Aeroportul din Brașov este programat să se deschidă pe data de 15 iunie 2023. Este primul aeroport nou din România de după anul 1974 și este al treilea din punct de vedere al dimensiunii terminalului, după Aeroportul „Henri Coandă” și cel din Cluj – Napoca.
Pista are o lungime de peste 2.800 de metri și permite aterizarea și decolarea oricărui tip de avion, cu excepția lui A380, pentru care trebuie un terminal special și o pistă mai lungă.
Reprezentanții companiei TAROM au anunțat că prima aeronavă comercială care va ateriza pe pista noului aeroport din Brașov va fi una românească.
Un al doilea cetăţean român, angajat al unei agenţii NATO, a fost evacuat din Afganistan, în cursul nopţii de joi spre vineri, de către aeronava Forţelor Aeriene Române, informează MAE.
Românul se afla deja pe aeroportul internaţional din Kabul, iar odată cu el au fost preluaţi şi alţi trei cetăţeni ai unor state aliate: un bulgar, un britanic şi un american.
Aeronava militară de transport a Forţelor Aeriene Române a aterizat în cursul nopţii pe aeroportul internaţional din Kabul. Ca şi în cazul primului zbor, pe lângă personalul militar s-a aflat la bord şi o echipă consulară mobilă a MAE.
După preluarea pasagerilor, avionul a decolat către Islamabad unde a ajuns în siguranţă. Cetăţeanul român evacuat va fi găzduit momentan la Islamabad, urmând a fi repatriat în România.
MAE precizează că aeronava Forţelor Aeriene Române va continua staţionarea la Islamabad, fiind pregătită să se deplaseze din nou la Kabul pentru evacuarea altor cetăţeni români, atunci când aceştia vor ajunge în aeroportul internaţional.
De asemenea, autorităţile române din cadrul Celulei de criză interinstituţionale continuă demersurile complexe, pe canale specifice, pentru asigurarea transferului către aeroport a altor cetăţeni români. Celula de criză menţine permanent legătura cu cetăţenii români aflaţi în diversele locuri din Kabul.
Celula de criză interinstituţională a efectuat deja demersurile pentru identificarea, validarea şi contactarea unor cetăţeni afgani, foşti colaboratori ai trupelor române pe perioada desfăşurării misiunii acestora în Afganistan, respectiv studenţi bursieri ai statului român cu studii în derulare sau care au fost acceptaţi la studii în România.
În măsura în care vor putea ajunge în aeroportul din Kabul, aceştia vor fi evacuaţi cu aeronava românească.
Prima ediție a evenimentului aviatic, ”Black Sea Air Show”, va avea loc pe 13 iulie, la Aeroportul Internațional ”Mihail Kogălniceanu” din Constanța.
În cadrul evenimentului vor participa piloții de la Aeroclubul României, Forțele Aeriene Române, Regional Air Services, dar și aeronave italiene și americane. Vor fi două ore și jumătate de demonstrații susținute de aeronave civile și alte două ore de show al aeronavelor militare din România, SUA și Italia.
„Vor evolua piloți acrobați de la aeroclubul României, de la Baza Aeriană 86 – Borcea, de la Școala Superioară de Aviație Civilă, cei de la Regional Air Services de la Tuzla și elicoptere americane, dar și Italian Air Forces, partenerii italieni care se alătură show-ului nostru. O primă ediție în care avem parteneriat și cu Forțele Navale Române, începem în forță cu Fanfara Marinei Române și jocuri marinărești, dar trecem repede la show-ul de aviație pe care îl așteaptă foarte mulți, pe litoral, la Constanța“, a declarat Corina Marin, președintele Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din România.
Show-ul începe la ora 12:30, iar accesul publicului este permis începând cu ora 10:30.
Pentru spectatori, a fost creată o zonă de parcare de 900 de locuri, iar transportatorul de pe ruta Constanța – Mihail Kogălniceanu va dubla, în ziua show-ului aviatic, numărul curselor de pe traseu.
