșiri ale avioanelor.
La final de misiune ne vorbește căpitanul Lucian Popa, șeful logisticii detașamentului Carpathian Vipers: Detașamentul român și portughez va preda misiunea de poliție aeriană aliaților italieni, care vor asigura în următoarele patru luni securitatea spațiului aerian al Țării Baltice.
Planificarea redislocării contingentului român de patru avioane de luptă F-16 este deja în plină desfășurare.
Operațiunea logistică specifică redislocării este un efort considerabil și presupune organizarea minuțioasă a transporturilor militarilor și echipamentelor militare.
Teodora Mazăre (realizator rubrică): Din Lituania traversăm granița și ajungem Polonia, acolo unde militarii dobrogeni, membri ai contingentului Iron Cheetahs și-au depășit limitele în cadrul unui marș de 25 de km. Nu a fost o simplă plimbare prin pădure, pe parcursul acestei curse ei fiind nevoiți să treacă prin mai multe situații tactice.
Cu detalii vine căpitanul Gabriela Nohai, ofițerul de informare și relații publice al celui de-al 13-lea detașament românesc dislocat în cadrul Grupului de luptă din Polonia, în vederea asigurării securității pe flancul nord-estic al Alianței: Pe parcursul activității, care a durat aproximativ șapte ore, am avut de rezolvat diverse incidente, precum respingerea unui atac al inamicului, și am aplicat procedurile standard operare existente la nivelul detașamentului privind reacția la descoperirea unor dispozitive explozive improvizate.
Teodora Mazăre (realizator rubrică): Din Polonia ajungem în Balcanii de Vest, mai precis în Bosnia și Herțegovina, unde Elementul Național de Sprijin rotația II-a și-a început mandatul. Acest detașament va asigura sprijinul logistic personalului și structurilor românești participante la operația EUFOR ALTHEA.
Ultimele vești de astăzi le primim de pe continentul asiatic, unde doi militari români acționează în cadrul misiunii ONU de observare și monitorizare din India și Pakistan.
Deschisă în luna ianuarie 1949, este cea mai lungă misiune a ONU, având drept obiectiv monitorizarea acordului de încetare a focului dintre India și Pakistan în statul indian Jammu și Kashmir.
Îl ascultați pe căpitanul Adrian Stoian, observator în cadrul echipei Organizației Națiunilor Unite: Aici ne folosim doar de șoferii pe care-i avem, care fac parte din armata pakistaneză, și cu ajutorul lor reușim interacțiunea cu civilii, ne ajută într-adevăr cu traducerea, dar și cu păreri cu privire la ce ar fi bine să facem din punct de vedere cultural.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): România a semnat, la Summitul NATO de la Vilnius, Declarația comună privind formarea coaliției de antrenare a forțelor aeriene ale Ucrainei în vederea operării aeronavelor F-16.
Țara noastră s-a alăturat unui grup important de state aliate, format din Belgia, Canada, Luxemburg, Danemarca, Norvegia, Polonia, Portugalia, Olanda, Suedia și Marea Britanie.
Semnarea declarației vine în contextul în care, în ședința de săptămâna trecută, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a aprobat înființarea în România a unui centru de instruire pentru personalul din Forțele Aeriene Române care operează aeronave F-16, facilitate care, într-o fază ulterioară, va putea fi deschisă participării personalului navigant din statele aliate și partenere, inclusiv Ucraina.
La reuniunea NATO din Lituania, președintele Klaus Iohannis a cerut mai multe trupe aliate în țara noastră: Am decis să constituim în România, alături de Olanda și de alți parteneri internaționali, un hub regional de antrenament pentru piloții români de F-16, dar acest hub va fi accesibil și pentru piloții aliați și pentru cei ucraineni.
Solicitarea noastră, a celor de pe flancul estic, a fost ca aceste grupuri de luptă să fie mărite la nivel de brigadă. Va fi o prezență militară pregătită pentru orice moment.