Pasionații de zbor se vor bucura de spectacolul plin de adrenalină oferit de piloți, vor putea admira echipamente aeronautice, dar și mașini de epocă. De asemenea, spectatorii vor avea la dispoziție un food court.
Traficul aerian este puternic perturbat în centrul Statelor Unite din cauza unei furtuni de zăpadă, afectând planurile călătorilor în această perioadă de sărbători. Potrivit site-ului de urmărire a zborurilor FlightAware, peste 900 de zboruri au fost anulate şi mai mult de 7700 au întârzieri. Cel mai afectat este aeroportul Internaţional Dallas-Fort Worth din Texas, cu peste 450 de anulări şi 600 de întârzieri. În anumite locuri, în special în regiunea Marilor Preerii, stratul de zăpadă a ajuns la 30 de centimetri. Autorităţile din statele Nebraska şi Dakota de Nord au închis circulaţia pe mai multe drumuri principale. În statul Kansas este stare de urgenţă din cauza viscolului. Sunt deja victime, un mort şi doi răniţi. Şi sud-estul Statelor Unite se confruntă cu ploi deosebit de puternice şi sunt deja temeri de inundaţii. Potrivit meteorologilor americani, furtuna ar urma să continue astăzi cu ninsori şi ploi abundente.
Compania Națională Aeroporturi București a primit miercuri, 20 decembrie 2017, confirmarea că respectă standardele europene de siguranță în domeniul aviației, fiind autorizată să opereze Aeroportul Internațional Henri Coandă București și Aeroportul Internațional București Băneasa Aurel Vlaicu, în conformitate cu cele mai recente norme ale Uniunii Europene.
Termenul impus de Comisia Europeană pentru conformarea tuturor aeroporturilor din statele UE este 31 decembrie 2017, dată la care intră în vigoare noile criterii europene.
Certificarea acordată CNAB autorizează Aeroportul Intenațional Henri Coandă București să opereze în siguranță, fără restricții, inclusiv aeronave de tip long-courrier, care pot realiza zboruri transatlantice.
”Certificarea europeană fără restricții de operare reprezintă confirmarea eforturilor pe care echipa CNAB le-a depus în acest an pentru a asigura în permanență un nivel înalt de siguranță, securitate și confort pentru toți pasagerii care tranzitează Aeroportul Henri Coandă. Pentru obținerea acestei certificări, am impus ca priorități eficientizarea procedurilor operaționale, redimensionarea investițiilor în infrastructura aeroportuară și realizarea urgentă a lucrărilor de reparații la piste, platforme și căi de rulare, cu preocupare majoră pentru menținerea celor mai stricte standarde de siguranță a operațiunilor aeriene pe aeroporturile din București”, a precizat Bogdan Mîndrescu, directorul general al Companiei Naționale Aeroporturi București.
În acest an, Compania Națională Aeroporturi București a realizat unul dintre proiectele de importanță majoră pentru reabilitarea infrastructurii aeroportuare. Astfel, în 2017, CNAB a început și a încheiat lucrările de întreținere și reparații la structura rutieră a pistei de decolare/aterizare nr. 1 a Aeroportului Internațional Henri Coandă București și la căile de rulare a aeronavelor. Lucrările au totalizat o suprafață de 67.228 mp, din care 39.483 mp la pista nr. 1 și alți 27.745 mp la platforme și la căile de rulare a avioanelor.
25 de milioane de lei au fost alocate de către Guvern judeţului Maramureş pentru continuarea lucrărilor de dezvoltare la Aeroportul Internațional Baia Mare, informează Radio Sighet.
La începutul anului în curs, prin amendament la Legea bugetului de stat, a mai fost alocată județului suma de 15 milioane de lei pentru Aeroportul Internațional.
În total, în 2017, pentru acest obiectiv s-au acordat județului 40 de milioane de lei din finanțări guvernamentale.
Valoarea totală a lucrărilor pentru reabilitarea și prelungirea pistei aeroportului este de 90 de milioane de lei.
Vremea rea dă peste cap programul de zbor. Două aeroporturi, din vestul Londrei şi din Belgia, sunt închise, Luton şi Charleroi.
Din acest motiv, mai mulţi români nu pot ajunge acasă.
Sunt două aeronave care trebuiau să plece astăzi de pe aerportul Charleroi. Este vorba despre o cursă Wizz Air, Charleroi-Bucureşti, şi o altă cursă, Charleroi-Cluj, unde există și o defecțiune la senzorii aeronavei.
Probleme sunt şi pe aeroportul Luton din Londra, care a fost închis.
Wizz Air, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa Centrală şi de Est, a introdus de duminică, 29 octombrie 2017, noua politică de bagaje care permite tuturor pasagerilor să călătorească gratuit cu un bagaj mare de mână.
Pasagerii vor avea automat dreptul de a aduce la bordul aeronavei un singur bagaj de mână cu dimensiuni maxime de 55x40x23cm și o greutate maximă de 10kg ca parte a prețului biletului lor. De asemenea, vor putea să aibă asupra lor articole de tip „duty free” achiziționate în aeroport, după controlul de Securitate.
Pentru acei pasageri care doresc să beneficieze de bagaje suplimentare, serviciul WIZZ Priority le permite să aducă la bord un bagaj adiţional mic care să fie amplasat sub scaun, cu dimensiuni maxime de 40x30x18cm. Acest serviciu le garantează că bagajul de mână gratuit va fi plasat în cabină şi le permite pasagerilor să se afle printre primii în aeronavă (să sară peste coada de la ambarcare).(Serviciul WIZZ Priority este, de asemenea, disponibil pentru pasagerii care achiziţionează WIZZ Go, WIZZ Plus şi WIZZ Privilege Pass).
Reprezentanții TAROM au anunţat, prin intermediul unui comunicat de presă, reintroducerea, începând cu 29 octombrie, a unei curse aeriene dus-întors între Timişoara şi Bucureşti.
Conform site-ului oficial al TAROM, vor fi introduse în programul de zbor cursele RO609/610 Bucureşti – Timişoara şi retur , începând cu data de 29 octombrie. Cursa de la Bucureşti la Timişoara are ora de plecare 21.30 din Capitală şi va ateriza la 22.30 la Timișoara. De la Timișoara, avionul va decola la ora 6.00 dimineața și va ajunge la București la ora 7.00.
„Pentru călătorii Bucureşti – Timişoara/Timişoara – Bucureşti preţul biletului este de la 20 euro (toate taxele incluse), iar pentru călătoriile dus-întors preţul unui bilet este de la 40 euro (toate taxele incluse). Oferta este supusă unor termene şi condiţii; locuri limitate la acest tarif”, se precizează în comunicatul oficial al TAROM.
În ofertă mai este inclus „transport gratuit al bagajului de cală în limita maximă de 23 de kilograme (1 bagaj pentru Clasa Economy) +10 kilograme bagaj de mână, check-in gratuit în aeroport, la kiosk, online şi pe mobil, servicii gratuite la bord“.
În acest moment o călătorie dus, pe ruta București-Timișoara, este oferit de CFR cu un preț de aproximativ 100 de lei.
Sezonul estival a adus la Aeroportul Internaţional Timişoara o creştere de 20% la numărul de pasageri pe cursele de vacanţă. Sezonul estival s-a închis oficial odată cu ultima cursă care a adus turiştii din Altalya pe Aeroportul din Timişoara.
De la Timişoara, au fost disponibile şase destinaţii de vacanţă (Antalya, Heraklion, Zakynthos, Santorini, Palma de Mallorca, Constanţa).
În total, 41.927 pasageri au călătorit în această vară cu zborurile de vacanţă, cu 20% mai mult faţă de anul precedent. Şi în acest an, Antalya a fost destinaţia estivală favorită, cu 20.115 pasageri, urmată de Creta – Heraklion (cu 9.284 pasageri) şi Constanţa (cu 4.738 pasageri).