Publicat de Gabriel Stan,
28 noiembrie 2022, 13:53
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Centrul Național de Instruire Întrunită de la Cincu, județul Brașov, a găzduit în această săptămână exercițiul „BLACK SCORPIONS 22” – la antrenamente au luat parte 600 de militari români și aliați din Franța, Polonia, Portugalia și Statele Unite ale Americii.
Circa 70 de mijloace tehnice au fost folosite în cadrul exercițiului. România a fost reprezentată de Batalionul 20 Infanterie al brigăzii multinaționale sud-est de la Craiova.
Maior Ilie Alexandru, comanantul Batalionului 20 Infanterie:Din punctul meu de vedere, cât și din feedback-ul pe care îl am de la parteneri, obiectivele de instruire au fost atinse.
Practic, toată activitatea aceasta se constituie în crearea acelui mediu de interoperabilitate de care avem nevoie, având în vedere că vom acționa cel mai probabil ca structuri multinaționale, astfel încât să facem față oricăror provocări care pot fi generate de mediul de confruntare contemporan.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Iar Alianța Nord-Atlantică a desfășurat miercuri un exercițiu pentru a testa apărarea antiaeriană din România.
Sistemul francez de apărare aeriană și antirachetă de suprafață MAMBA, dislocată în Dobrogea, a respins un atac simulat al unor avioane de luptă.
La exercițiu au participat aeronave F-16 ale Turciei Eurofighter spaniole, Growler americane concepute pentru război electronic și avioane Rafale franceze care au zburat de pe portavionul „Charles de Gaulle”.
Acest tip de exerciții garantează că forțele NATO pot opera împreună și pot rămâne pregătite pentru a răspunde la orice amenințare din orice direcție – a declarat Oana Lungescu, purtătoarea de cuvânt a Alianței.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Forțele Aeriene Române au desfășurat în perioada 1-4 noiembrie exercițiul Dacian Warhawk 22.
La antrenamente au participat aeronave F-16, C-27 Spartan, C-130 Hecules, IAR 99 Șoim, Iak-52 și elicoptere IAR 316 Alouette și IAR 330.
Exercițiul a urmărit instruirea în comun a personalului navigant și al celui din sistemul de comandă și control.
Scenariul a presupus exersarea procedurilor specifice misiunilor de poliție aeriană și operațiilor aeriene ofensive și defensive.
Pe timpul exercițiului, aeronavele au executat zboruri la mici înălțimi, în conformitate cu planurile de instruire în zbor și cu reglementările aeronautice în vigoare.
Alina Sonia Raicu (realizator rubrică): Forțele Aeriene au desfășurat, la începutul acestei luni, un exercițiu de poliție aeriană Întărită, în care a fost inclusă și interceptarea unei aeronave țintă, reprezentată de un avion de transport C-27 Spartan, care a evoluat pe traiectul Baza 90 Aeriană Otopeni – Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu de către aeronave F-16 Fighting Falcon, aparţinând Forțelor Aeriene Române, aflate la Serviciul de Luptă Permanent Poliție Aeriană, și ulterior de aeronave F-16, aparținând Forțelor Aeriene Elene.
Acțiunile de Poliție Aeriană Întărită sub comanda NATO sunt misiuni de apărare colectivă pe timp de pace pentru protejarea integrității spațiului aerian al Alianței.
În orice moment, câte două aeronave de vânătoare sunt pregătite pentru Serviciul de Luptă Poliție Aeriană în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu. Misiunea principală a Serviciului de Luptă Poliție Aeriană este apărarea spațiului aerian național, prin interceptarea aeronavelor care pătrund pe teritoriul național fără autorizație din diverse motive.
Comandor Daniel Moise, comandantul Grupului 86 Operațional:Un exercițiu de poliție aeriană, sub comandă NATO, coordonat de la bordul unui AWACS venit din Germania, cu un echipaj multinațional, ce a demonstrat determinarea NATO de a contribui la securizarea spațiului aerian aproape de Crimeea.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.