În cursul acestei veri, în perioada mai-octombrie, de la Timişoara au decolat şi au aterizat 342 de aeronave spre cele şase destinaţii estivale, în creştere cu 28% faţă de anul trecut.
Conform statisticilor, cele mai aglomerate luni în care turiştii au plecat în vacanţă au fost iulie şi august, însă agenţiile de turism au organizat zboruri până la începutul lunii octombrie.
Una dintre noutăţile verii a fost transferal auto al pasagerului de la Oradea şi Arad la Aeroportul Timişoara şi retur.
Toamna aceasta aduce două noi curse operate de pe Aeropotul din Timişoara. Din 29 octombrie, va fi operată cursa zilnică spre Fankfurt-am-Main, iar din 30 octombrie, în zilele de luni şi vineri, cursa spre Tel Aviv.
Curse directe pe ruta Tallinn – Constanța – Tallinn, de pe Aeroportul Internațional „Mihail Kogălniceanu“
Publicat de adinaiftime,
27 septembrie 2017, 18:00
Aeroportul Internațional „Mihail Kogălniceanu“ Constanța informează că în sezonul de vară 2018, Nordica, compania aeriană națională a Estoniei lansează noi zboruri directe pe ruta Tallinn – Constanța – Tallinn.
Zborurile se vor desfășura în perioada 16.06.2018 – 29.09.2018, la început cu o frecvență pe săptămână, sâmbăta și începând cu 27.06.2018, cu 2 frecvențe pe săptămână, în zilele de miercuri și sâmbătă.
Durata călătoriei este de 2 ore și 30 minute.
Biletele sunt disponibile pe site-ul companiei aeriene, https://www.nordica.ee.
Aeroportul Iaşi este membru al consorţiului european ANIMA, proiect ce are ca obiectiv diminuarea impactului produs de zgomotul din aviaţie
Publicat de adinaiftime,
10 septembrie 2017, 18:00
In contextul cresterii constante a traficului aerian, atat la nivel global, cat si local, una dintre prioritatile industriei aviatice europene este dezvoltarea de noi metodologii de gestionare a impactului generat de zgomotul din aviatie asupra populatiei.
Acesta este si scopul proiectului ANIMA (Aviation Noise Impact Management through Novel Approaches) dezvoltat de un consortiu european format din 22 de membri din 11 tari, printre care si Aeroportul International Iasi.
Alaturi de Heathrow (Londra) si Schiphol (Amsterdam), Iasul va fi printre primele aeroporturi ce vor implementa metode inovatoare de reducere a impactului produs de zgomotul din aviatie asupra comunitatii. Din consortiu mai fac parte: Oficiul Național de Studii si de Cercetare Aerospatiala (Franta), Universitatea Metropolitana Manchester (Marea Britanie), Asociatia Aeroporturilor Regionale (Belgia), Airbus Operations SAS (Franta), Universitatea Roma Tre (Italia), Univeristatea Cergy Pontoise (Franta), Universitatea Southampton (Marea Britanie), precum si alte institutii prestigioase.
Valoarea totala a grantului este de 7.480.000 de euro, finantarea fiind realizata prin programul “HORIZON 2020”.
Aeroportul Iasi a facut primii pasi in acest sens in 2015, cand a fost gazda unui workshop international, pe tema zgomotului din aviatie.
La eveniment au participat mai multi experti in domeniu si tot atunci au fost implementate practici de colaborare cu reprezentantii comunitatii, pentru dezvoltare sustenabila, in beneficiul partilor interesate.
Preocuparea noastra pentru a satisface atat nevoia de mobilitate a comunitatii, dar si interesul pentru calitatea vietii ne-au recomandat ca parte importanta din acest consortiu, alaturi de doua dintre cele mai mari aeroporturi din Europa”, a declarat conducerea Aeroportului International Iasi. (Radio Iaşi/ Comunicat Aeroportul Iaşi/ FOTO aeroport.ro)
Asta în cazul în care nu va contesta nimeni licitația de atribuire a lucrărilor pentru firma care va reface pista de decolare-aterizare.
Consilierul județean Molnar Ervin a precizat că patru firme s-au înscris până acum pe SEAP pentru a participa la licitație, iar termenul limită de evaluare a ofertelor este 7 august:
”În luna mai, s-a publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice anunțul de participare la licitație, cu termenul limită pentru primirea ofertei de 13 iulie. Patru participanți au depus oferte, iar termenul limită de evaluare a ofertelor este 7 august. În cazul în care nu vor fi contestații după finalizarea procedurii de selecție a ofertelor, până la sfârșitul lunii august se va putea încheia contractul de execuție a lucrărilor la pista de decolare-aterizare, cu termen de execuție 108 zile calendaristice. Deci dacă licitația va fi câștigată de un constructor serios, până la sfârșitul anului, operatorii aerieni vor putea reveni pe Aeroportul Transilvania.”
Din cauza calității pistei, Aeroportul Transilvania Tîrgu-Mureș a fost închis la sfârșitul anului trecut, când ultimul operator aerian care mai efectua curse la Tg. Mureș a decis să își mute zborurile pe Aeroportul din Cluj-Napoca.
Compania aeriană low cost Wizz Air nu va mai percepe un tarif adiţional pentru bagajul mare de mână adus la bordul aeronavelor sale, pe oricare dintre zborurile companiei, începând cu 29 octombrie 2017, potrivit unui comunicat al operatorului aerian remis, miercuri, AGERPRES.
Pasagerii pot lua cu ei la bord un bagaj mare de mână cu dimensiunile de 55x40x23cm, acesta fiind inclus în preţul biletului.
Modificarea reprezintă o creştere cu 50% a volumului bagajului în comparaţie cu dimensiunea anterioară acceptată gratuit la bordul aeronavelor.
Pasagerii care vor călători pe şi din 29 octombrie şi care deja au plătit taxa pentru bagajul mare de mâna direct prin site-ul wizzair.com, aplicaţia Wizz app sau call center vor primi ramburs 120% din preţul plătit, în conturile lor Wizz.
De asemenea, compania aeriană a lansat, miercuri, un nou serviciu pentru pasageri numit Wizz Priority, ce include prioritate la îmbarcare, serviciu care permite pasagerilor să ia la bord încă un bagaj mic de mână (cu dimensiuni maxime de 40x30x18 cm).
‘Anunţul de astăzi subliniază angajamentul Wizz Air de a furniza în permanenţă o experienţă foarte bună pasagerilor la fiecare pas al călătoriei lor. Wizz Air se mândreşte cu soluţii de software uşor de utilizat, cu tehnologia de ultimă generaţie şi eficienţă a flotei noastre, precum şi cu servicii excelente la bord şi cu profesionalismul angajaţilor. Depunem eforturi pentru a ne asigura că experienţa Wizz de călătorie este cât mai uşoară şi lipsită de griji posibil, aşadar faptul că nu vor mai există taxe pentru bagajul mare de mâna pe toate zborurile companiei din 29 octombrie nu face decât să întărească angajamentul nostru faţă de această misiune’, a declarat Jozsef Varadi, Chief Executive Officer, Wizz Air.
Wizz Air este cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa Centrală şi de Est, care operează o flotă de 83 de aeronave Airbus A320 şi A321 şi oferă peste 500 de rute de la 28 de baze, ce asigură conexiunea între 141 de destinaţii din 42 de ţări.
Wizz Air este listată la London Stock Exchange cu abrevierea WIZZ şi este inclusă în calculul indicilor FTSE 250 şi FTSE All-Shares. Wizz Air este membră a Asociaţiei Internaţionale a Transporturilor Aeriene (IATA), Operational Safety Audit (IOSA), companie de referinţă la nivel global în ceea ce priveşte recunoaşterea siguranţei companiilor aeriene.
Există o mulțime de lucruri ilegale cu care contrabandiștii încearcă să treacă printr-un control vamal, inventând cele mai neobişnuite ascunzători. Unele dintre eforturile lor le supun autorităților imaginația la grea încercare. Iată cele mai neobişnuite lucruri şi idei care le vin unor persoane în încercarea de a fenta autorităţile:
Cocaină în ghips – Un bărbat aflat într-un scaun cu rotile, cu un picior rupt, a încercat să transporte droguri peste graniță. Ghipsul său fusese construit în întregime din cocaină. Contrabandistul a încercat să transporte drogurile din Chile la Barcelona. Nu este clar dacă şi-a rupt piciorul intenţionat în acest scop sau a fost doar un accident.
Valiza goală – Un hoț a avut un plan viclean – a furat obiecte de valoare din bagajele altor persoane şi apoi a pretins în faţa oamenilor legii că valizele erau ale lui și i-au fost furate. El a avut, de asemenea, un complice care îl aștepta cu o mare valiza goală.
Maimuţa – Oamenii încearcă adesea să transporte diferite lucruri ascunse în lenjeria intimă. Este şi cazul unui bărbat care a călătorit din Dubai la New Delhi, ascunzând în pantaloni o maimuță de 15 cm.
Broasca țestoasă – Un chinez a încercat să urce la bordul unui zbor cu destinaţia Beijing, însă scanerele de pe aeroport au detectat în rucsacul său ceva asemănător unui hamburger, însă cu picioare. S-a dovedit a fi o broască ţestoasă. El a explicat că a vrut să călătorească cu animalul său de companie şi l-a camuflat ca şi când ar fi fost un hamburger.
Cuțit – O femeie care se întorcea din vacanță a încercat să treacă prin detectoarele de metal ale aeroportului cu agrafe de păr voluminoase și neobișnuite. S-a dovedit însă că ea încerca să ascundă un cuțit ascuțit, explicând că şi-a cumpărat multe fructe pentru zborul lung și dorea să şi le taie.
Bucurestenii care intentioneaza sa plece in vacanta cu avionul sunt rugati sa se prezinte la aeroport cu 3 ore inainte de decolare! Potrivit Companiei Nationale de Aeroporturi Bucuresti solicitarea este motivata de cresterea considerabila a traficului in perioada estivala cand sunt programate numeroase zboruri charter. Recomandarea se adreseaza in special celor care au cursa programata intre orele 5 si 8 dimineata. Otopeni- Henri Coanda este unul dintre aeroporturile de categorie 5 pana la 1o milioane de pasageri pe an.
Marti 13 a fost cu adevarat o zi cu ghinion pentru 100 de pasageri aflati intr-un avion Tarom care a decolat la pranz, de pe aeroportul din Bruxelles, conform stirileprotv.ro
Dupa ce s-au ridicat de la sol, unul dintre motoare a cedat, iar calatorii au auzit o bubuitura si au vazut flacari, sub o aripa. Din fericire, pilotul a reusit sa aduca aeronava, in siguranta la sol.
Este cel de-al patrulea avion, al companiei Tarom, care a fost tras pe dreapta, in ultimele saptamani.
Aeronava Boeing 737 Tarom a decolat din Bruxelles in jurul orei locale 10 si 26 de minute cu destinatia Bucuresti. La scurt timp dupa ridicarea in aer, s-a auzit o bubuitura puternica si un motor s-a oprit. Pilotul aeronavei, Dan Stefanescu, a decis sa faca o aterizare de urgenta la Bruxelles.
In astfel de momente, cand un motor din doua cedeaza, pilotul trebuie sa creasca puterea celuilalt si sa mentina directia din carma. Computerul de bord este cel care face reglajele daca pilotul nu decide sa conduca manual aeronava.
Aproape toate zborurile au fost anulate pe principalele aeroporturi din Berlin (Tegel și Schonefeld) din cauza grevei personalului la sol, care solicită majorarea salariului de la 11 la 12 euro pe oră (12,71 dolari), transmit AP și Reuters.
Vineri, au fost anulate 455 de zboruri la Tegel și 204 la Schoenefeld, fiind afectate companiile aeriene Air Berlin, Lufthansa, easyJet și Ryanair. Greva ar urma să dureze 25 de ore, începând de vineri, ora 03.00 GMT.
Mișcarea de protest vine într-o zi în care mulți vizitatori pleacă din Berlin, unde se desfășoară până duminică loc cel mai mare târg de turism din lume (ITB).
„Suntem oricând pregătiți de negocieri, și în weekend, și deschiși la o nouă ofertă”, a afirmat Enrico Ruemker, unul din liderii sindicatului Verdi, care a organizat greva. (Agerpres/ FOTO capital.ro)
Lucrările au început în luna august 2013 si vor fi finalizate la 1 octombrie, valoarea contractului fiind de aproximativ 139 milioane de lei, fără TVA. În continuare, pentru modernizarea aeroportului ieșean, se va prelungi platforma de parcare a aeronavelor si se va construi un nou terminal.
Momentul de inaugurare va cuprinde o scurtă slujba de sfinţire a noii piste, dar şi alte momente special pregătite pentru a marca acest eveniment. Sunt aşteptaţi să participe preşedinţii de consilii judeţene din Regiunea de Dezvoltare Nord Est, vicepremierul Gabriel Oprea, dar şi ministrul Transporturilor Ioan Rus.
Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei:
În prima jumătate a acestui an, aeroportul a deservit un număr de 170 de mii de pasageri, înregistrând o creștere de aproximativ 5 procente față de aceeași perioadă a anului trecut.
În 2013, peste 360 de mii de pasageri au utilizat serviciile aeroportului, cifră care l-a clasat pe locul al patrulea între cele 16 aeroporturi din România, după Otopeni, Cluj şi Timişoara.
Cele mai căutate curse de pe Aeroportul Transilvania sunt Londra-Luton (Marea Britanie), Barcelona și Madrid (Spania), respectiv zborurile operate către Roma și Milano din Italia.
În prezent, Aeroportul „Transilvania” asigură legături aeriene cu zece destinaţii europene, precum Barcelona, Budapesta, Dortmund, Frankfurt, Londra, Madrid, Milano, München, Paris şi Roma, la care se adaugă zborurile interne către Bucureşti (Otopeni).
Proiectul de modernizare a Aeroportului Internaţional Iaşi a fost deblocat după ce Comisia Europeană a admis solicitarea depusă pentru finanţarea lucrărilor
Conducerea Ministerului Transporturilor a semnat ordinul privind aprobarea cererilor de rambursare, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei.
În luna decembrie a anului trecut, administrația județeană a depus o cerere de finanţare europeană pentru dezvoltarea şi modernizarea Aeroportului. Proiectul are o valoare totală de peste 56 de milioane euro.
Decizia a fost luată ca urmare a lucrărilor ce vizează realizarea noii piste a aerogării ieșene, investiție care se cifrează la 139 de milioane de lei. La 21 august vor fi inaugurați cei 1800 de metri de pistă, dintr-un total de 2400 de metri care vor fi asfaltați.
La rândul său, Directorul Aeroportului Internaţional Iaşi, Marius Bodea spune că lucrările la noua pistă vor fi gata integral la 1 octombrie un an înainte de termenul stabilit inițial.
Amplasamentul a fost preluat de Consiliul Judeţean Hunedoara care va închide groapa şi va ecologiza zona, iar la finalul acestui proiect administraţia locală ar dori să ridice un mini-aeroport, în zonă fiind disponibilă o păşune de aproximativ 60 de hectare.
Viceprimarul din Petrila, Vasilică Jurca, spune că pentru un astfel de proiect se pretează şi locul unde, deocamdată, funcţionează mina.
În opinia edilului, mini-aeroportul ar atrage turişti în zonă.
Tarom anunţă că reia cursele Bucureşti-Tel Aviv conform orarului, inclusiv zborul de astăzi de la ora 20:55.
Publicat de Alina Dragomir,
23 iulie 2014, 09:48 / actualizat: 23 iulie 2014, 14:06
Compania românească, la fel ca mai mulţi alţi operatori de zbor din Europa şi Statele Unite, îşi suspendase aseară cursele către oraşul israelian, la recomandarea Agenţiei europene pentru siguranţă aeriană, după un atac cu rachete în apropierea aeroportului Ben Gurion. Reprezentantii companiei spun ca vor tine la curent calatorii cu privire la următoarele curse pentru această destinaţie.
Si companiile aeriene Air France, Lufthansa, Delta, Air Canada, EasyJet au decis aseara, de asemenea, suspendarea zborurilor spre Israel. Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei le-a recomandat tuturor companiilor, printre care şi Tarom, să nu mai deservească până la un nou ordin aeroportul. Şi Agenţia Federală a Aviaţiei din SUA a interzis pentru 24 de ore companiilor aeriene americane să zboare spre sau din Israel.
Ei cer instituţiei să garanteze un credit de 50 de milioane de lei, necesar pentru accesarea unui împrumut din care să fie plătite lucrările la noua pistă de 2.100 de metri.
Sindicaliştii avertizează că fără aceşti bani nu pot fi achitate lucrările deja efectuate, iar aeroportul va intra în insolvenţă.
Protestatarii reproşează conducerii Consiliului Judeţean o promisiune făcută la începutul acestui an, când s-a angajat să garanteze creditul care urmează să fie plătit de aeroport. Sindicaliştii afirmă că fără acest împrumut există riscul ca activitatea să fie perturbată şi se poate ajunge la situaţia când marile companii aeriene vor părăsi Clujul.
În replică, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan, apreciază că temerile protestatarilor sunt neîntemeiate.
El a explicat că administraţia va onora angajamentele, dar numai după ce va exista certitudinea că lucrările care vor fi plătite nu intră sub incidenţa dosarului instrumentat de DNA.
Vakar Istvan spune că a avut deja discuţii cu creditorii, care au fost de acord cu amânarea plăţilor până când ancheta procurorilor va fi terminată.
Situaţia de la Aeroportul Internaţional din Cluj va fi discutată astăzi în şedinţa Comisiei de Dialog Social a Prefecturii, în prezenţa ministrului de resort, Aurelia Cristea.
Evenimentul se va desfăşura cu câteva luni mai devreme decât a fost stabilit în proiect. Potrivit şefului CJ, la inaugurare au fost invitaţi reprezentanţi ai autorităţilor locale, parlamentari din toate partidele, premierul Victor Ponta, reprezentanţi ai Guvernului, preşedintele Traian Băsescu şi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, ÎPS Daniel.
Ceremonia de inaugurare a noii piste a Aeroportului Internaţional Iaşi va fi făcută cu bani privaţi, fără a preciza însă sursa. Anunţul a fost făcut la numai o zi după ce consilierii judeţeni au aprobat alocarea pentru acest eveniment a unui buget de aproximativ 2.000 de euro, sumă considerată a fi infimă comparativ cu cele 10.000 de euro solicitaţi de consilierii judeţeni PNL.
Consiliul Judeţean Braşov a lansat licitaţia pentru contractul de proiectare şi execuţie a suprafeţelor de mişcare aeroportuare.
Fondurile sunt necesare pentru realizarea căii de rulare alfa, platformei de parcare aeronave precum şi pentru amenajarea canalizării apei pluviale şi drenajul necesar pentru suprafeţele de mişcare de la acest obiectiv.
Valoarea totală estimată a acestor lucrări depășește 6 milioane de euro. Calea de rulare ALFA va avea o lungime de 212 metri și o lăţime de 23 metri. Totodată, în această etapă este cuprinsă şi amenajarea suprafeţei de parcare, îmbarcare şi debarcare, ce asigură zona necesară derulării activităţilor specifice aeroportuare.
Odată licitația lansată, Consiliul Județean Brașov așteaptă oferetele până la 25 august.
După estimările instituției, valoarea lucrărilor necesare până la finalizarea aeroportului poate varia, în funcţie de soluţiile tehnice alese, între 15 şi 32 de milioane de euro.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.